Γ. Βασιλειάδης, για την Κάρτα Υγείας Αθλητή

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2018                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδ...


Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2018                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη με θέμα: «Να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις όσων συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση μέσω των δομών του κράτους».

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αιφνιδίου θανάτου, η ελληνική Πολιτεία με το Ν. 4479/2017 θέσπισε την πιστοποίηση της υγείας των αθλητών, μέσω της έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή. Τον Αύγουστο του 2008 υπεγράφη και η σχετική ΚΥΑ που καθορίζει τις σχετικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής: 
Η κάρτα υγείας αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους αθλητές σε σωματεία και τους κατέχοντες δελτίο αθλητικής ικανότητας. 
Η κάρτα υγείας εκδίδεται ατελώς από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, ενώ η υγεία του αθλητή πιστοποιείται από καρδιολόγο για να αποφευχθούν τα φαινόμενα μαζικών υπογραφών, χωρίς να γίνεται εξέταση, όπως γνωρίζουμε ότι συνέβαινε στο παρελθόν.
Στην εκδοθείσα ΚΥΑ αναφέρεται ρητά η δυνατότητα πιστοποίησης από γιατρούς των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.
Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εφόσον πάρουν μέρος σε σεμινάρια που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.), να πιστοποιηθούν σε θέματα προγνωστικού ελέγχου των αθλητών. Τα σχετικά σεμινάρια αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου. 
Το πνεύμα της νομοθεσίας ήταν ο διαχωρισμός της κάρτας υγείας αθλητή, από το δελτίο αθλητικής ιδιότητας και λόγω προσωπικών δεδομένων αλλά και για θέμα σφετερισμού από τις ομοσπονδίες. Γι αυτό το λόγο η Κάρτα Υγείας Αθλητή αποτελεί προσωπικό έγγραφο. Ταυτόχρονα όμως η μη προσκόμισή του σε αθλητικό αγώνα σημαίνει και τον αποκλεισμό του αθλητή από αυτόν. 
Κατόπιν αιτήματος κάποιων ομοσπονδιών που δεν πρόλαβαν να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα, δόθηκε μια μικρή παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή της.
Συνεπείς στην πολιτική μας, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των αθλητών χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και έχοντας για πρώτη φορά διασφαλισμένο τον έλεγχο της υγείας, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. 

Όλες οι δημόσιες μονάδες είναι ανοιχτές και έχει δοθεί οδηγία να δέχονται κατά προτεραιότητα τα παιδιά για να κάνουν το καρδιογράφημα και να εκδώσουν την κάρτα υγείας ώστε να μην έχουμε άλλους αιφνίδιους θανάτους. Ωστόσο αν κάποιος επιθυμεί να πάει σε ιδιώτη γιατρό αυτό δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε.

Πηγή: Γ.Γ.Α.

Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,73,Απόψεις,63,Διεθνές Πρωτάθλημα,396,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,79,Νέα στον Κόσμο,261,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,8,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Γ. Βασιλειάδης, για την Κάρτα Υγείας Αθλητή
Γ. Βασιλειάδης, για την Κάρτα Υγείας Αθλητή
https://1.bp.blogspot.com/-ABkNOZTB9AQ/WN4LYnVUsrI/AAAAAAAAMZ0/7tiiVdFE0EkfuRztOiCueyB-aS4bzKadACPcBGAYYCw/s640/deth_anoixe_tis_pyles_tis_i_2i_diethnis_ekthesi_sportexpo_foto_vid_.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-ABkNOZTB9AQ/WN4LYnVUsrI/AAAAAAAAMZ0/7tiiVdFE0EkfuRztOiCueyB-aS4bzKadACPcBGAYYCw/s72-c/deth_anoixe_tis_pyles_tis_i_2i_diethnis_ekthesi_sportexpo_foto_vid_.jpeg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2018/09/blog-post_24.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2018/09/blog-post_24.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content