Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων 2011

[Ανταπόκριση από τους αγώνες]
Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011
1η ημέρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ε/Ν 2011, στα Άνω Λιόσια στην Αθήνα. Σήμερα είχαν αγώνες οι μισές από τις κατηγορίες στους Εφήβους για τα 45-, 48-, 51-, 55-, 59- και στις Νεανίδες 55-, 59- 63-, 68- και 68+. Το γήπεδο καλό, με 3 τερέν. Οι αγώνες άργησαν να αρχίσουν κατά 1 ώρα περίπου, οπότε και οι πρώτοι αγώνες έγιναν κατά τις 10πμ. 
Ο ανταγωνισμός σε πολύ καλά επίπεδα όμως αυτό που ξενίζει είναι οι κατηγορίες που δεν συμπληρώνουν 16άδες. Από την μια γιατί δείχνει την σημαντική μείωση των συμμετοχών, πράγμα που φάνηκε και από τις 2 προκρίσεις Νοτίου και Βορείου Ελλάδας, και από την άλλη με τα πολλά "bye", ειδικά στην βαριά κατηγορία των Νεανίδων. Ίσως οι λόγοι της μικρής συμμετοχής να πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν πιο διεξοδικά σε ύστερη στιγμή.


Τοποθετήσαμε τα αποτελέσματα σε ξεχωριστή ανάρτηση, δείτε:

Τερέν 3
Τερέν 2
Τερέν 1

Επίσης η "αδυναμία" του να μην υπάρχουν τουλάχιστον 16 συμμετοχές από αθλητές  από διαφορετικούς συλλόγους ανά κατηγορία βάρους (συμπεριλαμβάνονται και οι προκρίσεις) ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σημαντικότατο θέμα της μοριοδότησης των αθλητών. 


Σύμφωνα με τον νόμο  (Άρθρο: 34, Παροχές σε διακρινόµενους αθλητές):
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση διάκρισης στους Πανελλήνιους Αγώνες ανδρών γυναικών( και εφήβων - παίδων) είναι η συμμετοχή στους αγώνες δεκαέξι (16) τουλάχιστον σωματείων ή όπου υπάρχουν όρια πρόκρισης η συμμετοχή οκτώ (8) τουλάχιστον σωματείων, καθώς και η διάκριση να αφορά άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.

Σχετικά με την μοριοδότηση των νικητών σε αυτό το Πρωτάθλημα μια ανακοίνωση από την Ομοσπονδία θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλύτερα. Ειδικά για ποιες από 10 και 10 συνολικά κατηγορίες βάρους στο Εφήβων και Νεανίδων αντίστοιχα έχουν το δικαίωμα να λάβουν την μοριοδότηση.  Ευχόμαστε να είναι όλες.


Γενικά το "κλίμα" της πρώτης ημέρας, της τόσο σημαντικής διοργάνωσης (σημαντική γιατί αποτελεί το πρωτάθλημα ένδειξη για το άμεσο μέλλον του ελληνικού ταεκβοντο, αφού αποτελεί τον "τροφοδότη" στις μεγάλες κατηγορίες των ανδρών και γυναικών) ήταν θα λέγαμε καλό, με τους τελευταίους αγώνες της ημέρας, του τελικούς, να έγιναν αργά το απόγευμα.


Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011
Σήμερα, αγωνίστηκαν οι υπόλοιπες κατηγορίες, που είναι, για τους Έφηβους 63-, 68-, 73-, 78- και 78+ και για τις Νεανίδες 42-, 44-, 46-, 49- και 52-. 
Οι αγώνες ξεκίνησαν κανονικά στις 9:00πμ., όμως είχαμε και πάλι πολλά "bye" ειδικά στους 1ους αγώνες. Όλη η ημέρα κύλησε σχετικά ομαλά. 
Προέκυψε ένα πρόβλημα στο τερέν 2 όπου για κάποιο τεχνικό πρόβλημα σταμάτησαν οι εκεί αγώνες (αυτό συνέβη περίπου στις 1:30μμ.) και πριν από το διάλειμμα στις 3:00μμ., κάποιοι από τους αγώνες από το τερέν 2 έγιναν στα άλλα δυο τερέν (1 και 3). Γενικά σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το κλίμα ήταν καλό και η διεξαγωγή των αγώνων έγινε με ομαλό τρόπο, τόσο από την μεριά των αθλητών όσο και από την μεριά της διαιτησίας. Οι προπονητές φαίνεται πως έχουν μπει για καλά στο νόημα των κανονισμών και η χρήση των καρτών (μπλε και κόκκινη αντίστοιχα) ήταν σχεδόν καθολική σε κάθε αγώνα, με τις περισσότερες από τις περιπτώσεις, οι ενστάσεις για κάποια "φάση" του αγώνα να δικαιώνονται. 
Το video replay "πήρε φωτιά" και οι διαιτητές με επικεφαλής τον αλυτάρχη και τον υπεύθυνο διαιτησίας να είναι "σκυμμένοι" πάνω από τις οθόνες ελέγχοντας διεξοδικά κάθε αμφισβητούμενη φάση και αποφασίζοντας με ομοφωνία για την έκβαση της κάθε ένστασης. 
Μου έκανε θετικότατη εντύπωση το γεγονός πως οι αποφάσεις έβγαιναν μόνο με την παρουσία και των δυο υπεύθυνων για τους αγώνες εκτός των διαιτητών που ήταν στην γραμματεία του κάθε τερέν. Μπορεί αυτό να δημιουργούσε κάποιες καθυστερήσεις όμως θεωρώ πως λειτούργησε σχεδόν άψογα και δεν είχαμε και διαμαρτυρίες τόσο από την μεριά των προπονητών όσο και από την μεριά των θεατών (οι περισσότεροι ήταν γονείς και συγγενείς των αθλητών και κάποια ξεσπάσματα θεωρώ πως δικαιολογούνται από την ένταση της στιγμής).  
Οι αθλητές δείχνουν από την μεριά τους, να έχουν προσαρμοστεί στους ηλεκτρονικούς θώρακες με αποτέλεσμα οι συμπλοκές να γίνονται πιο "μελετημένα" και φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση των χτυπημάτων με στόχο το κεφάλι του αντιπάλου. Σε αρκετούς αγώνες (κυρίως στις πιο "βαριές" κατηγορίες), "φάνηκε" πως κάποιοι από τους αθλητές "πέρασαν" από την πρόκριση χωρίς αγώνα μια και οι διαφορές με τους αντιπάλους τους ήταν μεγάλες, τόσο σε αγωνιστική ετοιμότητα όσο και σε αγωνιστική τεχνική. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι "πρόβλημα" των αθλητών αλλά προκύπτει λόγω του ότι υπήρξαν λίγες συμμετοχές στις δυο προκρίσεις και έτσι δεν έγινε εκεί κάποιο αγωνιστικό "ξεκαθάρισμα" των αθλητών που θα συμμετείχαν τελικά στο πρωτάθλημα.
Θυμίζουμε πως οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν σε αυτό το πρωτάθλημα (και στις 2 προκρίσεις φυσικά) είναι οι ελπίδες του ελληνικού ταεκβοντο και μια και η ηλικία των περισσοτέρων ήταν τα 15 χρόνια (γεννηθέντες το 1996), θα τους βλέπουμε, τουλάχιστον για τα επόμενα 2~3 χρόνια.  


Θα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από την ΕΛ.Ο.Τ. για τα αναρτήσουμε.


Από την είσοδο του σταδίου στα Άνω Λιόσια,  βλέπαμε το νέο ολυμπιακό στάδιο [ένα πραγματικό κόσμημα για την γύρω περιοχή] που φιλοξενείται μόνιμα πλέον η Ομοσπονδία μας (τα γραφεία της). Αυτές τις δυο μέρες "μάθαμε" πως γινόταν εκεί πρωτάθλημα ανδρών στην πάλη. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που απλώς το βλέπαμε από μακριά και δεν είμαστε εκεί.


Τα παραλειπόμενα της διοργάνωσης:
- Η πρόσβαση στο στάδιο, το 3ο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Άνω Λιοσίων-Ζωφριά, ήταν σχετικά εύκολη μέσω της Διονύσου ενός στενού ανηφορικού μονόδρομου κάθετου στην οδό Μ. Αλεξάνδρου (ευτυχώς υπήρχε πινακίδα). Το πάρκινγκ όμως μικρό και κάποιες φορές δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα.
- Ο εσωτερικός χώρος (είναι γήπεδο μπάσκετ) χώρεσε 3 τερέν χωρίς όμως να έχουν στρωθεί γύρω από αυτά το 1μ. του βοηθητικού περιμετρικού διαχωριστικού (λόγω στενότητας) με αποτέλεσμα να είναι κάπως στριμωγμένα.
- Πάνω από το τερέν 1 και 3 στην έξω πλευρά τους υπήρχαν η μπασκέτες που είχαν αφεθεί με λάθος κατεύθυνση προς τα μέσα πάνω από τα τερέν. Ήταν αρκετά ψηλά αλλά θα μπορούσε να είχαν τοποθετηθεί στα πλάγια και να μην "κρέμονταν" πάνω από τα κεφάλια των αθλητών.
- Οι κερκίδες δεν επικοινωνούσαν με τον αγωνιστικό χώρο, η προσέλευση των αθλητών για να αγωνιστούν γινόταν κάτω από την αριστερή κερκίδα (σε σχέση με την είσοδο του σταδίου) και χρειαζόταν να γίνεται ολόκληρη βόλτα για να φορέσουν οι αθλητές του θώρακες.
-Στις δυο πλευρές του σταδίου (είσοδος και απέναντι) υπήρχαν ένα είδος διαδρόμων-θεωρείων. Στην πλευρά της εισόδου από πάνω, υπήρχε το κυλικείο και ένας χώρος με τραπεζοκαθίσματα (όπου υπήρχαν τασάκια και καπνιστές παρόλα τα απαγορευτικά σήματα). Στην άλλη πλευρά ο ισόγειος χώρος ήταν κατειλημμένος από διάφορα αντικείμενα ενώ ο από πάνω διάδρομος-θεωρείο που χρησιμοποιήθηκε ως προθερμαντήριο από τους αθλητές (μια και δεν υπήρχε άλλος χώρος) το πάτωμα είχε πλακάκια και ήταν και σχετικά βρώμικο, επίσης στην μέση υπήρχε και μια κατασκευή τύπου "κλουβί παιδικής χαράς" που έκοβε τον χώρο στα δυο και άφηνε ένα πολύ στενό διάδρομο.
- Ένα περίεργο που συνέβη είναι πως οι υπεύθυνοι για τους ηλεκτρονικούς θώρακες πριν τοποθετήσουν τους θώρακες στους αθλητές έλεγχαν για το αν το πάνω μέρος του dobok ήταν βρεγμένο από ιδρώτα και αν ήταν ζητούσαν από τον αθλητή να το αλλάξει και να φορέσει ένα στεγνό αλλιώς δεν έβαζαν τους θώρακες. Ειδικά για τους 1ους αγώνες κάποιοι αθλητές κόντεψαν να μην μπορέσουν να αγωνιστούν από αυτή την αιτία.
Ήξερα πως ο ηλεκτρονικός θώρακας της LaJust "γράφει" πόντο αν τον χτυπήσει κάποιος με γυμνό ιδρωμένο-βρεγμένο χέρι (εξ ου και η υποχρεωτική χρήση γαντιών από τους αθλητές) αλλά ότι επηρεάζεται και από βρεγμένο-ιδρωμένο dobok πρώτη φορά το ακούω (ίσως δεν ήθελαν να λερωθούν από τον ιδρώτα των παιδιών!!!).
Επίσης σε κάθε έναρξη αγώνα και γύρου ο διαιτητής έλεγχε τον εξοπλισμό των αθλητών και σε περίπτωση που τα sensing socks ήταν βρεγμένα ζητούσε να γίνει αλλαγή από τον αθλητή!!! Σε κάποιο αγώνα στην αρχή του 2ου γύρου (αν θυμάμαι καλά) λόγω έλλειψης 2ου ζευγαριού για έναν αθλητή (που να το φανταστεί ότι θα τα χρειαστεί) ώστε να αλλάξει τα πατουσάκια, ο αγώνας καθυστέρησε πάνω από 10~15 λεπτά να ξαναρχίσει, με τον προπονητή του αθλητή να τρέχει "πανικόβλητος" προς αναζήτηση στεγνών sensing socks...
Ευτυχώς οι "πρώτοι παθόντες" αθλητές ειδοποιούσαν του επόμενους για το στεγνό dobok και έτσι οι αθλητές έκαναν προθέρμανση χωρίς το πάνω μέρος της αγωνιστικής στολής και το φορούσαν την τελευταία στιγμή πριν αγωνιστούν και βάλουν τους θώρακες. Έξω από το στάδιο στον ήλιο (αλλά και μέσα στα κάγκελα που υπήρχαν στις κερκίδες) έβλεπες να κρέμονται τα dobok για να στεγνώσουν μιας και μετά από έναν αγώνα βρέχονταν από τον ιδρώτα των παιδιών (λες και κάποιος είχε κάνει "μπουγάδα" και κρέμασε τα ρούχα να στεγνώσουν).
-Κάποια στιγμή υπήρξαν και κάποιοι περίεργοι "διαπληκτισμοί" στην κεντρική γραμματεία, όμως δεν κατάλαβα που οφείλονταν και πια ήταν τα αίτια της φασαρίας (πιθανόν για τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι σύλλογοι).
-Σε πολλούς αγώνες "η κερκίδα" ξέφευγε λίγο παραπάνω σε φωνές και ένταση με προτροπές προς τους αγωνιζόμενους αθλητές/-τριες, είτε με "όχι και πολύ κόσμιες" παροτρύνσεις είτε με "προπονητικές αγωνιστικές οδηγίες" για τεχνικές και τακτικές αγώνα, λες και οι προπονητές που ήταν στην καρέκλα χρειαζόταν συστάσεις και διορθώσεις. Το όλο θέαμα θύμιζε "κερκίδα" άλλων αθλημάτων και πραγματικά με ξένισε, για να μην πω, πως με απογοήτευσε...

