Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός

Η γενική γραμματεία αθλητισμού από το 2010 θέσπισε τις νέες νόρμες και κατευθύνσεις σχετικά με τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό. Στο ιστότοπό της ανάρτησε και την κατάταξη των αθλημάτων στην χώρα μας χωρίζοντάς τα σε έξι κατηγορίες, επιλέγοντας με διάφορα κριτήρια το που ανήκει το κάθε ένα

(βλέπε: Εθνικός αθλητικός σχεδιασμός, Κατάταξη αθλημάτων 2010).
Οι τίτλοι των κατηγοριών είναι οι εξής :
Α. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας 
Β. Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος 
Γ. Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα 
Δ. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή 
Ε. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση 
ΣΤ. Αθλήματα με Τοπική Σημασία 

Ενώ τα κριτήρια δεν είναι σαφώς καταγεγραμμένα (έως ανύπαρκτα, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό), ο κύριος γνώμονας για τον διαχωρισμό των αθλημάτων φαίνεται πως ήταν, η "επένδυση" της πολιτείας στο κάθε άθλημα σε σχέση με την ανάπτυξη που θα ήθελε να έχει το κάθε ένα. Φαίνεται επίσης και η διάθεση της πολιτείας να "επιβραβεύσει" ή να "υποβιβάσει" κάποια αθλήματα είτε για λόγους προτεραιότητας και ειδικής σημασίας είτε για λόγους "αμαρτωλού παρελθόντος" ή "αβέβαιου μέλλοντος". Αν και δεν είναι γνωστός και σαφής ο τρόπος και οι αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διαχωρισμό των αθλημάτων, τώρα πια είναι μια απτή πραγματικότητα για τον αθλητισμό σε πανεθνικό επίπεδο.

Η κατάταξη ενός αθλήματος σε κάποια κατηγορία επηρεάζει (για να μην πούμε ότι καθορίζει) και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς την αντίστοιχη αθλητική ομοσπονδία. 

Το ταεκβοντο "κατετάγη" στην δεύτερη κατηγορία. Το περιληπτικό κείμενο που συνοδεύει την κατηγορία αυτή είναι:

"Η κατάταξη στην κατηγορία αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα κληθούν να εργασθούν σε τριετή προγράμματα αθλητικής σχεδίασης και να τα συζητήσουν με την ΓΓΑ και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους."

Δηλαδή, με λίγα λόγια, η πολιτεία θεώρησε για το ταεκβοντο ότι αρκεί "η διατήρηση του υπάρχοντος επιπέδου ανάπτυξης", πασάρει την "εμβάθυνση και διάδοση του" στην ΕΛ.Ο.Τ. δίνοντας χρηματοδότηση και βάζοντάς το "υπό επίβλεψη" με προγραμματισμό σε τριετή βάση και με ανά εξάμηνο απολογισμό της δράσης.

Ενώ για την Α. κατηγορία ισχύουν τα εξής:

"Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να αναπτύξει τα αθλήματα αυτά σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει, να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους, μέχρι και τον χώρο του λαϊκού αθλητισμού. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι σύμβουλοι της Πολιτείας για την ευόδωση του παραπάνω σκοπού. Οι Ομοσπονδίες θα κληθούν να υποβάλουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να συζητήσουν μαζί της, πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού, καθώς και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους."

Με μια δεύτερη ανάγνωση, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα και κάποια ερωτήματα.

Η πολιτεία αφήνοντας απ' έξω το ύψος της επιχορήγησης και αλλάζοντας μόνο την διάρκεια του απαιτούμενου προγραμματισμού (πέντε και τρία έτη αντίστοιχα) αναλαμβάνει στην Α. κατηγορία να βάλει όλο το "βάρος" της για την ανάπτυξη του αθλήματος ενώ για την Β κατηγορία την ανάπτυξη την αφήνει στα χέρια της ομοσπονδίας, θεωρώντας πως αρκεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης και τηρώντας υψηλή εποπτεία.    

Αντί να τοποθετήσει το ταεκβοντο (αγνοώντας προφανώς την δυναμική του) στην Α. κατηγορία "εθνικής προτεραιότητας" το αφήνει στο χλιαρό "εθνικού ενδιαφέροντος" της Β. κατηγορίας (πάλι καλά που δεν μας πήγε και παρακάτω,  είναι σαν να μας λέει: ναι, μας ενδιαφέρει αλλά δεν είστε και προτεραιότητα).

Τουλάχιστον για τρία χρόνια (2011 έως 2013) το άθλημα θα είναι "αναγκασμένο" να μείνει στην Β. κατηγορία, εκτός αν γίνει κάποια αναθεώρηση και ανεβούμε κατηγορία (για προς τα κάτω δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι).

Ίσως το μόνο θετικό συμπέρασμα είναι πως, το άθλημα αφήνεται στα χέρια της ομοσπονδίας που ως μικρότερος οργανισμός από το κράτος είναι πιο ευέλικτος και έχει την δυνατότητα για πιο άμεσες σε χρόνο και σε τρόπο κινήσεις και πράξεις.

Είναι καλύτερα ή χειρότερα να είναι το άθλημα στην Β. κατηγορία;

Υπάρχουν τρόποι να γίνει το άθλημα εθνικής "αναγκαιότητας" (σας θυμίζω την άρση βαρών, χωρίς όμως την κατάληξή της) και προτεραιότητας, από εθνικού ενδιαφέροντος που είναι τώρα;

Είναι εφικτό η Ελλάδα να έχει το ταεκβοντο ως εθνικό σπορ, άσχετα με το αν δεν είναι η γενέτειρά του;


Τι μένει λοιπόν; Να "σηκώσουμε" τα μανίκια και να κάνουμε το άθλημά μας ευρέως γνωστό και αποδεκτό. Να λειτουργήσουμε δυναμικά και να στηρίξουμε την ομοσπονδία μας στο έργο της όταν πάρει αποφάσεις για το τι θα κάνει. Να προκαλέσουμε "θετικό" θόρυβο γύρω από το ταεκβοντο για τις διοργανώσεις αγώνων, για την δυναμικότητα των συλλόγων και των αθλητών μας. Να συνδράμουμε πρακτικά και οικονομικά στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξέλιξη.

Πολλές φορές στο διαδίκτυο, το ταεκβοντο το συνοδεύει η εικόνα της "σφιγμένης γροθιάς" (joomok), ας γίνουμε λοιπόν μια σφιγμένη γροθιά θετικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ

BLOGGER: 8
Loading...
Όνομα

Αθλητές,71,Αποτελέσματα Αγώνων,17,Απόψεις,46,Διεθνές Πρωτάθλημα,278,Ελλάδα,620,Ελληνικό Πρωτάθλημα,100,Επιχορηγήσεις,13,Ιατρική στήλη - Διατροφή,73,Καλεντάρι,3,Κανονισμοί και Νομοθεσία,108,Νέα στον Κόσμο,270,Παρεμβάσεις,102,Προσεχώς,6,Προτεινόμενα,2,Σεμινάρια Ταεκβοντό,67,info,6,Para-taekwondo,28,tkd itf - news,64,Video,61,
ltr
item
taekwondo greece group: Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός
http://3.bp.blogspot.com/-eaJ7BMH7wpA/TagBLZ9NFwI/AAAAAAAAAHk/Ql9umYK46XY/s320/gga.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-eaJ7BMH7wpA/TagBLZ9NFwI/AAAAAAAAAHk/Ql9umYK46XY/s72-c/gga.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/04/blog-post_15.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/04/blog-post_15.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσότερα Reply Cancel reply Διαγραφή By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Προβολή Όλων Προτεινόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ιανουάριος Φερβουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Jan Feb Mar Apr Μάϊος Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy