Σφάλματα στη διατροφή των αθλητών ΤΚ D και οι επιπτώσεις τους. της Φωτεινής Ραζάκου, MSc Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Μετά ...
Σφάλματα στη διατροφή των αθλητών ΤΚ D και οι επιπτώσεις τους.
της Φωτεινής Ραζάκου, MSc
Διαιτολόγου-Διατροφολόγου
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Όπως είναι γνωστό ο ετήσιος προπονητικός σχεδιασμός χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους προπονητικής προετοιμασίας: α) τη βασική περίοδο προετοιμασίας, β) την προ-αγωνιστική περίοδο, γ) την αγωνιστική περίοδο και δ) τη μεταβατική περίοδο. Σε κάθε μια από αυτές τις περιόδους, η προπόνηση έχει διαφορετικούς στόχους και κατά συνέπεια και η διατροφή του αθλητή θα πρέπει να προσαρμόζεται, γιατί οι διατροφικές ανάγκες και τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αθλητής, διαφέρουν.
Τα διατροφικά σφάλματα των αθλητών του ΤΚD συμβαίνουν σε κάθε προπονητική περίοδο, όπως θα καταγραφεί παρακάτω. Μετά από εξέταση πολλών διαιτολογικών ιστορικών αθλητών και αθλητριών taekwondo, συζητήσεις με κορυφαίους προπονητές του αθλήματος, Έλληνες και ξένους, που υπήρξαν και αυτοί αθλητές καθώς και μελέτη των ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφηκαν τα παρακάτω σφάλματα στη διατροφή των αθλητών ΤΚD:
· Εφαρμογή ακατάλληλης διατροφής κατά την περίοδο προετοιμασίας :
- Αυξημένο σωματικό βάρος κατά την έναρξη της προετοιμασίας
- Μειωμένες προσλήψεις υδατανθράκων (κετογονικές δίαιτες)
- Αυξημένες προσλήψεις πρωτεϊνών (-3 gr/kg Β.Σ.)
- Μειωμένη υδροποσία
- Μειωμένη πρόσληψη ή/και απορρόφηση ανόργανων στοιχείων
- Αλόγιστη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής
- Κατανάλωση μόνον ενός ή δύο γευμάτων ημερησίως
· Εφαρμογή ακατάλληλης υποθερμιδικής δίαιτας για απώλεια κιλών πριν τον
αγώνα :
- Δίαιτα «κονσέρβα» όμοια για όλους τους αθλητές
- Μη προσεγμένη αναλογία θρεπτικών συστατικών
- Πολύ υποθερμιδικά διαιτολόγια
- Ανεπάρκεια σε ανόργανα στοιχεία, κυρίως σίδηρο
· Απώλεια 2-7 κιλών την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα :
- Αερόβια άσκηση για μείωση του λιπώδους ιστού
- Αλόγιστη μείωση θερμίδων και αλατιού
- Αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών
- Μειωμένη πρόσληψη υγρών
- Χρήση sauna
- Χρήση εφιδρωτικών μέσων (πλαστικές φόρμες ή πολλές φόρμεςφορεμένες μαζί)
- Χρήση διουρητικών & καθαρτικών φαρμάκων
· Απώλεια 1 κιλού την τελευταία ημέρα πριν τη ζύγιση:
- Μειωμένη έως μηδαμινή πρόσληψη υγρών
- Μειωμένη έως μηδαμινή πρόσληψη τροφής
- Αποτέλεσμα: άδειες αποθήκες γλυκογόνου – έλλειψη ενέργειας
Αρνητικό για την απόδοση
· Απότομη αύξηση του βάρους μετά τους αγώνες:
- Λαιμαργία λόγω στερητικού συνδρόμου
- Αύξηση πρόσληψης τροφής
- Αύξηση του λιπώδους ιστού
- Φαινόμενο γιο-γιο (απότομη αυξομείωση του βάρους)
Οι παραπάνω πρακτικές ταχείας απώλειας βάρους, γνωστές ως τεχνικές αφυδάτωσης, έγιναν αντικείμενο έρευνας και της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Taekwondo (Van Dijk F et al, 2004.) Καταγράφηκαν οι επιτυχίες των αθλητών που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους και διαπιστώθηκε ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αθλητών αυτών, κατάφεραν να πάρουν μετάλλιο στο συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι ερευνητές κατέληξαν σε συμπεράσματα παρόμοια με τα παρακάτω:
· Επιπτώσεις στην απόδοση του αθλητή :
Μια μείωση 5% του Σ.Β. με τεχνικές αφυδάτωσης επιφέρει :
- Μείωση της αθλητικής απόδοσης
- Μείωση της αναερόβιας ικανότητας
- Μείωση της αερόβιας αντοχής
- Μείωση της δύναμης (Willy Pieter, 2000)
· Επιπτώσεις στην υγεία του αθλητή :
- Προβλήματα στο Κ.Ν.Σ.
- Διαταραχές στην υδρική ισορροπία του οργανισμού
- Διαταραχές στους ηλεκτρολύτες
- Επιβάρυνση καρδιαγγειακού συστήματος
- Ελαττωμένος όγκος αίματος
- Μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης
- Μείωση ικανότητας θερμορύθμισης
- Υπογλυκαιμία ή εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου
- Διαταραχές της καρδιαγγειακής λειτουργίας
Οι ερευνητές τελικά κατέληξαν στις παρακάτω προτάσεις:
√ Oι τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους είναι επικίνδυνες για την απόδοση, γι’ αυτό ΠΡΕΠΕΙ να τηρούνται οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων
√ Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα θέματα απώλειας βάρους των αθλητών-αθλητριών TKD
√ Οι τεχνικές αργής απώλειας βάρους σχετίζονται περισσότερο με τη διατήρηση της καλής υγείας, για το λόγο αυτό, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των νέων αθλητών και των προπονητών είναι ζωτικής σημασίας.
Συμπερασματικά, η απώλεια βάρους στους αθλητές και τις αθλήτριες TKD είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη ή στον αυτοσχεδιασμό του αθλητή ή της οικογένειάς του. Κάθε αθλητής και αθλήτρια με αξιώσεις και προσόντα, καθώς και ο προπονητής του, οφείλουν να εμπιστευτούν την αργή απώλεια βάρους σε έμπειρο ειδικό διαιτολόγο, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας του αλλά και η μεγιστοποίηση της απόδοσής του.
Η Φωτεινή Ραζάκου, MSc
Είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Εργ. Συνεργ. Τμ. Διατροφής & Διαιτολογίας, ΑΤΕΙΘ
Είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Εργ. Συνεργ. Τμ. Διατροφής & Διαιτολογίας, ΑΤΕΙΘ
τηλ. 6977400771
Διεύθυνση ιστοτόπου: http://blogs.sch.gr/fotraz
Einai san na blepw ton euato mou.. Sxedon oloi oi athlites to idio kanoume, alla nomizw oti anagkazomaste.
ΑπάντησηΔιαγραφήOtan eisai se mia katigoria kai oloi oi athlites se pernane 1-2 kefalia (enw esena einai ta fusiologika sou kila), anagkazesai ki esu na katebeis stin pio katw katigoria..
Nomizw oti an oloi epaizan agwnes me ta fusiologika tous kila tha imastan oloi pio ugieis kai pio dunatoi..
ginate kai egiklopaideia tora !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήkapote otan epeza agones eixa na fao 7 meres
ΑπάντησηΔιαγραφήti exete na peite gia ayto???????