[Επισημάνσεις]
(από φίλο αναγνώστη που επικοινώνησε με μας, αποστέλλοντας e-mail. Με πλάγια γραφή οι επισημάνσεις του αναγνώστη μας)
Τα video replay εξετάζονταν μόνο από τα άτομα της τριμερούς επιτροπής διαιτησίας, που για την διοργάνωση ήταν ο κος. Κ., η κα. Μ. και ο κος. Τ. (που τοποθετήθηκε εκτάκτως αντί της κα. Κ.) και πλειοψηφικά αποφάσιζαν για την έκβαση, θετική ή αρνητική σχετικά με το αίτημα επανεξέτασης από την κάρτα του κάθε προπονητή.
Οι ηλεκτρονικοί θώρακες (όπως κάθε ηλεκτρονικό) είναι ευαίσθητοι στην υγρασία και για να τους προστατέψουν, προσπαθούν να αποφύγουν όσο γίνεται την επαφή τους με αυτή, για να "αντέξουν" και να χρησιμοποιηθούν για πολλούς αγώνες χωρίς να πάθουν ζημιά.

Ο πόντος από γροθιά εννοείται ότι καταγράφεται από και μόνο, τους κριτές, η δικιά μου αναφορά ήταν ότι ο ηλεκτρονικός θώρακας "γράφει" πόντο αν τον χτυπήσεις με γυμνό και βρεγμένο χέρι (το έχω δει να γίνεται πολλές φορές στο γυμναστήριο και ας ήταν ενεργοποιημένη η παράμετρος για την χρήση των sensing socks. Το πρόγραμμα για τους θώρακες έχει διάφορες παραμέτρους που προκαθορίζονται πριν τον αγώνα, όπως είναι η ευαισθησία ανάλογα με την κατηγορία βάρους που θα αγωνιστεί, αν θα χρησιμοποιηθούν sensing socks ή όχι κτλ.), φυσικά αν για κάποιο λόγο ο θώρακας καταγράψει πόντο από γροθιά, γονατιά ή με κάποιον άλλο μη-έγκυρο τρόπο μέσα σε έναν αγώνα, ο πόντος αυτός διαγράφεται από την γραμματεία με εντολή του κεντρικού διαιτητή.

