Οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι προθέσεις.

Ποινικός Κώδικας, Άρθρο 14 - Έννοια της αξιόποινης πράξης: «Στις διατάξεις των ποινικών νόμων ο όρος «πράξη» περιλαμβάνει και τις παραλείψ...

Ποινικός Κώδικας, Άρθρο 14 - Έννοια της αξιόποινης πράξης: «Στις διατάξεις των ποινικών νόμων ο όρος «πράξη» περιλαμβάνει και τις παραλείψεις».
Όσοι κατέχουν μία θεσμική θέση και προσφέρουν υπηρεσίες με κάποια ιδιότητα, όταν αντιλαμβάνονται μια αξιόποινη πράξη, τη συζητάνε εν κρυπτό, αλλά εν τέλι ανέχονται το αποτέλεσμα της πράξης αυτής, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν διαφέρουν από από τους πράττοντες, καθώς σύμφωνα με τον Νόμο είναι συναυτουργοί με την ανοχή τους και την παράλειψη.

Η παραπάνω παράγραφος πιθανόν να μην έχει άμεση εφαρμογή  από κάποια εκτελεστική αρχή στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, επιλέχθηκε όμως ως μια εισαγωγή για την κατανόηση  του νόμιμου  και  ηθικού μέρους τόσο των πράξεων όσο και των παραλείψεων.

Σε ότι αφορά το ηθικό κομμάτι αυτών των  πράξεων ή των παραλείψεων, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει χειρότερο από το να χάνει ένας αθλητής και να πιστεύει ότι αδικήθηκε, δεν υπάρχει ικανοποίηση από την νίκη εάν πάλι πιστεύει ότι ευνοήθηκε. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα συναισθημάτων που ταράζει τα θεμέλια του αθλήματος επιφέροντας σταδιακά την απαξίωσή του.

Έχει κουράσει να ακούμε κατ' επανάληψη, «έγιναν τραγικά λάθη», «ήταν άδικο» , «έχουν άγνοια». Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τι μέτρα πάρθηκαν για να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη και να μειωθούν επιτέλους οι αδικίες. Θα θέλαμε να δούμε την συμμετοχή  Ελλήνων διαιτητών στα επιμορφωτικά μαθήματα Διεθνών διαιτητών της WTF στο Ίνσμπρουκ, Αυστρία (28 έως 31-5-2013), και ένα προγραμματισμό για την περαιτέρω μετάδοση αυτής της εμπειρίας σε όλους τους διαιτητές. Θα είχε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον  να δούμε την δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου (επιτροπή  δεοντολογίας), γι' αυτούς  που κρίνουν τους αθλητές μας.

Η δική μας γνώμη είναι ότι τους υπάρχοντες θεσμούς του αθλήματος, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τους υπηρετούν υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι που όμως έχουν «τα χέρια τους δεμένα» καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να προτείνουν, να διορθώσουν ή ακόμα και να καταγγείλουν. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες ελάχιστες εξαιρέσειςμε πράξεις ή παραλήψεις να δημιουργούν μια γενικευμένη εικόνα αδικίας  και απογοήτευσης στους αθλητές μας. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι μια ανάλογη εικόνα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται κατά την διεξαγωγή των αγώνων ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008. Η Δ.Ο.Ε αντέδρασε και προειδοποίησε την WTF  «ή αλλάζετε ή βουλιάζετε». Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε στο Λονδίνο το 2012, ένα διαφορετικό και καθόλα αξιόπιστο άθλημα που δικαίως κέρδισε την παραμονή του και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Τώρα ας μικρύνουμε λίγο το μέγεθος της παραπάνω εικόνας και ας τοποθετήσουμε  στον ρόλο της Δ.Ο.Ε   την Ελληνική Πολιτεία μέσω της Γ.Γ.Α  και στην θέση της WTF την ΕΛ.Ο.Τ. Κάποιες φορές για την αφύπνιση χρειάζονται τα απόλυτα διλήμματα, έτσι αναγκαστικά αναζητούνται οι άξιοι, οι κατάλληλοι άνθρωποι τοποθετούνται στις κατάλληλες θέσεις και γίνονται οι μεγάλες αλλαγές που καθορίζουν την εξέλιξη και το μέλλον στο Άθλημα.

