Σωματότυπος αθλητή, αγωνιστικό ταεκβοντο και ηλεκτρονικά προστατευτικά

Πηγή: masTaekwondo.com, το άρθρο στα ισπανικά ( σημείωση από την μετάφραση: το κείμενο ήταν αρκετά πολύπλοκο και με πολλούς τε...


(σημείωση από την μετάφραση: το κείμενο ήταν αρκετά πολύπλοκο και με πολλούς τεχνικούς όρους, σε πολλά σημεία έγινε προσεγγιστική μετάφραση για να αποδοθεί το νόημα όσο δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό κείμενο, επίσης προσθέσαμε επεξηγήσεις και ότι άλλο θεωρήσαμε πως μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του θέματος που διαπραγματεύεται το άρθρο αυτό, ζητούμε την κατανόησή σας για τυχόν ελλείψεις ή παρερμηνεύσεις που μπορεί να υπάρχουν στο μεταφρασμένο κείμενο)

16/05/2010 11:00:00

Εγκυκλοπαίδεια - Υψηλή απόδοση: Η σχέση μεταξύ σωματότυπου και αγωνιστικού ταεκβοντο με ηλεκτρονικό προστατευτικό εξοπλισμό της LaJust

άρθρο στα ισπανικά από τον Jesus Benito.




  Jesus Benito Díaz (Spain)
  Παγκόσμιος (Υπό) Πρωταθλητής (Στουτγάρδη, Γερμανία, 1979, Guayaquil,
  Ισημερινός, 1982)
  Πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας
  Πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας της Ισπανίας
  Προπονητής της εθνικής ομάδας του Μαρόκο

Αναγνώριση του ταλέντου στο σύγχρονο ταεκβοντο: Η σχέση μεταξύ σωματότυπου και αγωνιστικού ταεκβοντο με ηλεκτρονικό προστατευτικό εξοπλισμό της LaJust

Φαίνεται εδώ και καιρό ότι όλοι συμφωνούμε ότι η έλευση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει φέρει μια επανάσταση στους αγώνες στο ταεκβοντο. Επιπλέον, ο νέος κανονισμός αγώνων, έφερε αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα και της προπόνησης που συμπεριλαμβάνει ένα νέο πεδίο προπόνησης με τεχνικές που πριν από λίγα χρόνια μετά βίας υπήρχε, αυτό των τεχνικών άμυνας με “κλειδώματα” (locks).
Μετά από μια παρατεταμένη χρονική περίοδο κατά την οποία βιώσαμε τις αλλαγές στη δομή του αγώνα, του ανταγωνισμού και της προετοιμασίας στην προπόνηση και έχοντας δει τα θετικά ή τα αρνητικά αποτέλεσμα που παράγονται μετά από κάθε εφαρμογή αλλαγής τακτικής, είναι καιρός να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.
Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι στα ηλεκτρονικά προστατευτικά της LaJust οι πόντοι σε έναν αγώνα έχουν μειωθεί δραστικά, υπάρχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στην σχέση μεταξύ του αριθμού των τακτικών επίθεσης που εκτελούνται και των πόντων που αυτές αποφέρουν, (η σχέση μεταξύ του αριθμού των επιθετικών χτυπημάτων στον θώρακα και ο αριθμός των έγκυρων πόντων που επιτυγχάνονται, και αυτό οφείλεται στο ότι πλέον απαιτείται και η “σωστή” επαφή της πατούσας και η μεγάλη δύναμη που ασκείται από το χτύπημα πάνω στην επαφή του με τον θώρακα), αυτή η πραγματικότητα είναι πλέον δεδομένη, γιαυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός στρατηγικών αγώνα που θα στοχεύουν στην ανατροπή αυτής της νέας κατάστασης.
Εξάλλου, οι άμυνες (with blocks, blocking) έχουν γίνει ένα ουσιαστικό μέρος της καλής δομής του αγώνα, ωστόσο, υπάρχουν πτυχές που καθιστούν πολύ δύσκολη την εφαρμογή τους. Όταν αντιμετωπίζονται αντίπαλοι που παρουσιάζουν μακρύ σε μήκος σωματότυπο (Longilinear somatotype), με μεγάλη διαφορά του μήκους του μηριαίου οστού ή του μήκους των ποδιών σε σχέση με το ύψος, η χρήση των τεχνικών άμυνας με “κλειδώματα” (locks) είναι πολύ δύσκολη.

