ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ (Από 1 Ιουνίου 2022) - Νο 1

Από 1 Ιουνίου 2022 θα ισχύουν νέοι κανονισμοί στους αγώνες του ταεκβοντό. Το greece group θα κάνει μια προσπάθεια παρουσίασης των αλλαγών κα...


Από 1 Ιουνίου 2022 θα ισχύουν νέοι κανονισμοί στους αγώνες του ταεκβοντό. Το greece group θα κάνει μια προσπάθεια παρουσίασης των αλλαγών και των άρθρων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η παρουσίαση θα γίνει τμηματικά σε συνεχόμενες δημοσιεύσεις.

Καλή ανάγνωση:

Άρθρο 14 - Απαγορευμένες πράξεις και ποινές

1 Οι ποινές θα δίνονται από τον διαιτητή.

2 Απαγορευμένες πράξεις που περιγράφονται στο άρθρο 14 τιμωρούνται με «Gam jeom» 

3 Ένα «Gam jeom» θα μετράται ως ένας (1) βαθμός για τον αντίπαλο διαγωνιζόμενο.

4 Απαγορευμένες πράξεις

4.1 Οι ακόλουθες πράξεις θα ταξινομηθούν ως απαγορευμένες πράξεις και το "Gam jeom" θα είναι

4.1.1 Διέλευση της Οριογραμμής

Εξήγηση: Gam jeom ” θα δηλωθεί όταν το ένα πόδι ενός διαγωνιζόμενου διασχίσει την οριακή γραμμή. Δεν θα δηλωθεί "Gam jeom".εάν ένας διαγωνιζόμενος ξεπεράσει τα όρια ως αποτέλεσμα μιας απαγορευμένης πράξης από τον αντίπαλο διαγωνιζόμενο.

4.1.2 Πτώση

Εξήγηση: Gam jeom ” θα δηλωθεί για πτώση. Ωστόσο, εάν ένας διαγωνιζόμενος πέσει κάτω λόγω των απαγορευμένων πράξεων του αντιπάλου. Η ποινή Gam jeom δεν θα δοθεί στον πεσόντα αγωνιζόμενο, ενώ μια ποινή θα δοθεί στον αντίπαλο. Και οι δύο οι διαγωνιζόμενοι πέφτουν ως αποτέλεσμα τυχαίας σύγκρουσης, ή σε περίπτωση που ένας αγωνιζόμενος που έλαβε έναν πόντο με γυριστό λάκτισμα πέσει κάτω,δεν θα επιβληθεί ποινή.

4.1.3 Αποφυγή ή καθυστέρηση του αγώνα

Εξήγηση:
α) Αυτή η πράξη περιλαμβάνει στάση χωρίς πρόθεση επίθεσης. Ένας διαγωνιζόμενος που επιδεικνύει συνεχώς ένα μη ελκυστικό στυλ θα δοθεί ένα Gam jeom. Εάν και οι δύο διαγωνιζόμενοι παραμείνουν ανενεργοί μετά από τρία (3) δευτερόλεπτα, ο κεντρικός διαιτητής θα δώσει σήμα την εντολή «Fight». 
Θα δηλωθεί "Gam jeom" και στους δύο διαγωνιζόμενους εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα από αυτούς 3 δευτερόλεπτα αφού δόθηκε η εντολή ή στον διαγωνιζόμενο που μετακινήθηκε προς τα πίσω από την αρχική θέση 3 δευτερόλεπτα αφού δόθηκε η εντολή.

β) Το γύρισμα της πλάτης και η απομάκρυνση για να αποφευχθεί η επίθεση του αντιπάλου θα πρέπει να τιμωρείται καθώς εκφράζει την έλλειψη πνεύμα δίκαιου παιχνιδιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Η ίδια ποινή θα πρέπει επίσης να δοθεί για την αποφυγή του αντιπάλου επίθεση λυγίζοντας κάτω από το επίπεδο της μέσης ή σκύβοντας.