8a itan polu kalo na proteinete kapoio programma nomizw diatrofis jerw oti einai analoga me to atomo tin ilikia to fylo alla kapoioi genikoi kanones nomizw 8a boi8ousan polous
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι αναγνώστες παράκληση τα σχόλια να γράφονται στα Ελληνικά, είναι δύσκολο κάποιος να τα παρακολουθήσει. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως τραγικό αυτό, όπως είπε και στο προηγούμενο σχόλιο ότι είχε να φάει 7 μέρες!! Επειδή το έχω κάνει κι εγώ, δε νομίζω ότι είμαστε φυσιολογικοί αθλητές, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε πολύ γερή διατροφή γιατί ως αθλητές το σώμα μας έχει παραπάνω απαιτήσεις.. Τι να πω, ίσως χρειαζόμαστε μία καθοδήγηση από ειδικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω οτι θα πρέπει να δοθούν κάποιες οδηγίες απο ειδικούς σχετικά με την διατροφή των αθλητών πρίν απο τους αγώνες αλλά και κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους ώστε να παρουσιάζονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στούς αγώνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαιρω πολυ νομιζω δεν υπαρχει αθλητης που να μην γνωριζει ολα τα λαθη που αναφερει το αρθρο. Θελω να πω, οτι ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΣ? Σκοπος ειναι να δοθουν συγκεκριμενες κατευθυνσεις και προτροπες, οχι του τυπου αυτο και αυτο ειναι λαθος. Απο επιστημονες διατροφολογους περιμενουμε παραπανω πραγματα απο τα γνωστα. Σαφως οι αναγκες του καθε αθλητη ειναι πολυ διαφορετικες, παρολα αυτα σκοπιμο κρινω να δινονται προτρεπτικες και οχι αλλες αποτρεπτικες οδηγιες. Συγνωμη για το επιθετικο υφος αλλα εχουμε μπουχτισει με το¨μην βαζετε αντιανεμικο, οχι σαουνα κτλ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για το σχόλιο του τελευταίου αναγνώστη. Δυστυχώς, όμως, οι πρακτικές που περιγράφονται στο άρθρο εξακολουθούν να εφαρμόζονται ευρέως και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Να πληροφορήσω ή να θυμίσω όσους το γνωρίζουν, ότι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 στη Δανία, ο Κορεάτης αθλητής (58kg) βγήκε από τον χώρο της ζύγισης σε φορείο και με ορό στο χέρι! Εξάλλου, η διαιτολογική υποστήριξη ενός αθλητή από τον ειδικό ξεκινά με τον εντοπισμό των λαθών που κάνει στον τρόπο της διατροφής του. Όσο για τις συγκεκριμένες οδηγίες που ζητούν δικαίως οι περισσότεροι αθλητές, προπονητές κλπ., δυστυχώς δεν μπορούν να δοθούν παρά μόνο σε γενικές γραμμές. Αυτό, για τον λόγο ότι ο κάθε αθλητής έχει τις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και νερό ανάλογα με το επίπεδό του, τις προπονήσεις του, το ύψος, το βάρος και την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, κοκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβαζα το προηφουμενο σχολιο μου και ντραπηκα. Συγνωμη κ παλι για το υφος. Επομενως κα Ραζακου προτεινετε σχεδιασμο συγκεκριμενου διατροφικου προγραμματος για καθε αθλητη μεμονωμενα? Ακομη, μπορουμε να εμπιστευομαστε αρθρα που υποδεικνυουν σε γενικες γραμμες εβδομαδιαιο προγραμμα διατροφης για αθλητες tkd? Οταν δηλαδη προτεινουν τοσες φορες ψαρι, τοσες οσπρια κτλ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλης
Αγαπητέ Βασίλη, μέσα από τη διαφωνία και τα καλοπροαίρετα σχόλια γινόμαστε όλοι σοφότεροι και βελτιωνόμαστε. Στο προκείμενο, δεν είναι κακό να ακολουθεί ο αθλητής γενικές οδηγίες πάνω στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που λίγο ή πολύ όλοι τις γνωρίζουν. Αυτό, όμως, που χρειάζεται ένας αθλητής υψηλών επιδόσεων είναι εξατομικευμένη διατροφική αντιμετώπιση από έναν έμπειρο επιστήμονα διαιτολόγο, που γνωρίζει πώς να χειριστεί τον αθλητή TKD, ο οποίος έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά αλλά και επιπλέον οφείλει την ημέρα του αγώνα να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση αλλά και "στα κιλά του". Αυτό το τελευταίο είναι και το κλειδί της επιτυχίας: δεν αρκεί να έχει το βάρος της κατηγορίας απλώς, αλλά να είναι ικανός να αγωνιστεί δίνοντας το μέγιστο των ικανοτήτων του, σωματικά και διανοητικά. Εκεί ακριβώς συμβάλλει η εξατομικευμένη διατροφική αντιμετώπιση με τον σωστό ρυθμό απώλειας του βάρους χωρίς ο αθλητής να χάνει σε δύναμη, ταχύτητα, έκρηξη, κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήkalitera valte ena programma evdomadass...
ΑπάντησηΔιαγραφή