Η Αφγανή προπονήτρια Khadija...
Η Αφγανή προπονήτρια Khadija Ahmadzada συνελήφθη στις 13 Ιανουαρίου 2026 στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, μετά από καταγγελίες ότι παρέδιδε μαθήματα σε γυναίκες, πρακτική που απαγορεύεται αυστηρά υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Την υπόθεση ανέδειξε η Ολλανδική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (Taekwondo Bond Nederland), η οποία ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θέσει το ζήτημα στον πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ολλανδία. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος φορέας επιβεβαίωσε ότι η Ahmadzada αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν διεθνών πιέσεων.
Η σύλληψη στη Χεράτ και η βασική κατηγορία
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Ολλανδική Ομοσπονδία, οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν συνέλαβαν την Ahmadzada μαζί με τον πατέρα της και τη μετέφεραν σε επαρχιακή φυλακή. Η αιτιολογία που δόθηκε ήταν ότι η προπονήτρια δίδασκε γυναίκες «κρυφά», σε ένα περιβάλλον όπου ο γυναικείος αθλητισμός υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς.
Η είδηση ξεπέρασε τα στενά όρια του αθλητισμού για έναν συγκεκριμένο λόγο: δεν αφορούσε κάποιον κανονισμό ή τουρνουά, αλλά το θεμελιώδες δικαίωμα μιας γυναίκας να διδάσκει και να προπονεί στο Ταεκβοντό.
Η αντίδραση της Ολλανδικής Ομοσπονδίας
Η Ολλανδική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (TBN) αντέδρασε άμεσα. Σε δημόσια τοποθέτησή της, ανέφερε ότι δέχθηκε την είδηση με «φρίκη» και εξήγησε ότι αποφάσισε να αναλάβει δράση καθώς ένα σημαντικό μέρος της κοινότητάς της αποτελείται από κορίτσια και γυναίκες.
Η TBN εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας δημόσια στήριξη και κατεύθυνε την εκστρατεία της σε διπλωματικό επίπεδο, με στόχο την παράδοση ψηφίσματος στον Αφγανό πρέσβη στην Ολλανδία.
Διεθνείς πιέσεις και η παρέμβαση του ΟΗΕ
Η υπόθεση συνδέθηκε και με πιέσεις από διεθνείς παράγοντες. Η ολλανδική ομοσπονδία επικαλέστηκε το αίτημα του ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν, Richard Bennett, ο οποίος ζήτησε την απελευθέρωση και την ασφάλεια της προπονήτριας.
Επιβεβαίωση της απελευθέρωσης
Στις 23 Ιανουαρίου 2026, η Ολλανδική Ομοσπονδία Ταεκβοντό ανακοίνωσε ότι η Khadija Ahmadzada αφέθηκε ελεύθερη και γνωστοποίησε τη λήξη της εκστρατείας, αποδίδοντας το θετικό αποτέλεσμα στη «μεγάλη πίεση από το εξωτερικό», συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που συνδέονται με τον ΟΗΕ.
Το περιστατικό αυτό έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: σε συγκεκριμένα πλαίσια, το ταεκβοντό παύει να είναι απλώς ένα άθλημα και μετατρέπεται σε πράξη εκπαίδευσης και προσωπικής ελευθερίας. Παράλληλα, δημιούργησε ένα θεσμικό προηγούμενο, καθώς μια ευρωπαϊκή εθνική ομοσπονδία κινητοποίησε τη δημόσια επικοινωνία, τη διπλωματία και την κοινωνία των πολιτών για να υπερασπιστεί μια ξένη προπονήτρια που διώκεται επειδή διδάσκει γυναίκες.
Πηγή: MASTKD

COMMENTS