Όσο αφορά τα sensors socks, είναι επίσης ευαίσθητα στην υγρασία (γι αυτό και δεν πλένονται εάν λερωθούν). Αν ο αθλητής τα βρέξει, το πιο πιθανό είναι να χτυπάει τον αντίπαλο και να μη γράφεται κανένας πόντος λόγο του ότι θα έχουν χαλάσει οι σένσορες από την υγρασία.
Τα sensing socks πλένονται (σύμφωνα με την LaJust Αμερικής, η οποία αναφέρει πως μπορούν να πλυθούν ως ευαίσθητα ρούχα με ήπιο απορρυπαντικό, με κρύο νερό και χωρίς στύψιμο να αφεθούν να στεγνώσουν κρεμασμένα, δείτε: LaJust Padded Foot Sensor Socks). Όταν χρησιμοποιούνται όμως θα πρέπει να είναι στεγνά γιατί αλλιώς δεν αποδίδουν το 100%.

Ο πόντος της γροθιάς μπαίνει από τους κριτές εφόσον η γροθιά είναι ικανή να σταματήσει ή να μετακινήσει τον αντίπαλο. Με μπλε χρώμα φαίνεται στην οθόνη του σκορ (στα γνωστά τετραγωνάκια που φαίνεται ποιος κριτής έχει πατήσει τι) ο πόντος της γροθιάς. Με σκούρο καφέ φαίνεται ποιος έχει πατήσει τον επιπλέον του τετράποντου και του δίποντου και με ανοιχτό κόκκινο φαίνεται το γνωστό σε όλους μας τρίποντο.
Εδώ έχω να προσθέσω μόνο ότι για να καταγράψουν οι κριτές κάποιον από αυτούς τους πόντους θα πρέπει να τους "δουν" και να "πατήσουν" το αντίστοιχο κουμπί τουλάχιστον οι δυο από αυτούς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (όπως και γινόταν και παλαιότερα) ή ειδοποιώντας τον κεντρικό διαιτητή για να γίνει εξέταση, αν θεωρηθεί από κάποιον κριτή ότι δεν έγινε σωστή καταγραφή κάποιου πόντου από την συσκευή του. Στην εικόνα καρέ-καρέ που υπάρχει στην αρχή της ανάρτησης, η γροθιά δεν "έγραψε πόντο" τελικά αφού μόνο ο ένας από τους κριτές (αυτός που βρίσκεται απέναντι από την γραμματεία) τον "έδωσε" από το χειριστήριο του.
(θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναγνώστη μας για τις επισημάνσεις του).

[σημείωση από την σύνταξη: Προσπαθούμε διαρκώς και σχεδιάζουμε να έχουμε πιο εκτενή κάλυψη με πληροφορίες από τέτοιους αγώνες (Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Κύπελλα) και όχι απλά να ανακοινώνουμε τα επίσημα αποτελέσματα με κάποια σχόλια, ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα για άμεση επικοινωνία μέσα από τους ίδιους τους αγώνες και το στάδιο. Απαιτούνται σχεδιασμός και τεχνικά μέσα και δυνατότητες που έχουν έναν βαθμό δυσκολίας, όμως ευελπιστούμε να βρούμε λύσεις και να το επιτύχουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον]ΣΧΟΛΙΑ

BLOGGER: 176
Loading...
Όνομα

Αθλητές,71,Αποτελέσματα Αγώνων,17,Απόψεις,46,Διεθνές Πρωτάθλημα,278,Ελλάδα,620,Ελληνικό Πρωτάθλημα,100,Επιχορηγήσεις,13,Ιατρική στήλη - Διατροφή,73,Καλεντάρι,3,Κανονισμοί και Νομοθεσία,108,Νέα στον Κόσμο,271,Παρεμβάσεις,102,Προσεχώς,6,Σεμινάρια Ταεκβοντό,67,Ωμέγα (1),1,Ωμέγα (2),82,info,6,Para-taekwondo,28,tkd itf - news,64,Video,61,
ltr
item
taekwondo greece group: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων 2011
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων 2011
http://1.bp.blogspot.com/-mfe9qJPDRaQ/Th1WVfRAteI/AAAAAAAAAWA/UjG5xPB0fCs/s1600/picasion.com_2.gif
http://1.bp.blogspot.com/-mfe9qJPDRaQ/Th1WVfRAteI/AAAAAAAAAWA/UjG5xPB0fCs/s72-c/picasion.com_2.gif
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/07/2011.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/07/2011.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσότερα Reply Cancel reply Διαγραφή By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Προβολή Όλων Προτεινόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ιανουάριος Φερβουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Jan Feb Mar Apr Μάϊος Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy