T o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό πραγματοποιήθηκε 24/30 Ιουνίου 2017 στο Muju, στην Κορέα. Ήταν το πολυπληθέστερο στην ιστορία του α...
To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό πραγματοποιήθηκε 24/30 Ιουνίου 2017 στο Muju, στην Κορέα. Ήταν το πολυπληθέστερο στην ιστορία του αθλήματος με 971 αθλητές από 183 χώρες και ταυτόχρονα το δυσκολότερο αφού στο πρωτάθλημα συμμετείχαν όλα τα χρυσά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, και ειδικότερα από το σύνολο των 24 μεταλλίων του Ρίο, τα 21 αγωνίστηκαν στο Muju.
Όλοι γνωρίζαμε τις δυσκολίες συμμετοχής και τον άθλο που έπρεπε να πετύχουν οι Έλληνες Αθλητές σ' αυτό το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός. Τελικά η εμφάνιση της Εθνικής Ομάδος Ταεκβοντό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό 2017 στην Κορέα ήταν τουλάχιστον μέτρια. Φάνηκε ότι οι Αθλητές μας δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν σε μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση, όπου προκλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ελίτ του παγκόσμιου ταεκβοντό.
Η Ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα, οι Αθλητές μας προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις αλλά δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα για κάποια διάκριση. Εάν όμως μας ενδιαφέρει το μέλλον του Ελληνικού Ταεκβοντό πρέπει να μάθουμε να υποστηρίζουμε τους Αθλητές μας και στα δύσκολα.
Οι Αθλητές της Εθνικής έχουν την εκτίμησή μας και βεβαίως έχουν ήδη κερδίσει την εκτίμηση ολόκληρης της οικογένειας του Αθλήματος. Δεν πήγατε καλά σε μια μάχη, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπροστά σας υπάρχουν και άλλες πολλές μάχες που περιμένουν να τις κερδίσετε.
Θα μπορούσε κάποιος να ρίξει ευθύνες στην Πολιτεία για ελλειπή χρηματοδότηση, ή στους Παράγοντες του Αθλήματος για ανεπαρκή προετοιμασία της Εθνικής, ή ακόμη και στην τεχνική καθοδήγηση. Θα ήταν όμως άδικο να καταλογίσουμε ευθύνες στους Έλληνες Αθλητές. Οι Άνδρες και οι Γυναίκες της Εθνικής Ομάδος είναι οι πρωταθλητές Ελλάδος στις κατηγορίες τους, είναι ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα το Άθλημα στην Ελλάδα.
Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδος κ. Θεόδωρος Ζηνέλης σε ανάρτησή του στο FB, μας δίνει μια πρώτη εξήγηση για μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και για αποτελέσματα που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Απόσπασμα από την ανάρτηση:
«Με απόφαση της ΕΛΟΤ ήμασταν για ακόμα μία φορά εκεί παρών με πλήρη ομάδα όπως ελάχιστες χώρες σ' αυτή τη διοργάνωση γι' αυτό το λόγο βραβεύτηκαμε από την παγκόσμια ομοσπονδία (ACTIVE PARTICIPATION) προσπαθώντας Κ διεκδικώντας ότι περισσότερο μπορούσαμε βιώνοντας μία μοναδικη εμπειρία καθως οι διάφορες μας σε αυτό το τοσο υψηλό επίπεδο κρίνονται σε μικρές αλλά σημαντικες λεπτομέρειες ,τις εντοπίσαμε Κ είναι στο χέρι μας ο καθένας να τις δουλέψει από την μεριά του ,οι 3ης Ένατες θέσεις #ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΚΙΝΟΣ ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα , έδωσαν ομως στο καθένα τους από 18.14 βαθμούς που τους ανεβάζει κι άλλο στο ranking δίνοντας την δυνατότητα για καλύτερες κληρώσεις Κ διακρίσεις. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις μοναδικες στιγμες που μοιραστήκαμε» περισσότερα..
Στο σημείο αυτό να πάμε πέντε χρόνια πίσω στον Μάρτιο του 2012 σε μια συνέντευξη του Henk Meijer και σίγουρα θα εκπλαγούμε με το πόσο επίκαιρος είναι:
«Ερώτηση: Στην παγκόσμια πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), η Ελλάδα κέρδισε ένα εισιτήριο, στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή πρόκριση δεν κατάφερε να αυξήσει τις συμμετοχές της, τι ακριβώς πιστεύεται ότι δεν πήγε καλά;
Απάντηση: Εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων αλλά και της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς των Ελλήνων παραγόντων του TKD, κάναμε ελάχιστη σχεδόν καμία προετοιμασία για αυτούς τους αγώνες οι οποίοι ήταν και η τελευταία ευκαιρία για πρόκριση στους ολυμπιακούς του Λονδίνου. Η ομοσπονδία έπρεπε να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο ευρώ για να κάνουμε μια όσο το δυνατό ποιο καλή προετοιμασία. Η συμμετοχή σε ολυμπιακούς αγώνες είναι όνειρο ζωής όχι μόνο για κάθε αθλητή αλλά την ομοσπονδία, τη χώρα, το TKD στην Ελλάδα κτλ. Για ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως ήταν οι προκριματικοί αγώνες στο Καζάν, χρειαζόμασταν το λιγότερο τρείς μήνες προετοιμασία με πολύ ατομική προπόνηση σε προπονητικό κέντρο και έναν προπονητή που να γνωρίζει τα πάντα για όλους τους αθλητές. Στην ομοσπονδία δεν υπάρχει κανείς που να είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό της εθνικής ολυμπιακής ομάδας και να το κάνει αυτό σε επαγγελματική βάση(Technical Director Editor). Δεν πιστεύω ότι αυτό δικαιολογείτε με την πρόφαση της έλλειψης χρημάτων.» (Εδώ η συνέντευξη)
Τον Ιούνιο του 2016, να θυμίσουμε την υποδοχή και τις δηλώσεις που επιφύλαξε η ηγεσία της ΕΛΟΤ στην Εθνική Ομάδα νέων ανδρών/νέων γυναικών, κατά την επιστροφή της από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (U21) στο Γκρόζνι της Ρωσίας, μετά την επιτυχία των εννέα μεταλλίων (1 χρυσό - 2 ασημένια - 6 χάλκινα ) και τις δύο πέμπτες θέσεις.
Απόσπασμα από το gazzetta.gr
Την ελληνική ομάδα, η οποία σημείωσε ρεκόρ μεταλλίων υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ, Νίκος Θωμαίδης, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Μιχάλης Φυσεντζίδης αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος, Μάκης Καρανταγλής.
«Αυτά τα παιδιά μας έδειξαν ότι υπάρχει πολύ μέλλον στο ελληνικό ταεκβοντό, γιατί είναι όλα κάτω από 21 ετών. Είμαι πολύ χαρούμενος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και τους προπονητές. Μας πονάει όλους που το ελληνικό ταεκβοντό δεν θα έχει εκπροσώπηση στο Ρίο. Αυτός ο πόνος όμως έχει γίνει θέληση να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και φυσικά κι άλλους αθλητές που αξίζουν, ώστε στο Τόκιο το 2020, το ελληνικό ταεκβοντό να είναι παρόν και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ, Νίκος Θωμαίδης.
Φωτο: gazzetta.gr |
«Το μέλλον του αθλήματος είναι αυτά τα παιδιά και τα ευχαριστούμε θερμά για τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισαν. Η συνολική ελληνική παρουσία στο Γκρόζνι, έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι το ελληνικό ταεκβοντό είναι πιο δυνατό από ποτέ. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες, που αποτελούν το σήμερα αλλά και το αύριο του αθλήματος στη χώρα μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους και να είναι σίγουροι πως η ΕΛΟΤ από την πλευρά της θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους. Με ίσες ευκαιρίες για όλους, για ένα φανταχτερό παρόν και ένα υπέρλαμπρο μέλλον στο κορυφαίο άθλημα επαφής στη χώρα μας», είπε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΤ και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Μιχάλης Φυσεντζίδης.
Σήμερα από τους παράγοντες της Ελληνικής Ομοσπονδίας αναζητούμε κάποιες απαντήσεις:
- Έκανε προετοιμασία η Εθνική Ομάδα για να συμμετέχει στην μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση του Αθλήματος;
- Πόσα ευρώ δαπανήθηκαν από την ΕΛΟΤ για την προετοιμασία της;
- Υπήρξε υπεύθυνος για τον προγραμματισμό της προετοιμασίας;
- Προσήλθαν παράγοντες στο αεροδρόμιο να υποδεχθούν την ομάδα μας κατά την επιστροφή;
- Θα γίνει κάποια δήλωση για την προσπάθεια των Ελλήνων Αθλητών;
- Είναι παραδεκτό να γίνονται δηλώσεις μόνο σε επιτυχίες;
- Θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το αποτέλεσμα;
- Με αυτές τις πρακτικές πιστεύει κανείς στην ΕΛΟΤ ότι θα υπάρχει Έλληνας αθλητής στο Τόκιο το 2020;
*Το greece group δεσμεύεται δημόσια ότι θα φιλοξενήσει κάθε απάντηση και κάθε άποψη για το ζήτημα. Επικοινωνία στο e-mail : greecegroup@gmail.com
Σχόλια