Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός

Η γενική γραμματεία αθλητισμού από το 2010 θέσπισε τις νέες νόρμες και κατευθύνσεις σχετικά με τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό. Στο ιστότο...

Η γενική γραμματεία αθλητισμού από το 2010 θέσπισε τις νέες νόρμες και κατευθύνσεις σχετικά με τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό. Στο ιστότοπό της ανάρτησε και την κατάταξη των αθλημάτων στην χώρα μας χωρίζοντάς τα σε έξι κατηγορίες, επιλέγοντας με διάφορα κριτήρια το που ανήκει το κάθε ένα

(βλέπε: Εθνικός αθλητικός σχεδιασμός, Κατάταξη αθλημάτων 2010).
Οι τίτλοι των κατηγοριών είναι οι εξής :
Α. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας 
Β. Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος 
Γ. Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα 
Δ. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή 
Ε. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση 
ΣΤ. Αθλήματα με Τοπική Σημασία 

Ενώ τα κριτήρια δεν είναι σαφώς καταγεγραμμένα (έως ανύπαρκτα, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό), ο κύριος γνώμονας για τον διαχωρισμό των αθλημάτων φαίνεται πως ήταν, η "επένδυση" της πολιτείας στο κάθε άθλημα σε σχέση με την ανάπτυξη που θα ήθελε να έχει το κάθε ένα. Φαίνεται επίσης και η διάθεση της πολιτείας να "επιβραβεύσει" ή να "υποβιβάσει" κάποια αθλήματα είτε για λόγους προτεραιότητας και ειδικής σημασίας είτε για λόγους "αμαρτωλού παρελθόντος" ή "αβέβαιου μέλλοντος". Αν και δεν είναι γνωστός και σαφής ο τρόπος και οι αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διαχωρισμό των αθλημάτων, τώρα πια είναι μια απτή πραγματικότητα για τον αθλητισμό σε πανεθνικό επίπεδο.

Η κατάταξη ενός αθλήματος σε κάποια κατηγορία επηρεάζει (για να μην πούμε ότι καθορίζει) και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς την αντίστοιχη αθλητική ομοσπονδία. 

Το ταεκβοντο "κατετάγη" στην δεύτερη κατηγορία. Το περιληπτικό κείμενο που συνοδεύει την κατηγορία αυτή είναι:

"Η κατάταξη στην κατηγορία αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα κληθούν να εργασθούν σε τριετή προγράμματα αθλητικής σχεδίασης και να τα συζητήσουν με την ΓΓΑ και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους."

Δηλαδή, με λίγα λόγια, η πολιτεία θεώρησε για το ταεκβοντο ότι αρκεί "η διατήρηση του υπάρχοντος επιπέδου ανάπτυξης", πασάρει την "εμβάθυνση και διάδοση του" στην ΕΛ.Ο.Τ. δίνοντας χρηματοδότηση και βάζοντάς το "υπό επίβλεψη" με προγραμματισμό σε τριετή βάση και με ανά εξάμηνο απολογισμό της δράσης.

Ενώ για την Α. κατηγορία ισχύουν τα εξής:

"Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να αναπτύξει τα αθλήματα αυτά σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει, να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους, μέχρι και τον χώρο του λαϊκού αθλητισμού. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι σύμβουλοι της Πολιτείας για την ευόδωση του παραπάνω σκοπού. Οι Ομοσπονδίες θα κληθούν να υποβάλουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να συζητήσουν μαζί της, πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού, καθώς και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους."

Με μια δεύτερη ανάγνωση, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα και κάποια ερωτήματα.

Η πολιτεία αφήνοντας απ' έξω το ύψος της επιχορήγησης και αλλάζοντας μόνο την διάρκεια του απαιτούμενου προγραμματισμού (πέντε και τρία έτη αντίστοιχα) αναλαμβάνει στην Α. κατηγορία να βάλει όλο το "βάρος" της για την ανάπτυξη του αθλήματος ενώ για την Β κατηγορία την ανάπτυξη την αφήνει στα χέρια της ομοσπονδίας, θεωρώντας πως αρκεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης και τηρώντας υψηλή εποπτεία.    

Αντί να τοποθετήσει το ταεκβοντο (αγνοώντας προφανώς την δυναμική του) στην Α. κατηγορία "εθνικής προτεραιότητας" το αφήνει στο χλιαρό "εθνικού ενδιαφέροντος" της Β. κατηγορίας (πάλι καλά που δεν μας πήγε και παρακάτω,  είναι σαν να μας λέει: ναι, μας ενδιαφέρει αλλά δεν είστε και προτεραιότητα).

Τουλάχιστον για τρία χρόνια (2011 έως 2013) το άθλημα θα είναι "αναγκασμένο" να μείνει στην Β. κατηγορία, εκτός αν γίνει κάποια αναθεώρηση και ανεβούμε κατηγορία (για προς τα κάτω δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι).

Ίσως το μόνο θετικό συμπέρασμα είναι πως, το άθλημα αφήνεται στα χέρια της ομοσπονδίας που ως μικρότερος οργανισμός από το κράτος είναι πιο ευέλικτος και έχει την δυνατότητα για πιο άμεσες σε χρόνο και σε τρόπο κινήσεις και πράξεις.

Είναι καλύτερα ή χειρότερα να είναι το άθλημα στην Β. κατηγορία;

Υπάρχουν τρόποι να γίνει το άθλημα εθνικής "αναγκαιότητας" (σας θυμίζω την άρση βαρών, χωρίς όμως την κατάληξή της) και προτεραιότητας, από εθνικού ενδιαφέροντος που είναι τώρα;

Είναι εφικτό η Ελλάδα να έχει το ταεκβοντο ως εθνικό σπορ, άσχετα με το αν δεν είναι η γενέτειρά του;


Τι μένει λοιπόν; Να "σηκώσουμε" τα μανίκια και να κάνουμε το άθλημά μας ευρέως γνωστό και αποδεκτό. Να λειτουργήσουμε δυναμικά και να στηρίξουμε την ομοσπονδία μας στο έργο της όταν πάρει αποφάσεις για το τι θα κάνει. Να προκαλέσουμε "θετικό" θόρυβο γύρω από το ταεκβοντο για τις διοργανώσεις αγώνων, για την δυναμικότητα των συλλόγων και των αθλητών μας. Να συνδράμουμε πρακτικά και οικονομικά στην ενίσχυση της προσπάθειας για εξέλιξη.

Πολλές φορές στο διαδίκτυο, το ταεκβοντο το συνοδεύει η εικόνα της "σφιγμένης γροθιάς" (joomok), ας γίνουμε λοιπόν μια σφιγμένη γροθιά θετικής ενέργειας.

Σχόλια

BLOGGER: 8
  1. Δε μπορώ να καταλάβω πως κρίνει το κράτος τα αθλήματα και τα κατατάσει στις ανάλογες ομοσπονδίες.
    Το tkd είναι από τα πιό καθαρά αθλήματα όσο αναφορά τις " ουσίες".

    Κρίνει εκ του αποτελέσματος?Πόσα μετάλλια έχει φέρει η Ελλάδα σε όλα τα αθλήματα του στίβου τα τελευταία χρόνια?(αν εξαιρέσουμε και τους αθλητές που εχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα ντοπινγκ κλάψτα Χαράλαμπε).

    To tkd έχει φέρει 4 ολυμπιακά μετάλλια ,1 χρυσό και 3 αργυρά,μάλλον δε τους φτάνουν?
    Μήπως παίζονται άλλα παιχνίδια απο πίσω?

    Η ΕΛΟΤ έχει το δύσκολο έργο να θέσει ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ τον πήχη για να πάρουμε πάλι κανα μετάλλιο το 2012.
    Γιατί μάλλον μόνο οι Ολυμπιακές διακρίσεις φαίνονται προς τα έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον Κύριο Βασίλη..
    Πιστεύουμε ότι γράφεις γιατί θέλεις να προσφέρεις στο άθλημα,οι υπαινιγμοί σου όμως κινούνται στα όρια της συκοφαντίας.Γι'αυτό και αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε το σχόλιό σου.Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ταεκβοντο δεν είναι καθαρά σωματειακό άθλημα, αλλά βασίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν μπορεί να ζητάει την ίδια επιχορήγηση με αθλήματα όπως ο στίβος όπου οι περισσότερες υποχρεώσεις καλύπτονται με τα λεφτά της Γ.Γ.Α. Αυτό πλέων το ξέρουν και στη Γ.Γ.Α. και γι αυτό και δίνουν λιγότερα. Επίσης πιστεύω πως εαν δεν είχαμε όλες αυτές τις διακρίσεις θα μας είχαν πάει στην κατηγορία "Δ. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο προβληματισμός μου βασίζεται περισσότερο στο πως γίνεται ο διαχωρισμός και η κατάταξη στις κατηγορίες. Ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που καθορίζουν εν πολλοίς το που ανήκει το κάθε άθλημα. Όταν γίνουν γνωστά (αν γίνουν) τα κριτήρια, τότε θα μπορούμε ίσως να δούμε αν χρειάζεται να γίνει και κάτι άλλο, εκτός από την γενικότερη ανάπτυξη του ταεκβοντο. Κατά ανάγκη ή κατά στόχο μπορείς να "βάλεις" και τον πήχη εκεί που θέλεις να φτάσεις. Μπορεί όντως να είναι αρκετός ο ρυθμός ανάπτυξης που υπάρχει τώρα αλλά μπορεί και να χρειάζεται να γίνουν και κάποια άλλα πράγματα. Ουδείς γνωρίζει. Το ότι είμαστε στην Β. κατηγορία, απλά μας λέει που είμαστε και όχι που θέλουμε ή μπορούμε να φτάσουμε και αυτό βέβαια για τα "μάτια" της πολιτείας και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Το παράξενο (και βλέπω να έρχεται) είναι να είμαστε από τους 1ους έξω, να έχουμε κάτι αντίστοιχο σε όγκο και μέγεθος μέσα και η πολιτεία να μας θεωρεί απλά ακόμα ένα άθλημα που κάθε 4 χρόνια φέρνει και ολυμπιακά μετάλλια (max 4).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ομοσπονδία μας για άλλη μια φορά βρήκε τον τρόπο να λύσει το θέμα της μειωμένης επιχορήγησης από το κράτος. Αποφάσισε με πρόσχημα την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τους αθλητές που αγωνίζονται σε διεθνή πρωταθλήματα, να εφαρμόσει τη μέθοδο της "ετήσιας διαπίστευσης"! Να καθίσουμε να τα βάλουμε λίγο κάτω τα πράγματα: Παράβολο εγγραφής σωματείου 500 Ε, παράβολο έκδοσης αθλ. δελτίου 20 Ε, ετήσια συνδρομή σωματείου 150 Ε, ετήσια διαπίστευση αθλητή 20, προπονητή 50, διαιτητή 30, παράγοντας σωματείου 50, παράβολα συμμετοχής σε αγώνες...και ποιός ξέρει τί ακόμα έχει να γίνει. Νομίζω ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής, μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό επιτέλους; Άμα η ΓΓΑ μάθει γι αυτά πιστεύετε ότι θα δώσει ξανά επιχορήγηση στο Ταεκβοντο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελληνική Ομοσπονδία ΜΠΡΙΤΖ (Ε.Ο.Μ.)
    Ελληνική Ομοσπονδία Μαχητικών Τεχνών, Σάμπο, Κούρες, Τσιδαόμπα
    ΑΘΛΗΤΙΚΗ Ομοσπονδία ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ(Α.Ο.Τ.Ε..)
    Ελληνική Ομοσπονδία ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ
    Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστ/τας – Τεχνικής Κολύμβησης
    Ελληνική Ομοσπονδία ΜΠΟΟΥΛΙΝΓΚ (Ε.Ο.ΜΠ.)
    Ελληνική ΦΙΛΑΘΛΗ Ομοσπονδία ΜΠΕΙΖ ΜΠΟΛ (Ε.Φ.Ο.Μ.)
    Ελληνική ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ Ομοσπονδία (ΕΛ.Α.Ο.)
    Ελληνική Ομοσπονδία ΓΟΥ ΣΟΥ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ
    Ελληνική Ομοσπονδία ΚΑΡΑΤΕ (Ε.Ο.Κ.)
    Ελληνική Ομοσπονδία ΚΡΙΚΕΤ (ΕΛ.Ο.Κ.)
    Ελληνική Ομοσπονδία ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ Ομοσπονδία ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ (Ε.Φ.Ο.Μ.)
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Ομοσπονδία ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ
    Ελληνική Ομοσπονδία ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ (Ε.Ο.Θ.ΣΚΙ)
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Ομοσπονδία ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ (Π.Ο.Κ.)


    Tι αθληματα ειναι αυτα ρε μαγκες? δεν θα επρεπε να υπαρχουν τετοιες ομοσπονδιες καν, Τζαμπα λεφτα.

    Επισης γιατι υπαρχει ΑΘΛΗΤΙΚΗ Ομοσπονδία ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ(Α.Ο.Τ.Ε..) αφου υπαρχει η Ελληνικη Ομοσπονδια ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ????

    Μονο στην Ελλαδα συμβαινουν αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν συμφωνώ με την διατύπωση σου, άν και νομίζω ότι άλλο εννοείς. Οι Ομοσπονδίες αυτές καλώς κάνουν και υπάρχουν και τις έχουν ανάγκη τα αθλήματα και τα σωματεία που τα καλλιεργούν, απλά μέχρι τώρα γινόταν ανεξέλεγκτη επιδότηση με αποτέλεσμα να "αδειάσει το πουγκί". Πάντως η Ελληνική Ομοσπονδία Κικμποξιγκ, μετά από καταγγελία για σωματεία "σφραγίδες" έπαψε να επιδοτείται από την ΓΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TKD ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟΣΟ ΨΗΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός
http://3.bp.blogspot.com/-eaJ7BMH7wpA/TagBLZ9NFwI/AAAAAAAAAHk/Ql9umYK46XY/s320/gga.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-eaJ7BMH7wpA/TagBLZ9NFwI/AAAAAAAAAHk/Ql9umYK46XY/s72-c/gga.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/04/blog-post_15.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/04/blog-post_15.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content