ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΚΟΝΤΟΝΗΣ , Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Βιογραφικό Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963. Ασκεί το επάγγελ...
ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΚΟΝΤΟΝΗΣ , Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1995. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Νομική Σχολή διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Νομικής και μέλος του προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Πανεπιστημιακού Ασύλου ως εκπρόσωπος των φοιτητών. Την ίδια περίοδο, υπήρξε μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Έχει εκλεγεί από τον Ιούνιο του 2012 Βουλευτής Ζακύνθου και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ. ( Πηγή: Γ.Γ.Α )
Οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού, για το εκλογικό σύστημα στις Ομοσπονδίες.
Σε Δελτίο Τύπου της Γ.Γ.Α. από 13 Ιανουαρίου 2016, διαβάζουμε : «Θα αλλάξουν πάρα πολλά με το νέο Νόμο. Έχουμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα θέματα των ομοσπονδιών. Πρέπει να επέλθει εκδημοκρατισμός, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπροσωπευτικότητα πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο γνήσια στα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών. Συγκροτούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης και του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και θα υπάρχουν και θητείες. Θα μελετήσουμε τις εισηγήσεις και θα καταλήξουμε στις θητείες και στο εκλογικό σύστημα των Ομοσπονδιών, αλλά ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα το εκλογικό ούτως ώστε να έχουμε μια λογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στις Ομοσπονδίες, αυτό πιστεύω θα είναι μέσα στις προτάσεις της Ε.Ε.Α.» Εδώ το Δ.Τ. της Γ.Γ.Α
Ο Νέος Αθλητικός Νόμος, (όπως δημοσιεύθηκε στην διαβούλευση) για τις εκλογές και το εκλογικό σύστημα.
Στο άρθρο 27 διαβάζουμε,
- παρ.3.: Με το καταστατικό της αθλητικής Ομοσπονδίας και με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τις αρχαιρεσίες
- παρ. 5: Απαγορεύεται ρητά η ψήφος με εξουσιοδότηση. Κάθε Σωματείο μέλος της Ομοσπονδίας διαθέτει μια μόνο ψήφο στη Γενική Συνέλευση
- παρ. 8.: Σε περίπτωση κατά την οποία το καταστατικό αθλητικής Ομοσπονδίας προβλέπει ότι οι αρχαιρεσίες γίνονται με βάση συνδυασμούς υποψηφίων.. (για συνέχεια βλέπε παρακάτω)*
Η συντριπτική πλειονότητα των Ομοσπονδιών και Ενώσεων ( όπως η ΕΛΟΤ, ΕΤΑΝΕ, ΕΤΑΒΕ ) διεξάγουν τις εκλογές τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με το υπάρχον εκλογικό σύστημα.
Στο νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για την σταυροδοσία των υποψηφίων για το Δ.Σ. Έτσι θα μπορούν (όπως γίνεται και με τον υπάρχοντα νόμο) τα μέλη της Ομοσπονδίας (εκπρόσωποι των σωματείων) να να βάζουν τόσους σταυρούς όσα και τα μέλη του Δ.Σ.
Παράδειγμα, για την εκλογή Δ.Σ. Ομοσπονδίας με 11 μέλη, οι εκπρόσωποι των σωματείων με την μία και μόνη ψήφο που δικαιούνται θα μπορούν να θέτουν 11 σταυρούς στο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό σημαίνει ότι η «άτυπη» ομάδα που έχει το 51% των σωματείων, με μία μόνο ψήφο παραπάνω, θα εκλέγει όλα τα μέλη του Δ.Σ., ενώ η ομάδα ή οι ομάδες που έχουν το υπόλοιπο 49% των σωματείων δεν θα έχουν καμία εκπροσώπηση.
Τον Νοέμβριο του 2014 επί Υπουργίας κ. Ιωάννη Ανδριανού, υπήρξε η διαβούλευση ενός νέου Αθλητικού Νόμου που δεν ψηφίστηκε τελικά λόγω εκλογών. Εκεί υπήρχε πρόβλεψη για την εκλογική διαδικασία: «Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται σύμφωνα με τους ορισμούς του καταστατικού είτε με ενιαίο ψηφοδέλτιο, με εκλογή των μελών των οργάνων κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που έλαβαν οι υποψήφιοι, είτε με χωριστά ψηφοδέλτια, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, η κατ’ ανώτατο όριο σταυροδοσία, στην περίπτωση που εκλέγονται περισσότερα από ένα (1) άτομα, περιορίζεται στο 20% όσων εκλέγονται. Αν από τον υπολογισμό του ανωτέρω ποσοστού προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη μονάδα.»
Το Συμπέρασμα.
Η αναμενόμενη ρύθμιση στην εκλογική διαδικασία, ούτως ώστε να έχουμε μια λογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στις Ομοσπονδίες, δεν αποτυπώνεται στο σχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση. Για άλλη μια φορά ο εκδημοκρατισμός μπαίνει σε αναμονή, τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε με την «απλή αναλογική του Κυρίου Κοντονή».
*Διαβούλευση, Άρθρο 27 – Συνελεύσεις – Αρχαιρεσίες – Οργανα.
3. Με το καταστατικό της αθλητικής Ομοσπονδίας και με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τις αρχαιρεσίες, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία σύγκλησης και συμμετοχής των μελών στις Γενικές Συνελεύσεις, τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε αυτές, τα όργανα της Ομοσπονδίας, τη συγκρότηση των οργάνων, τη λειτουργία και την οργάνωση της Ομοσπονδίας και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Στις Γενικές Συνελεύσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν πρόσωπα στα οποία συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα των άρθρων 3 και 14 του παρόντος.
4. Σε αθλητικές Ομοσπονδίες δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις έχουν μόνο αντιπρόσωποι των Αθλητικών Σωματείων, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας και το παρόντα νόμο. Κάθε Σωματείο μέλος της Ομοσπονδίας εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση με έναν (1) μόνο αντιπρόσωπο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου. Ως αντιπρόσωπος ορίζεται μέλος του Σωματείου που έχει αποκτήσει κατά το χρόνο του ορισμού του το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Κάθε αντιπρόσωπος μπορεί να εκπροσωπεί ένα μόνο Σωματείο και να ψηφίζει μόνο γι αυτό. Απαγορεύεται ρητά η ψήφος με εξουσιοδότηση. Κάθε Σωματείο μέλος της Ομοσπονδίας διαθέτει μια μόνο ψήφο στη Γενική Συνέλευση.
5. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε Γενική Συνέλευση αθλητικής Ομοσπονδίας ένα Αθλητικό Σωματείο είναι να διαθέτει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 10 του παρόντος νόμου και να έχει συμμετάσχει σε αγώνες στο προηγούμενο της Γενικής Συνέλευσης ημερολογιακό έτος, με δέκα (10) τουλάχιστον, συνολικά, αθλητές..
8. Σε περίπτωση κατά την οποία το καταστατικό αθλητικής Ομοσπονδίας προβλέπει ότι οι αρχαιρεσίες γίνονται με βάση συνδυασμούς υποψηφίων, η διαδικασία εκλογής των υποψήφιων μελών του Δ.Σ. ορίζεται ως εξής: ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός με ποσοστό μέχρι 50 % εκλέγει αριθμό μελών σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. και με ποσοστό άνω του 50 % εκλέγει αριθμό μελών σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70 %) του συνολικού αριθμού μελών του Δ.Σ., ο δε υπόλοιπος αριθμός μελών του Δ.Σ. εκλέγεται αναλογικά από τους άλλους συνδυασμούς και υπό την προϋπόθεση ότι ο καθένας από αυτούς συγκεντρώνει αριθμό ψήφων σε ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10 %) επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση κατά την οποία κανένας συνδυασμός πλην εκείνου που πλειοψήφησε δεν συγκεντρώνει το προαναφερόμενο ποσοστό ψήφων (10%), ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει το σύνολο των μελών του Δ.Σ. Σε όσα καταστατικά αθλητικών Ομοσπονδιών προβλέπεται σύστημα απλής αναλογικής για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ., δεν έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια της παραγράφου αυτής. Εδώ όλο το άρθρο 27
Εδώ η διαβούλευση του Νόμου.
Σχόλια