Αθλητές και Χρήση Κινητών Τηλεφώνων: Υπάρχουν προβληματισμοί….

  Γράφει, ο Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος - Αθλητικός Ψυχολόγος Παγκοσμίως οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ανέρχονται περίπου σε 5,3 δισεκατομμύρια...

 

Γράφει, ο Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος - Αθλητικός Ψυχολόγος


Παγκοσμίως οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ανέρχονται περίπου σε 5,3 δισεκατομμύρια. Στην εποχή των smartphones, το κινητό τηλέφωνο προσφέρει στο χρήστη του τη δυνατότητα να επικοινωνήσει, να κοινωνικοποιηθεί, να ψυχαγωγηθεί, να αναζητήσει πληροφορίες και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του σε κάθε μορφής εργασία.

Παράλληλα, αναφέρεται και η «προβληματική» χρήση των κινητών, η οποία ορίζεται ως «η δυσπροσαρμοστική εξάρτηση ή ιδεοψυχαναγκαστική χρήση κινητού τηλεφώνου, μια κατάσταση ανεξέλεγκτης χρήσης του κινητού τηλεφώνου και ταυτόχρονα αδυναμία ελέγχου της χρήσης του σε σημείο να βιώνει κανείς δυσμενείς συνέπειες στην καθημερινή του ζωή».

Ο χαρακτηρισμός της χρήσης των κινητών ως «προβληματική» έχει πολλά κοινά κριτήρια διάγνωσης με τη γενικότερη χρήση του διαδικτύου. Ερευνητικά φαίνεται να διαφοροποιούνται τα δύο φύλα καθώς τα αγόρια τείνουν να χρησιμοποιούν το κινητό περισσότερο για παιχνίδια και ψυχαγωγία, ενώ τα κορίτσια για σκοπούς κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η «προβληματική» χρήση των κινητών έχει μελετηθεί και σε αθλητές, εξετάζοντας την επίδρασή τους στην απόδοση των αθλητών σε προπονητικές και αγωνιστικές συνθήκες.

Ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν τη χρήση κινητού τηλεφώνου για 30 λεπτά ή περισσότερο, λίγο πριν από έναν αγώνα, διαπίστωσαν ότι είναι επιζήμιο για τους αθλητές όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων και τα επίπεδα νοητικής κόπωσης. Υποστήριξαν ότι οι αθλητές οι οποίοι «ασχολούνται» με το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους είναι πιο πιθανό να ασκηθούν σε χαμηλότερες εντάσεις! Μειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια και τη βελτίωσή τους…..

Ως παράγοντες που «ενισχύουν» τη προβληματική χρήση των κινητών τηλεφώνων αναφέρονται η προσπάθεια των αθλητών να μετριάσουν την πλήξη τους και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, η συνήθεια στη χρήση καθώς και η μεγάλη προσβασιμότητα/διαθεσιμότητα του κινητού σε κάθε κατάσταση.

Αν στους παράγοντες αυτούς προστεθεί το δεδομένο ότι τα άτομα που επιδίδονται σε προβληματική χρήση έχουν ελαττωματικό αυτοέλεγχο και δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σωστά τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, τότε αναδύονται μια σειρά από αρνητικές συνέπειες…..

Η προβληματική χρήση κινητού τηλεφώνου έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς του αθλητισμού όπως η συγκέντρωση, η ποιότητα της προπόνησης, τα επίπεδα πνευματικής κόπωσης καθώς και η «εκτροπή» της προσοχής τους μακριά από ωφέλιμες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως η άσκηση στον ελεύθερο χρόνο και η αποκατάσταση.

Τα προβλήματα συνοψίζονται στη σπατάλη του χρόνου, την πνευματική κόπωση που οδηγεί σε προβλήματα εστίασης της προσοχής και τέλος σε απώλεια χρόνου ξεκούρασης και ωρών ύπνου. Αθλητές οι οποίοι «δείχνουν» απώλεια ενεργοποίησης και χαμηλά επίπεδα εγρήγορσης.

Το ποσοστό των αθλητών που αναφέρουν προβληματική χρήση των κινητών σε ανάλογες έρευνες ανέρχεται ποσοστιαία ακόμη και κοντά στο 40%, ποσοστό αρκετά υψηλό για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην απόδοση και τη γενικότερη υγεία, σωματική και πνευματική, των αθλητών.

Η χρήση του κινητού δεν αποτελεί πρόβλημα, η αδυναμία ελέγχου της χρήσης, εξελίσσεται σε «προβληματική»……

                            

Copyright © 2022 Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος - Αθλητικός Ψυχολόγος, All rights reserved.


Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος - Αθλητικός Ψυχολόγος
Κανάρη 39, ΔάφνηΑθήνα 17235
Greece   -    
www.psychology.org.gr

Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,76,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,399,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,143,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,162,Νέα,90,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,6,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Αθλητές και Χρήση Κινητών Τηλεφώνων: Υπάρχουν προβληματισμοί….
Αθλητές και Χρήση Κινητών Τηλεφώνων: Υπάρχουν προβληματισμοί….
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizzk8CRFcRzELJJmxuM55HQss6sngnFqRi4M3YuN2ZF_TdDxrUiTJf1mtQfD99Vvm1qqdT3_Y2ioACDs4ip_5wPBZ1A6sFcjdZmvh2YoVRIo4LR6_g-Gzcf-rPCJvvNjwenD9NwiokRh3VAnrEuklp8ktBGm5kJAxihRbsczgoJRFRkeSzSP46ART2Xg/s320/smartphones_UP.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizzk8CRFcRzELJJmxuM55HQss6sngnFqRi4M3YuN2ZF_TdDxrUiTJf1mtQfD99Vvm1qqdT3_Y2ioACDs4ip_5wPBZ1A6sFcjdZmvh2YoVRIo4LR6_g-Gzcf-rPCJvvNjwenD9NwiokRh3VAnrEuklp8ktBGm5kJAxihRbsczgoJRFRkeSzSP46ART2Xg/s72-c/smartphones_UP.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2022/07/blog-post.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2022/07/blog-post.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content