Προπόνηση Εφήβων

 του Γεώργιου Σκόλια , MSc Εργοφυσιολόγος Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα άτομα με ρωτούν πως πρέπει να γυμνάζονται οι έφηβοι.  ...

 του Γεώργιου Σκόλια, MSc Εργοφυσιολόγος


Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα άτομα με ρωτούν πως πρέπει να γυμνάζονται οι έφηβοι.
  Συνήθως ρωτούν οι γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας από 13 έως 16 ετών και προβληματίζονται για το πως πρέπει να γυμνάζονται τα παιδιά τους σε αυτές τις ηλικίες και η συνηθέστερη ερώτηση είναι εκείνη για τη σχέση ύψους και προπόνησης με βάρη κατά την εφηβεία.
  Η θεωρία ότι η προπόνηση με βάρη αναστέλλει την ανάπτυξη του ύψους βασίζεται στην άποψη ότι πιθανόν η βαριά καταπόνηση να δημιουργήσει βλάβες στις πλάκες των αρθρικών επιφύσεων με αποτέλεσμα την πρόωρη οστέωση και κατά συνέπεια την αναστολή του ύψους. 

   Οι πλάκες των αρθρικών επιφύσεων είναι τα μαλακά μέρη σε κάθε άκρο των οστών μας, τα περισσότερα οστά μεγαλώνουν μέσω των αρθρικών επιφύσεων και έχουν μια επιφυσιακή πλάκα σε κάθε άκρο. Λόγω της φύσης τους, αυτά τα τμήματα του οστού είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός έφηβου. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο του οστού που μερικές φορές είναι ασθενέστερο από τους τένοντες και τους συνδέσμους που το περιβάλλουν.

  Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ακριβώς κάθε επιφυσιακή πλάκα φθάνει στο τέλος της λειτουργίας της (οστέωση) και επέρχεται η οστική ωρίμανση, αλλά υπάρχει ένας μέσος όρος που το άτομο σταματά να αυξάνεται. Για τις γυναίκες, ένα ή δύο χρόνια μετά την έναρξη της έμμηνου ρύσης, από 14 έως 17 ετών και για τους άνδρες από 18 έως 22 ετών.
  Η οστική ωρίμανση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα οστά του σώματος.
  Το άνω τμήμα του βραχιονίου ωριμάζει περίπου στην ηλικία των 20 ετών, ενώ το κάτω τμήμα, περίπου στην ηλικία των 16 ετών.
  Το άνω τμήμα της κερκίδας ωριμάζει περίπου στην ηλικία των 18 ετών, ενώ το κάτω τμήμα, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.
  Το άνω τμήμα του μηριαίου ωριμάζει περίπου στην ηλικία των 18 ετών, ενώ το κάτω τμήμα, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.
  Το άνω τμήμα της κνήμης ωριμάζει στις ηλικίες μεταξύ 16 και 18 ετών, ενώ το κάτω τμήμα, μεταξύ 18 και 20 ετών.
  Η κλείδα και η ωμοπλάτη ωριμάζουν περίπου στην ηλικία των 22 ετών.
  Έρευνες που έγιναν στο Children's Hospital Medical Center in Boston και στο Human Performance Research Center in Newcastle απέδειξαν ότι η προπόνηση με βάρη δεν επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του ύψους στις ηλικίες μεταξύ 13 και 19 ετών.
  Εξάλλου οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την ανάπτυξη ταχυτήτων και αλμάτων είναι πολύ μεγαλύτερες (4 έως 6 φορές το βάρος του σώματος), το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και η σωστή εμβιομηχανική επιβάρυνση.
  Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ο έφηβος αθλητής ψηλώνει, είναι ότι το κέντρο βάρους του ανεβαίνει ψηλότερα από το έδαφος και αυτό "ακυρώνει" την μέχρι τώρα νευρομυϊκή συναρμογή.
  Οι έφηβοι μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης, με την προϋπόθεση να παίρνουμε υπ' όψη μας τις παραμέτρους που απαιτούνται για την ασφαλή προπόνηση και το σωστό επίπεδο έντασης στην προπόνηση.
  Βασικά θα προτιμούσα να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο να μπορεί ο έφηβος να χειρίζεται σωστά το σωματικό του βάρος, παρά να προσπαθούμε μονοδιάστατα να αυξήσουμε τη δύναμη με εξωτερικά φορτία, κάτι που σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μυοσκελετικές κακώσεις.
  Στην προπόνηση εφήβων θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ιδιοδεκτικότητας, της σταθεροποίησης, της νευρομυϊκής συναρμογής, κυρίως με ασκήσεις ευκινησίας, της γενικής δύναμης, κυρίως με ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος και ασκήσεις ευλυγισίας.
  Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη επίβλεψης σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης από κάποιο πεπειραμένο γυμναστή, έτσι ώστε οι ασκήσεις να γίνονται από ασφαλή θέση χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

Πηγή: Maximum Fitness

Σχόλια

BLOGGER: 8
  1. afou den exoume pleon efivous den ta eipame ayta !!!!! grapste gia ilikies apo 4- 8 kai apo 8- 12

    apo 12 -15 kai meta pame kickbox sas leo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με τον συγγραφέα που λέει ότι εαν ο έφηβος εξασκηθεί με εξωτερικά φορτία θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε μυοσκελετικές κακώσεις. Έχουν γίνει έρευνες σε πολλά σπορ καθώς και στο Ταεκβοντο, που έχουν αποδείξει ότι οι έφηβοι αθλητές μετά από εξάσκηση με αντιστάσεις έχουν βελτιώσει αισθητά την απόδοση τους χωρίς να έχουν κανέναν μυοσκελετικό τραυματισμό. Απλά ο τρόπος που πρέπει ένας αθλητής Ταεκβοντο να κάνει την προπόνηση με βάρη, είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που πιστεύουν και πολλές φορές εφαρμόζουν οι προπονητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Μπούτιε, μήπως θα μπορούσατε να γίνεται πιο συγκεκριμένος. Νομίζω πως θα ενδιέφερε πολλούς προπονητές να διαβάσουν την άποψη σας για το θέμα αυτό.

    Συγχωρέστε με για την ανωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Symfono me ton k. Mpoutio kai ego alloste i antibiosei tou athliti einai oi askisei me epibarynsi kai idika me bari , Den tha baleis omos na kanei batheia kathismata !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αθλητές μπορούν από μικρή ηλικία να μυηθούν στην εξάσκηση με μικρές αντιστάσεις και κάνοντας βασικές ασκήσεις να σταθεροποιήσουν την τεχνική τους (στα βάρη). Έτσι όταν φτάσουν στην ηλικία των 15 ετών είναι το σώμα τους προετοιμασμένο για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις και ασκήσεις μεγαλύτερης δυσκολίας. Ακολουθώντας αυτή την προοδευτική μέθοδο ο αθλητής όταν ενηλικιωθεί μπορεί να δουλέψει με μέγιστες επιβαρύνσεις και να αποκομίσει τα οφέλη από τα βάρη. Οι περισσότεροι ξεκινάνε να κάνουν βάρη και περιμένουν μέσα σε 2-3 μήνες να δούν αποτελέσματα, έτσι απογοητεύονται και νομίζουν ότι φταίνε τα βάρη για το ότι δεν έγινε τίποτα. Από εκεί και πέρα σε ότι έχει σχέση με την μέθοδο που πρέπει να εφαρμόζεται στην προπόνηση, οι προπονητές πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι πρέπει να κινητοποιήσουν τις μυικές ίνες ταχείας συστολής, προκειμένου να βελτιωθεί η ταχυδύναμη των λακτισμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα βρε παιδια !!!!! Παιδια εχουμε η λουκουμαδες!! αμαν ποια με τα μυοσκελετικα προβληματα
    Και αυτοι που κανουν αρση βαρων απο τα 8 ξεκινουν, ειδατε κανεναν να εχει μυοσκελετικα προβληματα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολοι φιλε μου εχουν μυοσκελετικα προβληματα και ειδικα δισκοκηλες! ψαξτε το λιγο παραπανω, δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα!!!!!

      Διαγραφή
  7. Θα συμφωνησω με τον κυριο μπουτιο. Υπαρχουν πολλα προγραμματα ασκησεων και ακομα περισσοτερες ασκησεις που μπορουν να εκτελεστουν με τον σωστο τροπο χωρις να δημιουργησουν προβλήματα. Αντιθετα θα ετοιμασουν το σωμα του εφηβου να δεχτει την επιβαρυνση πιο μετα μειωνοντας τις πιθανοτηες τραυματισμων. Βεβαια ολα αυτα προυποθετουν εξιδικευμενους προπονητες και ακομα καλυτερα γυμναστες με γνωσεις. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Προπόνηση Εφήβων
Προπόνηση Εφήβων
http://4.bp.blogspot.com/-Wm0uS2sYwQ0/TnBQgjjlntI/AAAAAAAAA7k/n5O5HIdYYMg/s200/exercise.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-Wm0uS2sYwQ0/TnBQgjjlntI/AAAAAAAAA7k/n5O5HIdYYMg/s72-c/exercise.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/09/blog-post_14.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/09/blog-post_14.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content