Μακρύς σωματότυπος (παράδειγμα): Joel Gonzalez (με τον μπλε θώρακα)

Σε έναν αγώνα, σε μια σειρά από επιθετικές τεχνικές όπως τα είναι μπάνταλς (bandals) είναι πιθανό να εφαρμοστούν άμυνες πιο εύκολα, αναλύοντας όμως πιο λεπτομερώς τον αγώνα θα δούμε πως στις γραμμικές τεχνικές επίθεσης είναι πιο δύσκολο τελικά, να εφαρμοστούν τακτικές άμυνας.
Το υψηλό σκορ επιτυγχάνεται με την χρήση τεχνικών επίθεσης που στοχεύουν στο κεφάλι του αντιπάλου, αυτές οι τεχνικές περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την εφαρμογή αμυντικών τεχνικών όπως τα “μπλοκαρίσματα”, επίσης πρέπει να προσθέσουμε σε αυτή την νέα κατάσταση και το ότι πλέον, ο διαιτητής δίνει την εντολή “αγωνιστείτε” όταν για πέντε δευτερόλεπτα δεν γίνεται συμπλοκή των αθλητών και σύμφωνα με τους κανονισμούς αν μετά από την πάροδο άλλων πέντε δευτερολέπτων ένας αθλητής κάνει κίνηση προς τα πίσω θα τιμωρηθεί με παρατήρηση ή αν και οι δυο αθλητές παραμείνουν χωρίς συμπλοκή τότε και οι δυο θα δεχθούν παρατήρηση. Γιαυτό θα πρέπει ο αθλητής να δρα σχεδόν αμέσως και συνέχεια και να αποφεύγει τις χρονοτριβές καθυστερώντας “τρώγοντας” τον χρόνο, θα πρέπει δηλαδή να αυξήσει των αριθμό των επιθέσεων και να μειώσει το χρόνο αδράνειας ανάμεσα στις επιθέσεις.
Είναι προφανές πως στους παρόντες καιρούς, αναδεικνύονται (επιτυγχάνουν) οι αθλητές που αυτές οι αλλαγές τους βολεύουν, γιατί αγωνίζονται κυρίως με τα κάτω άκρα, έχουν πολύ καλή ευκινησία στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της λεκάνης (στο ισχίο) και καλό έλεγχο της απόστασης (από τον αντίπαλο). Αυτοί οι αθλητές δεν είναι συνήθως θεαματικοί, είναι όμως πολύ πρακτικοί, ως πραγματικοί “ξιφομάχοι” της σύγχρονης ξιφασκίας (όπου οι πόντοι επιτυγχάνονται με χτυπήματα που στοχεύουν σε σημείο και όχι στην ξιφομαχία αυτό καθεαυτό).

Από την άλλη μεριά, οι αθλητές που έχουν μέση κατανομή του ύψους με το βάρος τους (μεσαίος σωματότυπος) και είναι πιο “παραδοσιακοί”, έχουν κι αυτοί τους τρόπους τους, όπως, καλό συντονισμό και συγχρονισμό (κινήσεων) με μεγάλη ταχύτητα στις κινήσεις τους (πόδια και χέρια) και εφαρμογή μεγάλου εύρους τεχνικών και τακτικών (επίθεσης και άμυνας). Αυτή η συνολική αγωνιστική παρουσία έχει μεγάλη θετική επίδραση στους διαιτητές και στα πορίσματά τους, ειδικά όταν αποφασίζουν για την απόδοση των πόντων που αποδίδονται έξω από το ηλεκτρονικό σύστημα (γροθιά, κεφάλι, παρατηρήσεις, ποινές κτλ.) ή των “αμφισβητούμενων” πόντων, γιατί αυτοί οι αθλητές θα μπορούσαν να “επηρεάσουν θετικά” προς όφελός τους τους διαιτητές, λόγω του τρόπου που αγωνίζονται και το πως εκτελούν τις τεχνικές μέσα στον αγώνα (προσφέρουν καλαίσθητο θέαμα καθώς αγωνίζονται επιδεικνύοντας ανώτερο επίπεδο στην στάση τους και στις κινήσεις τους με τις τεχνικές τους στην διάρκεια του αγώνα).

Μεσαίος σωματότυπος (Παράδειγμα): Servet Tazegül (Κόκκινος θώρακας)

Η πραγματικότητα (το κατεστημένο) της χρήσης αντικειμενικών συστημάτων καταγραφής και απόδοσης πόντων τείνει να εξαλείψει αυτού του είδους τις υποκειμενικές επιρροές προς τους διαιτητεύοντες και οι “παρελθοντικού τύπου” (παραδοσιακοί) αθλητές δεν θα επιτρέπεται και δεν θα έχουν την πολυτέλεια να κάνουν το παραμικρό λάθος στην διαχείριση της απόστασης και της αγωνιστικής τακτικής όταν αντιμετωπίζουν αντιπάλους με μακρύ σωματότυπο, οι αθλητές αυτοί θα πρέπει να είναι (αναγκαστικά) πάντα σε μικρότερη απόσταση από τον αντίπαλο και σε ευάλωτη θέση ενώ ο αντίπαλός τους θα μπορεί να μένει μακρύτερα και να επιτίθεται από μεγαλύτερη απόσταση από ότι ο αθλητής με τον μεσαίο τύπο σωματότυπου.
Ένα χαρακτηριστικό των αθλητών με μακρύ σωματότυπο είναι ότι συνήθως έχουν καλύτερο έλεγχο της μεγαλύτερης απόστασης και έχουν ένα καλό αμυντικό σύστημα, επίσης τα χτυπήματα τους είναι (στοχεύουν) πιο ψηλά (σε υψηλότερα σημεία).

Χαμηλός σωματότυπος (προφανώς εννοεί τον αθλητή με τον κόκκινο θώρακα)

Είναι ένα δίλημμα, με δυο διαφορετικές προσεγγίσεις που καταλήγουν σε μια επιλογή. Δεν θα ήταν παράλογο (ή παράξενο) ο εντοπισμός του ταλέντου σε έναν αθλητή να συμπεριλαμβάνει την επιλογή αθλητών με σωματότυπο που τα χαρακτηριστικά του να βρίσκονται στα όρια του μακρύ τύπου σωματότυπου, άσχετα με το αν οι αθλητές αυτού του σωματότυπου, είναι κατ' αρχήν, σε πιο αργό ρυθμό εξέλιξης (στην εφαρμογή της εκπαίδευσής τους). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε πως η επίλυση αυτού του διλήμματος, δηλαδή του προσδιορισμού του ταλέντου σε έναν αθλητή, θα περιλαμβάνει στοιχεία όπου θα λαμβάνεται υπόψιν εκτός από τα φυσικά, τεχνικά και ψυχολογικά κριτήρια και κριτήρια ανθρωπομετρικών (μορφολογικών, ανατομικών) δεδομένων όπως ο δείκτης Ευκινησίας (κινητικές ικανότητες δύναμης, ταχύτητας και ευκινησίας, όπως, μυική έκρηξη, ταχύτητα επαναλαμβανόμενων κινήσεων, δρομική ταχύτητα, κ.ά) και ο δείκτης ΣΜΠ (σχετικό μήκος ποδιού) (RLL relative leg length).
(Σημείωση: οι μορφολογικοί δείκτες στην ανθρωπομετρία είναι διάφοροι δείκτες που συγκρινόμενοι με έναν μέσο όρο μπορούν να δείξουν τις αποκλίσεις από αυτόν τον μέσο όρο και να οδηγήσουν σε εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βέλτιστο ή επιθυμητό μέτρο για το όποιο γίνεται η σύγκριση, πχ. Ο δείκτης μάζας σώματος ΔΜΣ (BMI) που είναι ευρύτερα γνωστός, βγαίνει από μια απλή εξίσωση:  
ΔΜΣ = (βάρος σε κιλά) / (ύψος σε μέτρα)2
ο δείκτης αυτός είναι ενδεικτικός για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας ή μη ενός ατόμου λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν και άλλους παράγοντες όπως φύλο, ηλικία, σωματότυπος κ.ά, για να εξαχθούν πιο σωστά συμπεράσματα).

