ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Μπαρλή Αναστασία Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Ειδικότητα Taekwondo Ως Ταχύτητα ορίζεται η ικανότητα γρήγορης αντίδρασης σε ένα ερέθισμα. Συγκεκρ...

Μπαρλή Αναστασία
Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Ειδικότητα Taekwondo

Ως Ταχύτητα ορίζεται η ικανότητα γρήγορης αντίδρασης σε ένα ερέθισμα.

Συγκεκριμένα, ταχύτητα στο taekwondo θεωρείται η πραγματοποίηση κινητικών ενεργειών (γρήγορες μετακινήσεις, γρήγορες κινήσεις σύνθετων και μη λακτισμάτων,υψηλές ταχύτητες αντίδρασης) κατά τον αγώνα σε ελάχιστο χρόνο, πράγμα που επιτυγχάνεται με την καλύτερη δυνατή συνεργασία των νευρομυικών ινών κάτω από συγκεκριμένες προυποθέσεις. Κατά την διάρκεια ενός αγώνα taekwondo, oι επιθετικές και οι αμυντικές ενέργειες για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να πραγματοποιούνται με μέγιστη ταχύτητα, ιδιαίτερα για την προστασία από τα χτυπήματα του αντιπάλου και για τον αιφνιδιασμό κατά την ανάληψη επιθετικής δράσης.

Η ταχύτητα είναι η μόνη από τις φυσικές ικανότητες που η προπόνηση δεν επιφέρει βελτίωση πάνω από ένα συγκεκριμένο βαθμό και αυτό γιατί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

· Το είδος των μυικών ινών 
· Από την βιοχημεία των μυικών ινών (αποθέματα ATP-CP) 
· Νευρομυική συνέργεια 
· Ελαστικότητα-ικανότητα διάτασης και χαλάρωσης μυικών ινών 
· Ψυχολογικές επιδράσεις 
· Θερμοκρασία μυώνΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ;

1. Αντίδραση σε ερεθίσματα σε πολύ σύντομο χρόνο 
2. Αύξηση της ταχύτητας των κινήσεων 
3. Διεξαγωγή σύνθετων κινητικών ενεργειών με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και την υψηλότερη    
    δυνατή ταχύτητα 
4. Επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερων ταχυτήτων σε μεμονωμένες κινήσεις 
5. Διατήρηση ταχύτερων κινήσεων συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς εμφανή    
    απώλεια της ταχύτητας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ;

Η ταχύτητα κατά την αγωνιστική περίοδο μπορεί να καλλιεργηθεί με την ανάπτυξη της ταχύτητας άκυκλων κινήσεων, που είναι συναφείς με τις αγωνιστικές τεχνικές.
Η προπόνηση αυτή πραγματοποιείται στη διάρκεια του πρώτου σταδίου της αγωνιστικής περιόδου. Μπορεί να ενταχθεί σαν ένα κομμάτι της προπόνησης αφιερώνοντας λίγο χρόνο (15-20 λεπτά), για τον σκοπό αυτό. Οι αθλητές είναι απαραίτητο να έχουν ξεκούραστο το νευρομυικό τους σύστημα, επομένως η προπόνηση τοποθετείται στην αρχή μιας προπονητικής μονάδας. Η συχνή προπόνηση σε κατάσταση κόπωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας, λόγω της δημιουργίας ενός κινητικού στερεοτυπου χαμηλότερου επιπέδου ποιότητας. Οι ασκήσεις θα πρέπει να έχουν μικρή διάρκεια (όχι πάνω από 5 δευτερόλεπτα) και το διάλειμμα να μεγάλο (1 προς 5 ή 1προς 6), διότι στόχος μας είναι η εκτέλεση των ασκήσεων με μέγιστη ένταση και όχι η εξάντληση των αθλητών. Στην προπόνηση ταχύτητας προκαλούν ευνοϊκές προσαρμογές μόνο ερεθίσματα μέγιστης έντασης και χρειάζεται πλήρης ανάληψη. Ο αριθμός των ασκήσεων για την απόκτηση της μέγιστης ταχύτητας θα πρέπει να κυμαίνεται από 4-8, οι επαναλήψεις να είναι λίγες και κατά τη διάρκεια ενός εβδομαδιαίου προπονητικού κύκλου η εξάσκησή της θα πρέπει να γίνεται σε 2-4 προπονητικές μονάδες.

Η εκτέλεση των ασκήσεων ταχύτητας θα πρέπει να γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα με πλήρη έκταση και χωρίς απόκλιση από την ορθή τεχνική. Κατά την αγωνιστική περίοδο επιδιώκουμε την απόκτηση μέγιστης ταχύτητας με μέγιστη ένταση, η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 95%, έτσι ώστε ο ρυθμός της κίνησης να πλησιάζει το μέγιστο. Με βάση τα κριτήρια φυσιολογίας του αθλητή η μέγιστη ταχύτητα, που είναι ικανός να αναπτύξει δεν μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 10-20% της διάρκειας μιας άσκησης. Επί πλεον διατήρηση της διέγερσης αναπτύσσει την αντοχή στην ταχύτητα. Για την αποφυγή κράμπας ή τραυματισμών, απαιτείται πολύ καλή προθέρμανση και σε ψυχρό περιβάλλον ζεστή αθλητική ένδυση.

ΧΡΟΝΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σε ότι αφορά την κόπωση του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι γνωστό ότι μετά από έντονη νευρομυϊκή επιβάρυνση, ιδιαίτερα των κατεχολαμινών αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, θα πρέπει να υπολογίζουμε σε μια πλήρη αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας. Επίσης, οι χρόνοι αποκατάστασης της φωσφοκρεατίνης και του γλυκογόνου, καθώς και η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την προπόνηση και την αγωνιστική εφαρμογή όσο το δυνατόν ταχύτερων κινήσεων (ασκήσεων).

Η ταχύτητα είναι ικανότητα που απαιτεί ποιότητα και όχι ποσότητα προπόνησης. Η ανάπτυξή της θα πρέπει να στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της ενδομυικής και της μεσομυικής συναρμογής. Αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της προπονητικής διαδικασίας, ο οποίος δεν πρέπει να παραμελείται, αλλά ούτε και να υπερτιμάται σε σχέση με τις άλλες κινητικές ικανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

Αθλητές,61,Απόψεις,23,Διεθνές Πρωτάθλημα,233,Ελλάδα,567,Ελληνικό Πρωτάθλημα,95,Επιχορηγήσεις,13,Ιατρική στήλη - Διατροφή,64,Καλεντάρι,2,Κανονισμοί και Νομοθεσία,79,Νέα στον Κόσμο,314,Παρεμβάσεις,94,Προσεχώς,3,Σεμινάρια Ταεκβοντό,59,Para-taekwondo,26,tkd itf - news,59,Video,51,
ltr
item
taekwondo greece group: ΤΑΧΥΤΗΤΑ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ
http://4.bp.blogspot.com/-lVdvbqJku5g/UW0T4rowPZI/AAAAAAAAEHM/egCO6HzWCOc/s1600/mparli+anastasia+h.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-lVdvbqJku5g/UW0T4rowPZI/AAAAAAAAEHM/egCO6HzWCOc/s72-c/mparli+anastasia+h.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2013/11/blog-post_4.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2013/11/blog-post_4.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσότερα Reply Cancel reply Διαγραφή By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Προβολή Όλων Προτεινόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ιανουάριος Φερβουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Jan Feb Mar Apr Μάϊος Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy