Συνέντευξη του προέδρου της τεχνικής επιτροπής της ETU

(σημείωση από την μετάφραση: Ήταν ένα αρκετά "φορτισμένο" κείμενο, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν πάνω στο να αποδοθεί όσο το ...

(σημείωση από την μετάφραση: Ήταν ένα αρκετά "φορτισμένο" κείμενο, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν πάνω στο να αποδοθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η αίσθηση που βγαίνει μέσα από "δεικτικές" εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο συνεντευξιαζόμενος στις απαντήσεις του. Ελπίζουμε να μην ξεφύγαμε από την ένταση και το "συναίσθημα" που περικλείεται μέσα στις προτάσεις και τις λέξεις.  Δυσκολευτήκαμε να κατατάξουμε την ανάρτηση κάτω από μια ετικέτα, την τοποθετήσαμε στα Ενυπογράφως, όπου η υπογραφή είναι του ατόμου που δίνει την συνέντευξη).
Δεν θα σχολιάσουμε επί του κειμένου, αν και θεωρούμε πως θα γίνει μεγάλη συζήτηση πάνω στα θέματα που αναφέρονται στην συνέντευξη.)

28/05/2011 00:16

Ο Angelo Cito μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Taekwondo, μιλά σχετικά με τα προβλήματα με τους ηλεκτρονικούς θώρακες και τους κανονισμούς αγώνα.

Περίληψη:
Ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ETU, Angelo Cito, που είναι επίσης και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Taekwondo Ιταλίας, έδωσε συνέντευξη στο MOOKAS κατά την περίοδο του WTF Παγκόσμιου Πρωταθήματος Α/Γ 2011 στο Gyeongju στην Κορέα.



Αναφέρεται σχετικά με τα προβλήματα της χρήσης των ηλεκτρονικών προστατευτικών στις διοργανώσεις και πως αυτά επηρεάζουν τις βασικές τεχνικές των αθλητών που αγωνίζονται. Δηλώνει πως γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να καταγράφουν όλους τους πιθανούς πόντους που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Αντ' αυτού, οι κανονισμοί αγώνα έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να “ταιριάξουν” με τις τεχνικές δυνατότητες των ηλεκτρονικών προστατευτικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε παρανοήσεις και σύγχυση τους αθλητές (αγώνων) και τους θεατές. Θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες δοκιμές, της τεχνολογίας, ώστε να παραχθεί στο τέλος μια συσκευή (ένα σύστημα) πάνω στην οποία να μπορεί να στηριχθεί με εμπιστοσύνη όλη η καταγραφή των πόντων κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Η συνέντευξη:

Εισαγωγή
Τώρα που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να σχολιάσουμε και να εκφράσουμε παρατηρήσεις για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας, και των άλλων πτυχών της διοργάνωσης. Τέτοιες εκτιμήσεις αναμένονται δεόντως σε διεθνές επίπεδο, ειδικά αν το πρόσωπο που τις ενθαρρύνει είναι ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ETU, Angelo Cito και Γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Taekwondo.
Το ποιο πολυσυζητημένο θέμα στο τέλος των αγώνων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα είναι το ηλεκτρονικό προστατευτικό σύστημα θώρακα (PSS) και το σύστημα καταγραφής πόντων που το συνοδεύει. Εφαρμόστηκε για να συνδράμει βοηθητικά στις αποφάσεις των κριτών, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην Ρώμη κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 και σε παγκόσμιο επίπεδο στο Baku κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2009. Στην συνέχεια έγιναν τροποποιήσεις έτσι ώστε να καταστεί πιο χρήσιμο και μεγαλύτερης ακρίβειας εργαλείο.

Το PSS χρησιμοποιήθηκε για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τώρα στην Κορέα. Πως τα πήγε;
Είναι το δεύτερο κατά σειρά Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές συσκευές, υπάρχουν όμως πολλές διοργανώσεις αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο που χρησιμοποιούν διαφορετικά ηλεκτρονικά συστήματα, με αποτελέσματα που ποικίλλουν με, πάνω κάτω, διάφορες εναλλακτικές μεταβλητές που διαφέρουν μεταξύ τους.