(Για την πληροφόρησή σας παραθέτουμε μια ερευνητική μελέτη ανθρωπομετρικών μορφολογικών στοιχείων για την χειροσφαίριση (Χάντμπολ), δεν βρήκαμε κάτι αντίστοιχο για το ταεκβοντο, επίσης παραθέτουμε και μια εργασία με θέμα “Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης” που είναι σχετική με τους ανθρωπομετρικούς δείκτες. Τα αρχεία είναι σε μορφή PDF).

Σχόλια

BLOGGER: 4
  1. Μεγάλοι επιστήμονες οι Ισπανοί.Κατάλαβαν το 2012 ότι το ύψος δίνει πλεονέκτημα στο αγωνιστικό tkd.

    Πέρα πλάκας ,είναι πασίγνωστο ότι οι αθλητές με ψηλόλιγνο σώμα έχουν πλεονέκτημα στο tkd.Σε πάρα πολλά αθλήματα οι αφρόκρεμα των αθλητών είναι1,90+.Στίβο,κολυμβηση,πυγμαχία(reach).Phelps,Thorpe,Bolt,Powell κοκ.

    Κλασσικά παράδείγματα δικά μας οι Μουρούτσος ,Ιωνάς κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΕΝΑ Ο ΓΥΙΟς ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΟΣ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΒΓΑΖΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΩΡΑΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΟΛΟ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΨΗΛΑ ΠΑΙΔΙΑ? ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτο ακριβως λεει και το αρθρο. οτι οι αθλητες μακρου σωματοτυπου χρειαζονται προπονηση που στοχευει μακροπροθεσμα σε επιτυχιες καθως ενας τετοιος αθλητης υστερει σε ταχυτητα και ισορροπια σε σχεση με ενα αθλητη μεσσαιου σωματοτυπου. Εννοει δηλαδη πως ασκησεις εκρηξης και ενδυναμωσης πρεπει να ενσωματωθουν στο προγραμμα προπονησεων του ψηλολιγνου αθλητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sigoura to upsos paizei simantiko rolo sto tkd.einai ena simantiko pleonektima alla den arkei mono auto.metrane kai alla pragmata pio simantika apo auto(proponisi-telento-taktiki agwna-proponitis).''giwrgos iwnas'', o megaluteros athlitis pou exei vgalei to tkd stin ellada me diafora apo tous upoloipous pisteuw.eixe ola ta upoloipa pou proanefera.eidika proponiti...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Σωματότυπος αθλητή, αγωνιστικό ταεκβοντο και ηλεκτρονικά προστατευτικά
Σωματότυπος αθλητή, αγωνιστικό ταεκβοντο και ηλεκτρονικά προστατευτικά
http://mastaekwondo.com/wp-content/uploads/2011/05/2011-05-16_26742x_Jesus-Benito-Diaz_ESP.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-3yANMyB5hxs/TdzS6uzDkwI/AAAAAAAAAKo/yrFDDuYOBbQ/s72-c/1-Long_somatotype.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/01/blog-post.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/01/blog-post.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content