γ) Υποχώρηση από την τεχνική εμπλοκή μόνο για να αποφευχθεί η επίθεση του αντιπάλου και να εξαντληθεί ο χρόνος, "Gam jeom" θα δοθεί στον παθητικό διαγωνιζόμενο.

δ) Προσποίηση τραυματισμού σημαίνει υπερβολικό τραυματισμό ή ένδειξη πόνου σε μέρος του σώματος που δεν έχει υποστεί χτύπημα για το σκοπό αυτό της επίδειξης των ενεργειών του αντιπάλου ως παραβίασης, καθώς και του υπερβολικού πόνου με σκοπό την παρέλευση του χρόνου του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, ο διαιτητής θα δώσει ένα "Gam jeom", ωστόσο ο διαιτητής μπορεί να ζητήσει διευκρίνιση IVR πριν την δήλωση του «Gam jeom» για προσποίηση τραυματισμού.

ε) «Gam jeom» θα δίνεται επίσης στον αθλητή που ζητά από τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα για να προσαρμόσει τη θέση/την εφαρμογή προστατευτικού εξοπλισμού.

στ) Το "Gam Jeom" θα δοθεί όταν ο διαγωνιζόμενος μετακινηθεί 3 διαδοχικά βήματα προς τα πίσω ή προς τα πλάγια χωρίς τεχνική σύμπλεξη.

4.1.4 Αρπάζοντας ή σπρώχνοντας τον αντίπαλο

Εξήγηση:

α) Περιλαμβάνει την αρπαγή οποιουδήποτε μέρους του σώματος, της στολής ή του προστατευτικού εξοπλισμού του αντιπάλου με τα χέρια. Επίσης περιλαμβάνει την πράξη της αρπαγής του ποδιού  ή αγκίστρωσης του ποδιού με το αντιβράχιο. 

Για το σπρώξιμο τιμωρείται.
  • Σπρώχνοντας τον αντίπαλο έξω από την οριακή γραμμή.
  • Σπρώξιμο του αντιπάλου με τρόπο που αποτρέπει την κίνηση λακτίσματος ή οποιαδήποτε κανονική εκτέλεση επιθετικής κίνησης
β) Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να χωριστούν ακολουθώντας την εντολή «fight» του διαιτητή στη θέση κλεισίματος, και αν δεν το κάνουν εντός τριών (3) δευτερολέπτων, το Gam jeom θα δοθεί στον παθητικό διαγωνιζόμενο ή και στους δύο διαγωνιζόμενους. Το Gam jeom θα δοθεί στον διαγωνιζόμενο που αρπάζει, κρατά ή σταυρώνει τα χέρια στο σώμα του αντιπάλου στο κλείσιμο.

4.1.5 Οι ακόλουθες πράξεις θεωρούνται απαγορευμένες:

α) Θέση L(ορθή γωνία) σηκώνετε το πόδι για να μπλοκάρει
β) Κτυπώντας το πόδι του αντιπάλου για να εμποδίσει την επίθεση με κλωτσιές του αντιπάλου
γ) Η κλοτσιά στόχευε κάτω από τη μέση
δ) Απλώνοντας το πόδι πάνω από τη μέση για κλωτσιές στον αέρα για τρεις (3) ή περισσότερες φορές
ε)Σηκώνοντας το  ένα πόδι ή κλωτσώντας στον αέρα για περισσότερα από τρία (3) δευτερόλεπτα για να εμποδίσετε τις τεχνικές επιθετικές κινήσεις του αντιπάλου

Εξήγηση: Η ανύψωση του ποδιού ή η κίνηση κοπής (κατ) δεν τιμωρείται μόνο όταν ακολουθείται από εκτέλεση τεχνικής γροθιάς ή λακτίσματος σε συνδυαστική κίνηση

4.1.6 Κλωτσιά κάτω από τη μέση

Εξήγηση: Αυτή η ενέργεια ισχύει για επίθεση σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από τη μέση. Όταν μια επίθεση κάτω από τη μέση προκαλείται από τον δέκτη κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής τεχνικών, δεν θα δοθεί ποινή. Αυτό το άρθρο ισχύει επίσης για ισχυρό λάκτισμα ή στάμπα ενέργειες(πίεση με το πέλμα του ποδιού) σε οποιοδήποτε μέρος του μηρού, του γόνατος ή της κνήμης με σκοπό την παρέμβαση στην τεχνική του αντιπάλου.

4.1.7 Επίθεση στον αντίπαλο μετά το "Kal yeo"

Εξήγηση
  • α) Η επίθεση μετά το Kal-yeo απαιτεί η επίθεση να έχει ως αποτέλεσμα πραγματική επαφή με το σώμα του αντιπάλου. 
  • β) Εάν η επιθετική κίνηση ξεκίνησε πριν από το Kal-yeo, η επίθεση δεν θα τιμωρηθεί. 
  • γ) Στο Instant Video Replay, ο χρονισμός του Kal-yeo θα ορίζεται ως η στιγμή που ολοκληρώθηκε το σήμα του χεριού Kal-yeo του διαιτητή (με πλήρως τεντωμένο χέρι). και η έναρξη της επίθεσης θα ορίζεται ως η στιγμή που το επιθετικό πόδι είναι εντελώς εκτός δαπέδου. 
  • δ) Εάν μια επίθεση μετά τον Kal-yeo δεν προσγειώθηκε στο σώμα του αντιπάλου αλλά φαινόταν εσκεμμένη και κακόβουλη, ο διαιτητής μπορεί να τιμωρήσει τη συμπεριφορά με ένα "Gam-jeom"
4.1.8 Χτύπημα στο κεφάλι του αντιπάλου με το χέρι

Εξήγηση:  Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει όσους χτυπούν το κεφάλι του αντιπάλου με το χέρι (γροθιά), τον καρπό, το χέρι ή τον αγκώνα. Ωστόσο, αναπόφευκτες ενέργειες  που οφείλονται στην απροσεξία του αντιπάλου, όπως το υπερβολικό χαμήλωμα του κεφαλιού ή το απρόσεκτο γύρισμα του σώματος, δεν θα τιμωρείτε το χτύπημα.

4.1.9 Επιθετική κίνηση (σπρώξιμο) ή επίθεση με το γόνατο

Εξήγηση:  Αυτό το άρθρο σχετίζεται με σκόπιμα χτυπήματα ή επίθεση με το γόνατο όταν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον αντίπαλο. Ωστόσο, η επαφή με το γόνατο που συμβαίνει στις ακόλουθες καταστάσεις δεν μπορεί να τιμωρηθεί από αυτό το άρθρο.
  • - Όταν ο αντίπαλος ορμάει απότομα τη στιγμή που εκτελείται ένα λάκτισμα
  • - Κατά λάθος, ή ως αποτέλεσμα διαφοράς απόστασης στην επίθεση.
4.1.10 Επίθεση στον πεσμένο αντίπαλο

4.1.11 Επίθεση στο PSS κορμού με το πλάι ή το κάτω μέρος του ποδιού από θέση κλεισίματος

4.1.12 Επίθεση στο PSS (με το πλάι ή το κάτω μέρος του ποδιού) που χτυπά το πίσω μέρος του κεφαλιού από θέση κλεισίματος 

4.1.13 Μετά από ανάρμοστη συμπεριφορά διαγωνιζόμενου ή προπονητή

α) Μη συμμόρφωση με την εντολή ή την απόφαση του διαιτητή
β) Ανάρμοστη συμπεριφορά διαμαρτυρίας για αποφάσεις κριτών
γ) Ακατάλληλες προσπάθειες να ενοχλήσουν ή να επηρεάσουν την έκβαση του αγώνα
δ) Πρόκληση ή προσβολή του αντιπάλου διαγωνιζόμενου ή προπονητή
ε) Μη διαπιστευμένοι ιατροί/ιατροί ή άλλοι αξιωματούχοι της ομάδας που βρέθηκαν να κάθονται στη θέση του γιατρού
στ) Οποιοδήποτε άλλο σοβαρό παράπτωμα ή αντιαθλητική συμπεριφορά από αγωνιζόμενο ή προπονητή