Με πια έννοια μεταβλητές;
Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το απαραίτητο σύστημα, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, έχει σημαδέψει σε βάθος τους αγώνες και τους κανονισμούς.

Μπορείτε να εξηγήσετε (αποσαφηνίσετε);
Νομίζω πως ακόμα δεν χρησιμοποιούμε πάρα πολύ αξιόπιστα συστήματα, παρά τις ευχές και τις επιθυμίες που έχει ο καθένας. Αυτές οι συσκευές επηρεάζουν εν κατακλείδι τα αποτελέσματα των αγώνων, ανεξάρτητα από τις ικανότητες των αθλητών.

Η (όλη) κατάσταση εγείρει πολλές ανησυχίες...
Και βέβαια (σίγουρα εγείρει), και γιαυτό νομίζω πως πρέπει να να συζητήσουμε πάνω σε αυτό, πάνω σε όλη αυτή την κίνηση της εφαρμογής αυτών των συστημάτων. Όπως και κάθε νέα συσκευή ή μέσο, χρειάζεται χρόνο για να γίνουν αποδεκτά και να ελεγχθούν, και μετά να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν, αν είναι απαραίτητο.

Άρα, τι έγινε, τι συνέβη κατά την διάρκεια των αγώνων; Πως μπορούν να επηρεάζουν τους αγώνες, τα ηλεκτρονικά προστατευτικά θώρακα;
Χωρίς μια αξιόπιστη συσκευή για την ακριβή καταγραφή των πόντων από τα χτυπήματα με τεχνικές κλωτσιάς και άλλες τεχνικές, οι αθλητές συχνά καταφεύγουν σε αλλαγή των τεχνικών τους. Είναι μάλλον γελοίο το γεγονός, αυτές οι αλλαγές να μην εμπνέονται από την αναζήτηση για την τέλεια τεχνική, προκειμένου ένας αθλητής να νικήσει τον αντίπαλο, αλλά να συμβαίνουν επειδή το επίπεδο ακρίβειας και τελειότητας της συσκευής που ανιχνεύει τις κινήσεις του αθλητή, δεν αρκετά υψηλό, τέτοιο ώστε να αντιλαμβάνεται και να ανταπεξέρχεται σωστά και με ακρίβεια, να ακολουθεί, τις τεχνικές που εκτελεί ο αθλητής. Για αυτό, υπάρχει μια οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά την συγκεκριμένη τεχνική πλευρά: το επίπεδο κατάρτισης των αθλητών είναι ιδιαίτερα περίπλοκο για μια συσκευή είναι δύσκολο να καταφέρει να το “ενσωματώσει” (να το πραγματώσει με ακρίβεια). Έτσι, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τεχνικές λιγότερο κομψές (με μικρότερη επιμέλεια) ελπίζοντας ότι θα καταγράψουν έγκυρους πόντους, ανεξάρτητα αν έχει ήδη τελειοποιήσει ο αθλητής τεχνικές με μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια μέσα από χρόνια εκπαίδευση, προπόνησης και ερευνητικής εξειδίκευσης. Οι κόποι των αθλητών, η εργασία τους και η εμπειρία τους, ξαφνικά, έχει σβήσει (έχει ¨μηδενιστεί”). Τεχνικές που ήταν τα δυνατά μας σημεία, η μαχητική πειθαρχία μας, έχουν πλέον περιοριστεί. Είναι σαν, στην (ενόργανη) γυμναστική ή σε οποιαδήποτε άλλο άθλημα που το αξιολογούσαμε βάση τεχνικών, οι αθλητές να μην μπορούν να κάνουν (εκτελέσουν) τις καλύτερες ασκήσεις τους (κόλπα), γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει ακριβής κρίση και εντοπισμός αυτών ώστε να αξιολογηθούν και να βαθμολογηθούν.

