Γράφει ο Γούσης Χαράλαμπος Ειδικός Γενικής Ιατρικής Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι ο πιο συχνός τραυματισ...
Γράφει ο Γούσης Χαράλαμπος
Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι ο πιο συχνός τραυματισμός του ανθρώπινου σώματος και δυστυχώς αρκετά συχνός στους αθλητές του ΤΑΕΚWONDO .
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι ο πιο συχνός τραυματισμός του ανθρώπινου σώματος και δυστυχώς αρκετά συχνός στους αθλητές του ΤΑΕΚWONDO .
Η ποδοκνημική είναι η άρθρωση που ενώνει την κνήμη με τον αστράγαλο.
Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους στις αρθρώσεις με τους συνδέσμους . Φανταστείτε τους συνδέσμους σαν ισχυρά συρματόσχοινα που αποτελούνται από πολλά σύρματα.
Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής προκαλείται συνήθως όταν γυρίζει το πέλμα προς τα μέσα .
Ανάλογα με την βαρύτητα ταξινομείται σε 3 βαθμούς .
Διάστρεμμα 1ου βαθμού έχουμε διάταση (τέντωμα ) των συνδέσμων
2ου βαθμού έχουμε μερική ρήξη ( σχίσιμο ) των συνδέσμων
3ου βαθμού έχουμε πλήρη ρήξη των συνδέσμων
Κλινική εικόνα: Ο αθλητής παρουσιάζει σε ελαφρές περιπτώσεις πόνο και δυσκολία βάδισης και σε σοβαρότερες περιπτώσεις επιπλέον οίδημα ( πρήξιμο ) , αιμάτωμα , αστάθεια και αδυναμία να βαδίσει.
Τι πρέπει να κάνει ο αθλητής: Οι πρώτες βοήθειες είναι, στις ελαφριές περιπτώσεις επίδεση της άρθρωσης με ελαστικό επίδεσμο , ψυχρά επιθέματα ( για τις πρώτες 2 ημέρες ) , ακινητοποίηση (ξάπλωμα ) με το πάσχον πόδι σε ανάρροπη θέση ( πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα ). Για τον πόνο μπορεί να χρησιμοποιεί αλοιφές ή και αντιφλεγμονώδη ( όχι σε παιδιά ) από το στόμα π.χ. Celebrex , Voltaren , Movatec .
Ο αθλητής επανέρχεται στις προπονήσεις όταν δεν αισθάνεται την παραμικρή ενόχληση, συνήθως σε 20 ημέρες .
Τους πρώτους 1-2 μήνες μετά τον τραυματισμό συνίσταται για να μην υποτροπιάσει να χρησιμοποιεί περιστραγαλίδα στις προπονήσεις.
Στις βαρύτερες περιπτώσεις όπου έχουμε οίδημα , αιμάτωμα , αδυναμία βάδισης είναι υποχρεωτικός ο ακτινολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό κατάγματος . Εδώ ο αθλητής πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο επανόδου στις προπονήσεις και τουλάχιστον 2 μήνες περιστραγαλίδα .
Τι πρέπει να κάνει ο προπονητής: Πρέπει να υπάρχουν στο γυμναστήριο παγοκύστες και ελαστικοί επίδεσμοι όλων των μεγεθών για την αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων και για την αποφυγή τους δε συνιστάται η προπόνηση σε έδαφος που γλιστράει.
Γούσης Χαράλαμπος
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ulm Γερμανίας
Μήπως θα μπορούσατε (αν θα θέλατε) να δείτε μια μελέτη για την επιδημιολογία των τραυματισμών στο tkd, που βρήκα δημοσιευμένη στο internet (είναι σχετικά παλιά, 2008). Πιθανολογώ ότι, είναι στο δικό σας επιστημονικό πεδίο, σίγουρα όμως θα μπορέσετε να κατανοήσετε περισσότερα από εμένα. Αν σας είναι εύκολο, θα μπορούσατε να αναρτήσετε και κάποια περίληψη σχετικά. Η δημοσίευση είναι στα αγγλικά και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω link :
ΑπάντησηΔιαγραφήEpidemiology of injuries in Taekwondo
Ευχαριστώ, και ζητώ συγνώμη αν ενόχλησα.
πολλή προσοχή στο διαστρεμμα! Εγώ από ένα απλό διαστρεμμα που έπαθα σε προπονηση και δεν το προσεξα καθόλου (επαναλαμβανόμενουι τραυματισμοί και καταγμα στο τρίτο μετατάρσιο από γονατιά στο γκουτεπιέ σε αγώνα) κατέληξα με ολική ρίξη πρόσθιου αστραγαλοπερονιαίου και οστικές αλλοιώσεις... Με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω προετοιμασία για αγώνες και τους παράτησα!
ΑπάντησηΔιαγραφή