ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Μπαρλή Αναστασία Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Ειδικότητα Taekwondo Ως Ταχύτητα ορίζεται η ικανότητα γρήγορης αντίδρασης σε ένα ερέθισμα. Συγκεκρ...

Μπαρλή Αναστασία
Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Ειδικότητα Taekwondo

Ως Ταχύτητα ορίζεται η ικανότητα γρήγορης αντίδρασης σε ένα ερέθισμα.

Συγκεκριμένα, ταχύτητα στο taekwondo θεωρείται η πραγματοποίηση κινητικών ενεργειών (γρήγορες μετακινήσεις, γρήγορες κινήσεις σύνθετων και μη λακτισμάτων,υψηλές ταχύτητες αντίδρασης) κατά τον αγώνα σε ελάχιστο χρόνο, πράγμα που επιτυγχάνεται με την καλύτερη δυνατή συνεργασία των νευρομυικών ινών κάτω από συγκεκριμένες προυποθέσεις. Κατά την διάρκεια ενός αγώνα taekwondo, oι επιθετικές και οι αμυντικές ενέργειες για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να πραγματοποιούνται με μέγιστη ταχύτητα, ιδιαίτερα για την προστασία από τα χτυπήματα του αντιπάλου και για τον αιφνιδιασμό κατά την ανάληψη επιθετικής δράσης.

Η ταχύτητα είναι η μόνη από τις φυσικές ικανότητες που η προπόνηση δεν επιφέρει βελτίωση πάνω από ένα συγκεκριμένο βαθμό και αυτό γιατί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

· Το είδος των μυικών ινών 
· Από την βιοχημεία των μυικών ινών (αποθέματα ATP-CP) 
· Νευρομυική συνέργεια 
· Ελαστικότητα-ικανότητα διάτασης και χαλάρωσης μυικών ινών 
· Ψυχολογικές επιδράσεις 
· Θερμοκρασία μυών



ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ;

1. Αντίδραση σε ερεθίσματα σε πολύ σύντομο χρόνο 
2. Αύξηση της ταχύτητας των κινήσεων 
3. Διεξαγωγή σύνθετων κινητικών ενεργειών με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και την υψηλότερη    
    δυνατή ταχύτητα 
4. Επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερων ταχυτήτων σε μεμονωμένες κινήσεις 
5. Διατήρηση ταχύτερων κινήσεων συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς εμφανή    
    απώλεια της ταχύτητας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ;

Η ταχύτητα κατά την αγωνιστική περίοδο μπορεί να καλλιεργηθεί με την ανάπτυξη της ταχύτητας άκυκλων κινήσεων, που είναι συναφείς με τις αγωνιστικές τεχνικές.
Η προπόνηση αυτή πραγματοποιείται στη διάρκεια του πρώτου σταδίου της αγωνιστικής περιόδου. Μπορεί να ενταχθεί σαν ένα κομμάτι της προπόνησης αφιερώνοντας λίγο χρόνο (15-20 λεπτά), για τον σκοπό αυτό. Οι αθλητές είναι απαραίτητο να έχουν ξεκούραστο το νευρομυικό τους σύστημα, επομένως η προπόνηση τοποθετείται στην αρχή μιας προπονητικής μονάδας. Η συχνή προπόνηση σε κατάσταση κόπωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας, λόγω της δημιουργίας ενός κινητικού στερεοτυπου χαμηλότερου επιπέδου ποιότητας. Οι ασκήσεις θα πρέπει να έχουν μικρή διάρκεια (όχι πάνω από 5 δευτερόλεπτα) και το διάλειμμα να μεγάλο (1 προς 5 ή 1προς 6), διότι στόχος μας είναι η εκτέλεση των ασκήσεων με μέγιστη ένταση και όχι η εξάντληση των αθλητών. Στην προπόνηση ταχύτητας προκαλούν ευνοϊκές προσαρμογές μόνο ερεθίσματα μέγιστης έντασης και χρειάζεται πλήρης ανάληψη. Ο αριθμός των ασκήσεων για την απόκτηση της μέγιστης ταχύτητας θα πρέπει να κυμαίνεται από 4-8, οι επαναλήψεις να είναι λίγες και κατά τη διάρκεια ενός εβδομαδιαίου προπονητικού κύκλου η εξάσκησή της θα πρέπει να γίνεται σε 2-4 προπονητικές μονάδες.

Η εκτέλεση των ασκήσεων ταχύτητας θα πρέπει να γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα με πλήρη έκταση και χωρίς απόκλιση από την ορθή τεχνική. Κατά την αγωνιστική περίοδο επιδιώκουμε την απόκτηση μέγιστης ταχύτητας με μέγιστη ένταση, η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 95%, έτσι ώστε ο ρυθμός της κίνησης να πλησιάζει το μέγιστο. Με βάση τα κριτήρια φυσιολογίας του αθλητή η μέγιστη ταχύτητα, που είναι ικανός να αναπτύξει δεν μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 10-20% της διάρκειας μιας άσκησης. Επί πλεον διατήρηση της διέγερσης αναπτύσσει την αντοχή στην ταχύτητα. Για την αποφυγή κράμπας ή τραυματισμών, απαιτείται πολύ καλή προθέρμανση και σε ψυχρό περιβάλλον ζεστή αθλητική ένδυση.

ΧΡΟΝΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σε ότι αφορά την κόπωση του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι γνωστό ότι μετά από έντονη νευρομυϊκή επιβάρυνση, ιδιαίτερα των κατεχολαμινών αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, θα πρέπει να υπολογίζουμε σε μια πλήρη αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας. Επίσης, οι χρόνοι αποκατάστασης της φωσφοκρεατίνης και του γλυκογόνου, καθώς και η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την προπόνηση και την αγωνιστική εφαρμογή όσο το δυνατόν ταχύτερων κινήσεων (ασκήσεων).

Η ταχύτητα είναι ικανότητα που απαιτεί ποιότητα και όχι ποσότητα προπόνησης. Η ανάπτυξή της θα πρέπει να στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της ενδομυικής και της μεσομυικής συναρμογής. Αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της προπονητικής διαδικασίας, ο οποίος δεν πρέπει να παραμελείται, αλλά ούτε και να υπερτιμάται σε σχέση με τις άλλες κινητικές ικανότητες.

Σχόλια

BLOGGER: 7
  1. Από την βιοχημεία των μυικών ινών (αποθέματα ATP-CP)
    oσο ποιο προπονημενος εισαι τοσο ποιο ευκολη αποκατασταση εχεις . ειδικα στην αεροβια ασκηση που εμεις την ξεχναμε
    · Νευρομυική συνέργει
    γι αυτο η ασκηση δεν πρεπει να γινετε με step

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρωτα αποκτουμε ταχυτητα σε γενικες ασκησεις και μετα σε ειδικες ασκησεις η κινησεις του αθληματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μεγαλο ρολο παιζει η μεγιστη δυναμη των μυικων ινων και εκτελουν την ασκηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η ταχυτητα αναπτυσεται απο 11 εως 14 χρονων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτο μου μαζει με εκριξη στην ταχυτιτα νομιζω οτι προπονιση ταχυτιτασ θα επρεπε με λιγοτερη παυση αναμωνη και 4 με 5 μπαλτουμ
    την μυοικη συσπαση νευρομυηκη η την εχεισ η δεν την εχεις απλοσ την βελτιονησ με τη προπονηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ καλη δουλια μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευτυχώς ας γράψουμε και κάτι ευχαριστω και δημιουργικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,398,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,84,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,5,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: ΤΑΧΥΤΗΤΑ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ
http://4.bp.blogspot.com/-lVdvbqJku5g/UW0T4rowPZI/AAAAAAAAEHM/egCO6HzWCOc/s1600/mparli+anastasia+h.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-lVdvbqJku5g/UW0T4rowPZI/AAAAAAAAEHM/egCO6HzWCOc/s72-c/mparli+anastasia+h.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2013/11/blog-post_4.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2013/11/blog-post_4.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content