Παρόλα αυτά η δική μας πρόθεση με αυτήν την παρέμβαση είναι να προχωρήσουμε τώρα, χωρίς αναβολές, χωρίς παρεμβάσεις και διλήμματα, χωρίς  εξαναγκασμούς από εξωτερικούς παράγοντες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στην κοινότητα του αθλήματος, υπάρχουν οι άξιοι για να προχωρήσουμε, είναι θέμα προθέσεων και μόνο, εάν θέλουμε μπορούμε  να  δημιουργήσουμε θεσμούς που θα υποστηρίζουν το συναίσθημα της δικαιοσύνης στους αθλητές μας και θα δίνουν ίσες ευκαιρίες για  διάκριση σε όλους.

Κάποιοι θεσμοί μπορούν άμεσα εδώ και τώρα  να προχωρήσουν, ενδεικτικά να αναφέρουμε:
1.- Η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή, σε όλες ανεξαιρέτως  τις διοργανώσεις της ΕΛ.Ο.Τ. αλλά και των Ενώσεων, του συστήματος διεξαγωγής των αγώνων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει πρόσφατα η WTF προκειμένου το ταεκβοντό να παραμείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
2.- Η επιλογή των διαιτητών να γίνεται σε εθνικό επίπεδο με προκαθορισμένους κανόνες και προσόντα που θα θεσπιστούν και θα γνωστοποιηθούν από την Ομοσπονδία μας σε όλα τα σωματεία - προπονητές κλπ.
3.- Θεσμοθέτηση ανεξάρτητης και αυτόνομης διοίκησης των διαιτητών ταεκβοντό, χωρίς την παρέμβαση της Ομοσπονδίας ή  των Ενώσεων, που θα προέρχεται από το σώμα των διαιτητών με εκλογική διαδικασία . (π.χ Ίδρυση και λειτουργία  Πανελληνίου Συνδέσμου Διαιτητών)
4.- Λειτουργία μόνιμης επιτροπής αξιολόγησης και βαθμολόγησης διαιτητών, με αρμοδιότητες στον καθορισμό προγραμμάτων εκπαίδευσης - επιμόρφωσης, που θα ασκεί εποπτεία κατά την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και θα έχει την εξουσία  επιβολής κυρώσεων όπως τον προσωρινό ή μόνιμο αποκλεισμό διαιτητών από τα πρωταθλήματα.
5.- Στους Ο.Α του Λονδίνου την επιτροπή ενστάσεων που εξέταζε την επανάληψη  βίντεο την αποτελούσαν δύο κριτές. (και ο χειριστής του Η/Υ)  Στα δικά μας πρωταθλήματα βλέπουμε τρεις κριτές, δύο του Νότου και ένας του Βορά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η εξέταση του βίντεο είναι ζήτημα μιας πλειοψηφικής απόφασης; ή είναι μια  από κοινού αναγνώριση πραγματικών εικόνων που μπορούνε να δούνε κατ' επανάληψη και σε αργή κίνηση.Έτσι προτείνουμε δύο κριτές, αν τώρα αυτοί  για κάποιους λόγους δεν έχουν την ίδια αντίληψη, μπορούμε να επιλέξουμε άλλους με εμπειρία και γνώση στην κοινή λογική, να βλέπουν δηλαδή και οι δύο απλώς την πραγματικότητα. 

*Το blog δεσμεύεται να δημοσιεύσει τον αντίλογο ή και άλλες προτάσεις για την αξιοκρατία και το δίκαιο στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Επικοινωνία: greecegroup@gmail.com


ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

Αθλητές,58,Απόψεις,21,Διεθνές Πρωτάθλημα,230,Ελλάδα,565,Ελληνικό Πρωτάθλημα,95,Επιχορηγήσεις,13,Ιατρική στήλη - Διατροφή,64,Καλεντάρι,2,Κανονισμοί και Νομοθεσία,79,Νέα στον Κόσμο,315,Παρεμβάσεις,93,Προσεχώς,4,Προτεινόμενα,2,Σεμινάρια Ταεκβοντό,59,Para-taekwondo,26,tkd itf - news,59,Video,50,
ltr
item
taekwondo greece group: Οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι προθέσεις.
Οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι προθέσεις.
http://2.bp.blogspot.com/-95tgF8QASUM/UVhcsx8LXRI/AAAAAAAAECM/P3ZGeCbnnEQ/s1600/%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-95tgF8QASUM/UVhcsx8LXRI/AAAAAAAAECM/P3ZGeCbnnEQ/s72-c/%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1+%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2013/04/blog-post.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2013/04/blog-post.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσότερα Reply Cancel reply Διαγραφή By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Προβολή Όλων Προτεινόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ιανουάριος Φερβουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Jan Feb Mar Apr Μάϊος Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy