2 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Είναι πολύ σημαντικό γεγονός για το Ελλ...
2 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Είναι πολύ σημαντικό γεγονός για το Ελληνικό taekwondo να συμμετέχει και να παρουσιάζεται ισότιμα στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, δίπλα σε όλα τα αναγνωρισμένα ολυμπιακά αθλήματα.
Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η αποδοχή του αθλήματός μας από την επιστημονική κοινότητα και αναβαθμίζεται το κύρος του, αλλά προπαντός η ποιοτική εξέλιξη του, την οποία μόνο η αθλητική
επιστήμη μέσα από την διαρκή έρευνα μπορεί να εγγυηθεί.
Σε ένα από τα καλύτερα επιστημονικά διεθνή συνέδρια εξελίχθηκε το 2 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ που διοργάνωσε το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στις 25-27 Νοεμβρίου 2016. Η συμμετοχή ξεπέρασε τον αριθμό ρεκόρ των 700 συνέδρων και οι εργασίες που παρουσιάσθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες έφεραν νέα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα σε κρίσιμα θέματα της προπονητικής, της εργοφυσιολογίας, της διατροφής -κυρίως όσον αφορά συγκεκριμένα συμπληρώματα που χρησιμοποιούν συχνά οι αθλητές- αλλά και σε άλλους τομείς, που επιβεβαίωσαν ότι οι εξελίξεις στην αθλητική επιστήμη σε θέματα που απασχολούν καθημερινά τον προπονητή και τους αθλητές-τριες είναι συνεχείς και επομένως είναι ανάγκη όλοι όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό να ενημερώνονται τακτικά.
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και η επιστημονική Ελληνική Εταιρεία Προπονητικής, επέλεξε να απευθύνει τιμητική πρόσκληση στον Dr. Κωνσταντίνο Μπέη (εκπροσωπώντας το taekwondo και τις αναγνωρισμένες μαχητικές τέχνες), ώστε να συμμετάσχει ως εισηγητής σε ειδικό συμπόσιο που αφορούσε τα νέα δεδομένα στην ανάπτυξη της αλτικής ικανότητας. Ως γνωστόν η αλτική ικανότητα συνδέεται άμεσα με τη δύναμη, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα των κάτω άκρων, δηλ. αποτελεί σημαντικό παράγοντα της απόδοσης των αθλητών-τριών του Taekwondo.
Αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλα τα Τ.Ε.Φ.Α.Α της χώρας συμμετείχαν ως εισηγητές/τριες σε αυτό το συμπόσιο παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα: από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η κα. Β. Μάνου (ομαδικά αθλήματα), η κα. Ε. Μπάσσα (αναπτυξιακές ηλικίες), ο κ. Ν. Σταυρόπουλος (Καλαθοσφαίριση) και ο κ. Κ. Μπέης (μαχητικά αθλήματα). Από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ο κ. Γ. Μπογδάνης (προπόνηση δύναμης με αντιστάσεις), από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο η κα. Ε. Ζέτου (Πετοσφαίριση) και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι κ.κ. Δ. Σούλας και Β. Γεροδήμος (Προεδρείο).
Το συμπόσιο προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους συνέδρους, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το κεντρικό αμφιθέατρο. Η εικοσάλεπτη εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Μπέη επικεντρώθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί και αφορούν τα δύο στυλ του Taekwondo (W.T.F. και I.T.F.), αλλά και το Judo, την πυγμαχία, το Karate, καθώς και συγκριτικές μελέτες μεταξύ αυτών. Τα επιλεγμένα βίντεο που συνόδευσαν την εισήγηση εντυπωσίασαν τους συνέδρους, οι περισσότεροι των οποίων έβλεπαν για πρώτη φορά την αθλητική ικανότητα και την ομορφιά που προσδίδει η αλτική ικανότητα ιδιαίτερα στα δύο στυλ του Taekwondo (W.T.F. και I.T.F.) που προπονούν με έμφαση την αλτική ικανότητα και προκάλεσαν το αυθόρμητο χειροκρότημα και τα θερμά συγχαρητήρια των συνέδρων.
Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώθηκε από τους Κοσμήτορες όλων των Τ.Ε.Φ.Α.Α. και μια ανοιχτή συζήτηση στο κεντρικό αμφιθέατρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι σύνεδροι. Εκεί εκτέθηκαν ελεύθερα απόψεις και προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με την στενότερη συνεργασία των Τ.Ε.Φ.Α.Α. μεταξύ τους, με τα προγράμματα σπουδών, τις Ειδικότητες, τις κοινές δραστηριότητες, κ.λπ., αλλά και το άνοιγμα των Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην κοινωνία με ειδικές δράσεις, καθώς και η στενότερη συνεργασία της Γ.Γ.Α. με τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας για μια σειρά από θέματα που αφορούν τον αθλητισμό.
Τα πρακτικά και οι παρουσιάσεις του συνεδρίου είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:
http://icss2016.web.auth.gr/.
Σχόλια