Πως είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό; Γιατί οι συσκευές αυτές δεν έχουν βελτιωθεί;
Αυτό συμβαίνει γιατί, οι κατασκευαστές δεν έχουν κατά νου ότι σχεδιάζουν, δημιουργούν μια συσκευή που θα πρέπει να ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά του αθλήματος μας, αντ' αυτού “απαιτούν” να προσαρμοστεί το άθλημα στις δικές τους απαιτήσεις και στον δικό τους σχεδιασμό. Για να εξηγήσω: Το taekwondo περιλαμβάνει πολλές εξελιγμένες και θεαματικές τεχνικές. Πολλές από αυτές τις τεχνικές δεν “συμπεριλαμβάνονται” στην καταγραφή πόντων σήμερα, ακόμα και αν ένας αθλητής τις εκτελέσει τέλεια από τεχνική άποψη. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε δεν είναι αρκετά επαρκής για να τις αντιληφθεί. Οπότε, οι αθλητές προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να συλλέξουν πόντους, άσχετα με το αν οι τρόποι τους “ανήκουν” στο taekwondo ή όχι. Είναι σαν λέμε, στο ποδόσφαιρο, ότι είναι έγκυρο ένα γκολ που έγινε με το χέρι όσο έγκυρο είναι και το γκολ που γίνεται από σουτ με το πόδι.

Τι γίνεται με τους αθλητές;
Όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, όπως είναι φυσικό, αφού δεν καταφέρνουν να “πάρουν” πόντους από την καταγραφή του PSS, όπως θα έπρεπε, προσπαθούν να σκοράρουν σε άλλα σημεία του σώματος (εκτός θώρακα) εκεί που είναι “εύκολο” να κερδίσουν (πολλούς) πόντους, λόγο του ότι οι πόντοι αυτοί αποδίδονται από τους κριτές (πχ. στο κεφάλι) όπως αυτό συνέβαινε και πριν. Άρα λοιπόν τι καλό έχει το ηλεκτρονικό προστατευτικό του θώρακα αν οι αθλητές αποφεύγουν να το χτυπήσουν;

Οι αθλητές φαίνεται να επηρεάζονται και να υποφέρουν περισσότερο από αυτή την κατάσταση. Οι προσπάθειές τους και το έργο τους θα χάσουν την αξιοπρέπεια τους και η δυναμική τους εξέλιξη θα περιοριστεί...
Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Τους αθλητές θα πρέπει να τους σεβαστούμε, μια και είναι η ουσία του αθλητισμού. Κάθε επιλογή, κάθε απόφαση θα πρέπει να περνά μέσα από την βάσανο και τον συλλογισμό για το πως θα τους επηρεάσει. Ένα άλλο, τέτοιο παράδειγμα, για το πως οι αποφάσεις (σε τεχνικό επίπεδο) επηρεάζουν άμεσα τους αθλητές, είναι και η κολύμβηση. Η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης πήρε μια απόφαση να επιτρέψει την χρήση των νέων μαγιό. Ξαφνικά πολλά από τα παγκόσμια ρεκόρ ξεπεράστηκαν (ξεκληρίστηκαν). Η ίδια η ομοσπονδία, αναθεωρώντας, κατανόησε πως πήρε λάθος απόφαση: το νέο μαγιό διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, αθλητές που ήταν μέτριοι ή και λίγο κατώτεροι, είδαν τις επιδόσεις τους να απογειώνονται, πράγμα που δείχνει πως τα ρεκόρ τους δεν οφείλονταν στις πραγματικές επιδεξιότητες και δυνατότητες τους, αλλά στο ότι φορούσαν απλά το νέο μαγιό. Αυτό είναι που διακινδυνεύεται σήμερα και στο taekwondo. Αν τα αποτελέσματα επηρεάζονται από παράγοντες που δεν προέρχονται από τους αθλητές, τότε θα είμαστε αυτόπτες “μάρτυρες” μιας μορφής “νόμιμου ντόπινγκ”.

Επομένως, γιατί το PSS καθιερώθηκε εξ' αρχής;
Η εισαγωγή και η χρήση του, ήταν απόλυτα θετική ως βήμα, η πρόθεση ήταν να μειωθούν τα λάθη των διαιτητών ή οι άδολες ενέργειες (προσπάθειες) να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Για να μειωθούν τα σφάλματα από τον ανθρώπινο παράγοντα, στο ελάχιστο, και να δώσουμε την δυνατότητα στους μη ειδικούς θεατές να κατανοήσουν το taekwondo. Ο αρχικός στόχος ήταν να απλοποιηθούν τα πράγματα, και να γίνει το taekwondo πιο “τακτοποιημένο” και ακόμα πιο συναρπαστικό (σημείωση: σαφώς αναφέρεται σε όλα αυτά από την μεριά της θέασης και των θεατών, για να μπορούν να το παρακολουθούν σαν όλα τα άλλα σπορ).

Αλλά, από ότι νομίζω πως καταλαβαίνω, αυτό δεν συνέβη, έτσι;
Δυστυχώς όχι ακόμα. Είμαστε κολλημένοι με μια συσκευή και με ένα σύστημα, που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ενώ οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν, με την εφαρμογή πολύποντων έγκυρων χτυπημάτων μέσω θεαματικών τεχνικών. Οι πόντοι αυτοί καταγράφονται όχι γιατί έχει την δυνατότητα να τις εντοπίσει και να τις καταγράψει το σύστημα, αλλά, επειδή μπορούν οι κριτές να τις καταγράψουν με το “χέρι” (χειροκίνητα). Έτσι, εφόσον τα πολύποντα έγκυρα χτυπήματα δεν εντοπίζονται από το σύστημα (αυτόματα), όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό στόχο, που ήταν, η μείωση του ανθρώπινου λάθους στο ελάχιστο. Όλο αυτό το πράγμα, είναι πολύ δύσκολο τελικά να το παρακολουθήσουν ακόμη και έμπειροι στο taekwondo, πόσο μάλλον για τους μη ειδικούς! Δεν κάνει κανένα καλό στην εξάπλωση της δημοτικότητας του taekwondo.

Ίσως αυτό θα μπορούσε (τελικά) να θεωρηθεί ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω για το άθλημα;
Ακριβώς. Η ασάφεια και η δυσκολία στο να κατανοήσει κάποιος ένα άθλημα, δεν βοηθάει στο να προσελκύσουμε μεγάλα πλήθη θεατών. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι διασκέδαση και χαλάρωση, δεν πρέπει να είναι περίπλοκος, οι κινήσεις (με αλλαγές κανόνων) που γίνονται και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνονται με λεπτούς χειρισμούς αλλιώς δεν θα θεωρείται, τελικά, άθλημα. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια (αθλήματα) είναι συνήθως αυτά που είναι πιο απλό (εύκολο) να τα παρακολουθήσεις. Ο καθένας μπορεί να πει πως αν ρίξεις την μπάλα μέσα στο καλάθι, είναι πόντος (σημείωση: προφανώς αναφέρεται στο μπάσκετ). Το θέαμα πρέπει να είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο, όπως του αθλητή που “πέφτει” πρώτος στο νήμα στο τέλος ενός αγώνα δρόμου/ταχύτητας. Οι θεατές πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα (αντίληψη) για το taekwondo, με καθορισμένη και τακτοποιημένη την εξέλιξη ενός αγώνα, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που το συγκρίνει άμεσα με τα άλλα αθλήματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ. Θα είναι δύσκολο να περάσει (το taekwondo) αυτό το τεστ, αν κάτι πάει στραβά και δεν βρεθεί (υπάρχει) κάποια συμφωνία για να λυθούν τα προβλήματα.

Το καλωσόρισμα σε νέες τεχνολογίες, πάραυτα, είναι η διαδρομή που επιλέγουν και πολλά άλλα αθλήματα.
Βεβαίως! Αλλά η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν είναι τέλεια (σε τέλειο βαθμό εξειδίκευσης) και μπορεί να προσφέρει όλες τις εγγυήσεις τήρησης της αξιοπιστίας. Θα πρέπει να γίνεται η διαχείρισή της από ικανά και εξειδικευμένα άτομα, πράγμα πολύ σημαντικό, αλλιώς θα γίνει επικίνδυνη. Αυτό ισχύει (είναι αλήθεια) και για οποιοδήποτε κλάδο της επιστήμης.

Ποια είναι η γνώμη σας για το σύστημα άμεσης καταγραφής με βίντεο (ανασκόπηση); Χρησιμοποιείται με πολύ θετικά αποτελέσματα από άλλα αθλήματα (πχ. Ράγκμπι).
Είναι ένα “δυνατό” εργαλείο και θα επιμείνω σε αυτό που είπα προηγουμένως, ειδικά όσο αφορά, την χρήση του και την ανάλυση του (τα τι και τα πως). Πολύ συχνά είναι καθοριστικό για την έκβαση ενός αγώνα (αποφασίζεται βάση αυτού η νίκη τους ενός ή του άλλου αθλητή).

Πως φτάσαμε ως εδώ; Θα μπορούσαμε να έχουμε παρέμβει (διορθωτικά) νωρίτερα; Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι πλέον πολύ κοντά...
Φτάσαμε σε αυτό το σημείο, γιατί ξεκινήσαμε από την γραμμή τερματισμού και όχι από την γραμμή εκκίνησης, να το πω έτσι. Το σκεπτικό ήταν πως θα κάνει τα (πάντα) πράγματα ευκολότερα, έτσι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό προστατευτικό θώρακα (και καταγραφής πόντων). Η συσκευή κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε πριν γραφτούν σαφείς κανονισμοί για την χρησιμοποίησή του. Λοιπόν, οι κανονισμοί υπάρχουν πλέον αλλά η συσκευή δεν μπορεί να τους ακολουθήσει. Παρόλαυτα όμως, διοργανώθηκαν και έγιναν (οι) αγώνες. Όμως αντί να τροποποιηθεί η συσκευή για να πληρεί τους κανονισμούς, αποφάσισαν να τροποποιήσουν τους κανονισμούς για να συμβαδίσουν με την συσκευή, χωρίς να αντιληφθούν ότι έτσι θα αλλάξουν και πάρα πολλές τεχνικές στο taekwondo (μέσα στον αγώνα και στην προπόνηση).

Επίσης, επειδή το taekwondo είναι ένα πολύπλοκο (πολύπλευρο) άθλημα (πολεμική τέχνη) για να αξιολογηθεί; Ίσως θα ήταν καλύτερο να είχε αυξηθεί ο αριθμός των διαιτητών-κριτών, όπως συνέβη με το ποδόσφαιρο, για παράδειγμα;
Το taekwondo είναι ένα από τα σπορ με τον μεγαλύτερο αριθμό διαιτητών για έναν αγώνα ανάμεσα σε δυο μόνο αθλητές: 4 κριτές, 1 διαιτητής, 1 επικεφαλής διαιτητής, 1 αρμόδιος για το video replay και το PSS. Αντίθετα, πιστεύω, πως εμπλέκονται πάρα πολλοί άνθρωποι για να κριθεί (να διεξαχθεί) ένας μόνο αγώνας! Με αυτούς τους αριθμούς και με αυτά τα εργαλεία θα έπρεπε να είμαστε κοντά στην τελειότητα από τώρα, όμως δεν είμαστε ακόμη εκεί. Κάτι είναι σαφώς λάθος.

Τι πρέπει (λοιπόν) να κάνουμε;
Δεν είμαι εδώ για να δώσω συμβουλές. Νομίζω πως, για να επιτύχουμε (την κατασκευή) μιας συσκευής προηγμένης τεχνολογίας, θα είναι εφικτό μόνο όταν αρμόδιοι και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες με τα κατάλληλα (οικονομικά) κεφάλαια, θα δουλέψουν πάνω της, και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συνυπολογίζοντας κατά αποκλειστικότητα τις τεχνικές και επιστημονικές πλευρές της συσκευής. Εμείς θα πρέπει κατηγορηματικά να απαιτήσουμε (ζητήσουμε) από τους κατασκευαστές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ένα πιο αξιόπιστο προϊόν (συσκευή). 
Ελπίζω ότι, θα υπάρξει περισσότερος επαγγελματισμός και αφοσίωση πάνω στα θέματα των ιδιαιτεροτήτων του αθλήματος μας. Οι αρμόδιοι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος σε διάφορα τμήματα (ομοσπονδίες, οργανισμοί, επιτροπές κτλ.) θα πρέπει να κάνουν κάτι, για το καλό του taekwondo. Αν τα πράγματα δεν λειτουργήσουν (βελτιωθούν), έχω την εντύπωση πως όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα (τελικά). Σε κάποια επίπεδα, οι διαφορές είναι ελάχιστες (πολύ κοντά η μια με την άλλη). Ένας μόνο πόντος μπορεί να καθορίσει την νίκη ή την ήττα. Και αυτός ο πόντος θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητος και να μην δίνεται αλόγιστα (χωρίς αιτιολόγηση).

