Άγχος πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα! Το άγχος αποτελεί για τους αθλητές, σε οποιοδήποτε επίπεδο, βασικό παράγοντα για την απόδοση στου...
Άγχος πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα!
Το άγχος αποτελεί για τους αθλητές, σε οποιοδήποτε επίπεδο, βασικό παράγοντα για την απόδοση στους αγώνες. Περιγράφεται ως συναίσθημα, το οποίο μεταβάλλει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, σε κάθε επιμέρους σύστημά του, βιώνεται ωστόσο από τον κάθε άνθρωπο με ιδιαίτερο τρόπο. Για κάποιους το άγχος δημιουργεί γαστρεντερικές ανωμαλίες, για άλλους πνευματική σύγχυση, όλοι αναφέρουν ένα αίσθημα δυσφορίας και δυσθυμίας.Στον αθλητισμό το άγχος «εμφανίζεται» ίσως και αρκετές ημέρες πριν τον αγώνα. Δημιουργεί υπερένταση ή και απώλεια ενέργειας, διαταράσσει τον ύπνο, «συνοδεύει» τους αθλητές στην καθημερινότητά τους ως ένα δυσάρεστο συναίσθημα.
Όσο πλησιάζουν στον αγώνα, τα συμπτώματα συνήθως εντείνονται, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη περαιτέρω ανησυχίας για τη δυνατότητα απόδοσης. Οι αθλητές αποκτούν πλέον και μια παραπάνω σκέψη: «Πώς μπορώ να αποδώσω ενώ αισθάνομαι τόσο δυσάρεστα;».
Το σώμα βαραίνει, χάνουν την αίσθηση της κινητικότητας, ο αθλητής γίνεται στατικός, με τεράστια δυσκολία να κάνει οτιδήποτε του ζητηθεί ή «απαιτεί» η αγωνιστική συνθήκη. «Το σώμα δεν ακολουθεί!». Σε δεύτερο επίπεδο η γνωστική λειτουργία του αθλητή μειώνεται, το πλάνο το οποίο που είχε αναπτύξει δεν ακολουθείται και οι οδηγίες του προπονητή δεν εισακούονται, όχι εξαιτίας του ότι δεν δίνει σημασία αλλά γιατί δεν είναι σε θέση να ελέγξει την συγκεκριμένη πνευματική λειτουργία: «Έχασα το μυαλό μου, δεν μπορώ να σκεφτώ ή να ακούσω τίποτα!».
Ο κάθε αθλητής βιώνει διαφορετικά τον αγώνα, ορισμένοι νιώθουν άγχος το οποίο εξακολουθεί να τους επηρεάζει μέσα στον αγώνα (ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουν), κάποιοι άλλοι όχι σε βαθμό που θα τους δημιουργήσει πρόβλημα στην απόδοση, πολλοί αθλητές αισθάνονται αγωνία, ένα ευχάριστο συναίσθημα κατά την προσμονή του αγώνα.
Η διαφορά ενίοτε βρίσκεται στη συναισθηματική κατάσταση πριν τον αγώνα: είναι αναμονή ή προσμονή;
Το άγχος είναι εξαιρετικά επιδραστικός παράγοντας τόσο στο πως οι αθλητές βιώνουν την αγωνιστική συνθήκη, όσο και στο πώς τελικά αποδίδουν. Σε μικρότερες ηλικίες η μείωση του άγχους βελτιώνει την αγωνιστική εμπειρία των αθλητών, σε μεγαλύτερες ηλικίες η μείωση ή ο έλεγχος του άγχους συμβάλλει στην επίτευξη εντυπωσιακά καλύτερης απόδοσης.
Διαφοροποιώντας τον τρόπο που βλέπουν την αγωνιστική διαδικασία!
Γιάννης Ζαρώτης MSc-Phd
Κανάρη 39, Δάφνη Αθήνα 17235 Greece Τηλ.: +30 6932 42 00 22
Copyright © 2024 Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος - Αθλητικός Ψυχολόγος, All rights reserved.
Σχόλια