Μια συνέντευξη με τον Brian Tilley,υπεύθυνο διαιτησίας της Αγγλίας

Γράφει η Maria Merkouri 1st class I.R. Στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια του 4 ου UK Open Championship , είχαμε την ευκαιρία να μιλήσου...

Γράφει η Maria Merkouri
1st class I.R.


Στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια του 4ου UK Open Championship, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Κο Brian Tilley,υπεύθυνο διαιτησίας της Αγγλίας, υπεύθυνο αυτού του τόσου πετυχημένου πρωταθλήματος και έναν από τους βασικούς συντελεστές από την σύλληψη της ιδέας 5 χρόνια πριν , μέχρι σήμερα, που τείνει να γίνει ένα από τα πιο δυνατά open του κόσμου.




Κύριε  Tilley,
Πως και πότε ξεκινήσατε tae kwon do;
Άρχισα να ασχολούμαι με το tae kwon do  to 1992 , όταν ο μεγαλύτερος γιός μου  ξεκίνησε να προπονείται. Παρακολουθώντας τον γιό μου το άθλημα με γοήτευσε και ξεκίνησα δειλά προπόνηση.


Πως ασχοληθήκατε με την διαιτησία; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;
Επειδή ξεκίνησα μεγάλος την προπόνηση για να ασχοληθώ με το αγωνιστικό κομμάτι του αθλήματος μας και ήταν αυτό το κομμάτι που με τραβούσε περισσότερο, στράφηκα στην διαιτησία.

Στο UK OPEN CHAMPIONSHIP είστε υπεύθυνος διαιτησίας, πόσο δύσκολη δουλειά είναι αυτό;
Όταν αρχίσαμε να διεξάγουμε το πρωτάθλημα αυτό, τέσσερα χρόνια πριν, ήταν ένα μικρό πρωτάθλημα με συμμετοχή 200 αθλητών μόνο, έτσι ήταν κάτι εύκολο να διοργανωθεί. Χρόνο με το χρόνο το πρωτάθλημα γίνεται μεγαλύτερο, αλλά κι εμείς οργανωνόμαστε περισσότερο, οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτό το πρωτάθλημα ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, έτσι για εμένα δεν είναι τόσο σκληρή δουλειά, γιατί εργαζόμαστε οργανωμένα και ο καθένας έχει το ρόλο του και την ευθύνη του. Για εμένα :ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αυτό είναι το πιο σημαντικό για την διεξαγωγή ενός πετυχημένου πρωταθλήματος.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο σαν διεθνής διαιτητής; Έχουν υπάρξει αγώνες που έχετε πραγματικά απολαύσει ή και σας έχουν δυσαρεστήσει;
Απολαμβάνω πραγματικά την διαιτησία, - κάθε αγώνας είναι τόσο διαφορετικός, έτσι έχεις να σκεφτείς και να αντιδράσεις γρήγορα για να μπορέσεις να συνεχίσεις ένα παιχνίδι. Πρέπει να μπορείς να δεις τον τρόπο που αγωνίζεται ο κάθε αθλητής – αθλήτρια, να διαβάσεις τη σκέψη του για το τι θα ακολουθήσει, ώστε να προλάβεις να ανταποκριθείς. Πολλοί καλοί αγώνες έρχονται στην σκέψη μου που έχω διαιτητεύσει. Ιδιαίτερα θυμάμαι έναν αγώνα που διεξήχθη στο Λονδίνο μεταξύ του Steve Jennings που είναι πια ένας από τους εθνικούς μας προπονητές, και του Delroy Palmer, σε έναν τελικό αγώνα της κατηγορίας των -58 κιλών Ανδρών, και το ματς έληξε με σκορ 21-20 υπέρ του Delroy, αλλά ήταν ένας αγώνας γεμάτος ανταλλαγές δύσκολων τεχνικών, και σαν διαιτητής είχα να δράσω πολύ πολύ γρήγορα σε αυτόν τον αγώνα και τον ευχαριστήθηκα πολύ.

Ποιά στιγμή σας έχει συγκινήσει πιο πολύ από το tae kwon do;
Νομίζω οι επιτυχίες των αθλητών μου – βλέποντας τους να διεκδικούν και να παίρνουν το πρώτο τους νταν , αθλητές και αθλήτριες που τους έχω στα χέρια μου από μικρά παιδιά, από την άσπρη ζώνη…. Αυτή η στιγμή είναι στιγμή που με γεμίζει χαρά , ικανοποίηση και περηφάνια.

Το UK Open Championship διεξάγεται κάθε χρόνο στο Manchester. Γιατί έχετε επιλέξει την συγκεκριμένη πόλη για αυτό το πρωτάθλημα. Τι μπορεί να δει ένας επισκέπτης στο Manchester;
Διαλέξαμε το Manchester σαν έδρα του UK OPEN CHAMPIONSHIP, γιατί εδώ έχει έδρα η Εθνική Ακαδημία Tae kwon do και γιατί έχουμε μεγάλη ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Δήμο. Οι συμμετέχουσες ομάδες συνήθως επισκέπτονται τα δύο γήπεδα των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης της Manchester City και Manchester United, αλλά από ότι ξέρω περνάνε πολύ χρόνο στο κέντρο της πόλης κάνοντας ψώνια!!!

Σε αυτό το ήδη πολύ μεγάλο και δυνατό πρωτάθλημα πόσες συμμετοχές είχατε από χώρες, από αθλητές – αθλήτριες και από διαιτητές;
Στο 4ο UK πρωτάθλημα συμμετείχαν 116 ομάδες από 42 χώρες και 48 διεθνείς διαιτητές με επικεφαλείς τους κ.κ. Chakir Chelbat υπεύθυνο διαιτησίας της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ομοσπονδίας , τον Κο Christopher Codling τεχνικό υπεύθυνο της αγγλικής ομοσπονδίας και διαιτητές από την Ευρώπη , αλλά και από USA, Canada, Αυστραλία σε 8 τεραίν.   

Κάθε χρόνο καλείτε και έχετε μερικούς από τους καλύτερους διαιτητές από όλο τον κόσμο στο πρωτάθλημα σας. Τελικά πόσο σημαντικό για ένα πρωτάθλημα είναι η καλή διαιτησία;
Η καλή διαιτησία είναι κάτι πολύ σημαντικό για κάθε τύπου αθλητική διοργάνωση. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε διαλέξει πολύ προσεκτικά τους διαιτητές που καλούμε, θέτοντας πολύ υψηλά στάνταρς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καθόλου προβλήματα στην κρίση και στα αποτελέσματα των αγώνων. Σε όλα τα open championships δεν είχαμε ούτε μία ένσταση και οι παριστάμενοι διαιτητές χαίρουν εκτίμησης των συμμετεχόντων ομάδων.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο κατά τη διάρκεια του open ;
Απολαμβάνω κάθε λεπτό της διοργάνωσης, σαν διαιτητής και διοργανωτής συναντώ εκατοντάδες ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της, και όπως ξέρετε στο ταε κβον ντο είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, οπότε είναι μεγάλη χαρά για εμένα να υποδέχομαι φίλους από όλο τον κόσμο εδώ στο Μάντσεστερ και να δουλεύω μαζί τους. Ειδικά οι διαιτητές είναι πολύ σημαντικοί για εμένα και φροντίζω προσωπικά να έχουν καλές στιγμές εδώ στο Μάντσεστερ.

Πότε και που θα διεξαχθεί το επόμενο UK Open Championship;
Ακόμα δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων, το σίγουρο είναι ότι θα γίνει πάλι στο Μάντσεστερ, αλλά επειδή οι συμμετοχές αυξάνονται πολύ χρόνο με το χρόνο , θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αθλητών  από 450 σε 800 και αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερο στάδιο.

Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτό το πρωτάθλημα, να βρεί πληροφορίες και να δει φωτογραφίες από αυτό;
Στην ιστοσελίδα : www.gbtaekwondo.co.uk μπορεί κάποιος να δεί αποτελέσματα αλλά και βίντεο αγώνων. Συμμετοχή μπορεί κάποιος να δηλώσει στο www.ma-regonline.com

Ποια η γνώμη σας για το αγγλικό Tae kwon do;
Το αγγλικό ταε κβον ντο χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δυνατό. Η ομάδα μας έπαιξε καταπληκτικά στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα και στο πανευρωπαικό, φέρνοντας πολλά μετάλλια πίσω και γεμίζοντας μας ικανοποίηση για την δουλειά που κάνουμε.

Πως θα θέλατε να δείτε να εξελίσσεται το αγγλικό ταε κβον ντο;
Αν και δεν έχω ενεργό ρόλο στον τομέα της ανάπτυξης του αθλήματος μας, είμαι ευχαριστημένος από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ομοσπονδία μας.Έχουμε ανθρώπους ειδικούς επάνω σε θέματα ανάπτυξης για όλες τις ηλικίες και για όλες τις κατηγορίες του αθλήματος μας. Έχουμε μια εθνική Ακαδημία στο Μάντσεστερ όπου οι αθλητές δέχονται τις υπηρεσίες των πλέον εξειδικευμένων προπονητών, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων, αναλυτών κ.λ.π.

Πόσο διαδεδομένες είναι οι πολεμικές τέχνες στην  Αγγλία  και ειδικότερα το ταε κβον ντο;
Οι πολεμικές τέχνες γενικότερα είναι πολύ διαδεδομένες στην Αγγλία. Το ταε κβον ντο έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή ειδικά μετά την τελευταία Ολυμπιάδα του Πεκίνου και ελπίζουμε ότι μετά την Ολυμπιάδα του 2012 ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά.

Θα συμμετάσχετε με κάποιον τρόπο στους προσεχείς Ολυμπιακούς αγώνες;
Ελπίζω να συμμετάσχω σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση σε οποιοδήποτε κλάδο, αλλά ακόμα δεν έχει οριστεί τίποτα. Σαν υπεύθυνος διαιτησίας επέλεξα να μην διεκδικήσω συμμετοχή σαν διαιτητής , γιατί το βρήκα άδικο για τους άλλους διαιτητές, αφού τα τελευταία χρόνια και λόγω του τραυματισμού στο γόνατο μου δεν έχω ενεργή συμμετοχή μέσα στα τεραίν. Έχουμε όμως δύο διαιτητές που διεκδικούν και ελπίζω να τα καταφέρουν τον Ian Leafe και τον Thomas Stammer, που είναι και οι δύο εξαιρετικοί διαιτητές και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε έναν από τους δύο στην προσεχή Ολυμπιάδα.

Τι εύχεστε ο κόσμος να λέει για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα σας;
Ελπίζω οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο να δείξουν στον κόσμο ότι η Αγγλία διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους-ρες αθλητές αθλήτριες του κόσμου και ότι είμαστε μια χώρα με πολύ καλή υποδομή, που έχει να προσφέρει πολλά σε όλη την ανθρωπότητα. Μακάρι οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2012 στη χώρα μου να σταθούν και να ξεπεράσουν το ύψος της αξίας αυτών των αγώνων.

Πιστεύετε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου θα ανοίξουν νέους δρόμους επικοινωνίας και φιλίας με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;
Φυσικά και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Όπως και σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, φανταστείτε σε αυτήν που είναι η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη όλων!!!

Το Λονδίνο έχει την μοναδικότητα ότι έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 3 φορές: Το 1908 οι αθλητές παρέλασαν κάτω από την σημαία τους για πρώτη φορά, το 1948 έγιναν για πρώτη φορά Παραολυμπιακοί Αγώνες . Πως νομίζετε ότι ο κόσμος θα θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012;
Νομίζω οι προσεχείς ολυμπιακοί αγώνες θα μείνουν στην μνήμη των ανθρώπων σαν οι πιο «φιλικοί» αγώνες. Εύχομαι να μην υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στα έργα υποδομής ή έστω της μηχανοργάνωσης, και ο κόσμος να ευχαριστηθεί το θέαμα και τα σπορ. Θα ήθελα κάθε αθλητής, διαιτητής, παράγοντας , θεατής σε όλα τα αθλήματα να ευχαριστηθεί αυτούς τους αγώνες και να νιώσει σαν στο σπίτι του από την φιλοξενία μας.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον του αγγλικού ταε κβον ντο;
Έχω πολλά όνειρα – θα ήθελα οι διαιτητές μας να καλούνται σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, να διοργανώνουμε επίσης μεγάλα πρωταθλήματα με επιτυχία, και είμαι ανοιχτός σε προσκλήσεις και σε βοήθεια οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε δεμένοι και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον αν θέλουμε το άθλημα μας να πάει μπροστά και να μην ξεχνάμε ότι όλοι στο ταε κβον ντο είμαστε μια μεγάλη Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α!!!!

Μαρία Μερκούρη

Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,76,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,399,Ελλάδα,691,Ελληνικό Πρωτάθλημα,144,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,162,Νέα,91,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,7,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,23,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Μια συνέντευξη με τον Brian Tilley,υπεύθυνο διαιτησίας της Αγγλίας
Μια συνέντευξη με τον Brian Tilley,υπεύθυνο διαιτησίας της Αγγλίας
http://3.bp.blogspot.com/-H33E5160yyw/TqnATthfniI/AAAAAAAAAmM/Bw4lKEtALuI/s200/321212_10150494006493332_572978331_11352737_560861504_n.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-H33E5160yyw/TqnATthfniI/AAAAAAAAAmM/Bw4lKEtALuI/s72-c/321212_10150494006493332_572978331_11352737_560861504_n.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/10/brian-tilley.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/10/brian-tilley.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content