Σχόλια

BLOGGER: 8
  1. "όρε σύντεκνε, οι ξένοι στείλαν' την παραγγελιά τους", "και ίντα, λένε;"...
    άστα, βράστα, λένε!!! πάλι οι αθλητές θα την πληρώσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oπου υπαρχει θελω υπαρχει και μπορω.Πιστευω πως και τα χρηματα μπορουν να βρεθουν και ημερομενια για να γινει η προκριση υπαρχει.Πρεπει να δοθει ευκαιρια στους Π/Κ για τους λογους που ολοι γνωριζουμε και οχι να φτασουν στους Ε/Ν για να παιξουν σε ευρωπαικου και παγκοσμιου επιπεδου διοργανωσεις.Και εκτος των αλλων δεν μπορει η χωρα να λειπει απο αυτη τη διοργανωση.Ευχομαι για το καλο των παιδιων και μονο να παρθει η σωστη αποφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω πω πω καλα δεν καταλαβαινεις φιλε μου τι σου λεω ????
    δεν μας ενδιαφερει καθολου!!!!

    επιδει εσυ εχεις τον γιο σου η την κορη σου στο αθλημα νομιζεις οτι θα κανεις οτι θες ???

    ασε μας και πιασαν και οι ζεστες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στο "δεν μας ενδιαφερει..."
    εγώ είμαι εκτός (μίλα για τον εαυτό σου, ανώνυμε), και αν σε πιάσαν οι ζέστες, κάτσε κάτω από το "αρκουδίσιον"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ok, λες αν τους "λαδώσουμε" με αντιηλιακό να το δούνε αλλιώς το πράγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. na po kakia pali tha mas to diagrapsi o filos mas kai me to dikaio tou,alloste to blepoun to site kai goneis pleon !!!!!!

    katarxas prepei na brethei enas pateras stil kapoias athlitrias poli gnostis pou mpainei mesa kai ta spaei

    mpas kai katalaboun oti to athlima exei na kanei me ftoxopaida

    ta plousiopaida paizeis tennis file mou!!!!!

    etsi iksera kai etsi ksero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. EIDIKA AUTOS O SUGKEKRIMENOS PATERAS TIS POLU GNWSTIS ATHLITRIAS POU ENNOEIS FILE MOU EXEI ANTERA KAI KATI ALLO POU DEN EXOUNE POLLOI...5 TETOIOI AN YPIRXAN POLLA PRAGMATA THA ITAN DIAFORETIKA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω εχω τετοιους πατεραδες παντος αν τους θελετε να σας τους στειλω ολους μαζι σε ενα πρωταθλημα να διτει τη θα κανουν

    δεν ειναι ομως σοβαρα πραγματα αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,111,Αποτελέσματα Αγώνων,80,Απόψεις,68,Διεθνές Πρωτάθλημα,404,Ελλάδα,692,Ελληνικό Πρωτάθλημα,148,Επιχορηγήσεις,16,Ιατρική στήλη - Διατροφή,84,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,167,Νέα,128,Νέα στον Κόσμο,263,Νext Εvents,2,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,23,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,26,info,5,Olympic Games,18,Para-taekwondo,36,podcast,8,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Συνέντευξη του προέδρου της τεχνικής επιτροπής της ETU
Συνέντευξη του προέδρου της τεχνικής επιτροπής της ETU
http://2.bp.blogspot.com/--i0luFAyCMk/TejEQPPrSVI/AAAAAAAAAMk/rzr_GqfVamA/s200/foto_cito.jpg
http://2.bp.blogspot.com/--i0luFAyCMk/TejEQPPrSVI/AAAAAAAAAMk/rzr_GqfVamA/s72-c/foto_cito.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/06/etu.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/06/etu.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content