4.2 Όταν ένας προπονητής ή ένας αγωνιζόμενος διαπράξει υπερβολικό παράπτωμα και δεν ακολουθεί τις εντολές του διαιτητή,

Ο διαιτητής μπορεί να δηλώσει αίτημα κύρωσης σηκώνοντας κίτρινη κάρτα. Στην περίπτωση αυτή το Εποπτικό Συμβούλιο Ανταγωνισμού θα διερευνήσει τη συμπεριφορά του διαγωνιζόμενου ή/και του προπονητή και θα καθορίσει εάν μια κύρωση είναι κατάλληλη

5 Εάν ένας διαγωνιζόμενος εσκεμμένα και επανειλημμένα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους Κανόνες του Αγώνα ή τις εντολές του διαιτητή,

Ο διαιτητής μπορεί να τερματίσει τον αγώνα σηκώνοντας κίτρινη κάρτα και να ανακηρύξει τον αντίπαλο διαγωνιζόμενο νικητή.

6 Εάν ο διαιτητής στο γραφείο επιθεώρησης ή οι υπεύθυνοι στον αγωνιστικό χώρο αποφασίσουν, σε συνεννόηση με τον τεχνικό του PSS εάν είναι απαραίτητο, ότι ένας διαγωνιζόμενος ή ένας προπονητής έχει προσπαθήσει να χειραγωγήσει την ευαισθησία των αισθητήρων PSS ή/και αν τροποποιήσει ακατάλληλα το PSS ώστε να επηρεάσει την απόδοσή του, ο διαγωνιζόμενος θα αποκλειστεί

7 Όταν ένας διαγωνιζόμενος λάβει δέκα (10) "Gam jeom", ο διαιτητής θα κηρύξει τον διαγωνιζόμενο ηττημένο, δήλωση (PUN)

7.1 Στο σύστημα καλύτερου των τριών (3), όταν ένας διαγωνιζόμενος λάβει πέντε (5) "Gam jeom" σε έναν γύρο, ο αντίπαλος θα είναι  νικητής αυτού του γύρου.

8 Στο άρθρο 14.7, το "Gam jeom" θα προσμετράται στη συνολική βαθμολογία των τριών γύρων.


Πηγή: http://www.worldtaekwondo.org/rules-wt/rules.html
                             

Επιμέλεια: greece group - με την υποστήριξη της μετάφρασης Google






Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,73,Απόψεις,63,Διεθνές Πρωτάθλημα,396,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,80,Νέα στον Κόσμο,261,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ (Από 1 Ιουνίου 2022) - Νο 1
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ (Από 1 Ιουνίου 2022) - Νο 1
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiQ64LNiK3_5UnMNLNvSrC8PbT0H7nQS9ngdP4zFi0it4qVHlMmcLh-H3JfBRTOFO0GK8icxa81sBQSwjxujRUdlTcg1VDmeLJm3sbfNbrzTjbJC502a1r1ArvZWq0B0ooR3woutcUFGWm8hoZ41I7i7H670yNjkVolx3vyWW841I7GvQ7Q2EMJxitSeA
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiQ64LNiK3_5UnMNLNvSrC8PbT0H7nQS9ngdP4zFi0it4qVHlMmcLh-H3JfBRTOFO0GK8icxa81sBQSwjxujRUdlTcg1VDmeLJm3sbfNbrzTjbJC502a1r1ArvZWq0B0ooR3woutcUFGWm8hoZ41I7i7H670yNjkVolx3vyWW841I7GvQ7Q2EMJxitSeA=s72-c
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2022/05/1-2022-1.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2022/05/1-2022-1.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content