Translate

Νext Εvents$show=home$type=ticker$count=12$cols=2$cate=0

$height=300$show=home$type=three$count=6

ΚΝΗΜΙΑΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΑΣΗΣ (SHIN SPLIΝTS)

ΡΟΔΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ B. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ   ΠΑΕ "ΗΡΑΚΛΗΣ" ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κνημιαίοι τραυματισμοί τάσης κοινώς ον...

ΡΟΔΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
B. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ   ΠΑΕ "ΗΡΑΚΛΗΣ"


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι κνημιαίοι τραυματισμοί τάσης κοινώς ονομαζόμενοι ως SHIN SPLITS, είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακατασκευής του οστού να προσαρμοστεί ανεπαρκώς στην επαναλαμβανόμενη τάση. Κατά καιρούς χρησιμοποιόταν ο όρος περιοστίτιδα, καθώς όμως δεν υπάρχει απόδειξη φλεγμονής του περιοστέου του οστού αυτός ο όρος είναι αδόκιμος. Πολλοί έχουν υποστηρίξει τον όρο medial stress syndrome ή έσω κνημιαίο σύνδρομο τάσης, αναφερόμενοι στον πόνο στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης εξαιτίας της υπερβολικής άσκησης.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Το οστό είναι σε μια φάση χρόνιας ανακατασκευής του. Ιδανικά οι οστεοβλάστες (εξειδικευμένα κύτταρα για την παραγωγή του ιστού των οστών) συμπληρώνουν τους οστεοκλάστες ( παίζουν ρόλο στην καταστροφή της οστικής μήτρας για την απομάκρυνση παλαιού οστού και το σχηματισμό νέου) ωστόσο σε παθολογικές καταστάσεις, το οστό αδυνατεί να προσαρμοστεί στη συνεχόμενη φόρτιση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μικρορογμές και πιθανόν προοδευτικά κατάγματα κόπωσης.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Οι αθλητές με επώδυνη κνήμη αναφέρουν ένα διάχυτο πόνο κατά μήκος του μέσου και κάτω τρίτου τμήματος της οπίσθιας και έσω επιφάνεια της κνήμης. Οι χαρακτήρες του πόνου ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Σε ήπιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να υφίεται με την άσκηση ενώ σε εμμένουσες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι μόνιμος και να αποτελεί αιτία διακοπής και εγκατάλειψης της αγωνιστικής δραστηριότητας του αθλητή.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ SHIN SPLINTS


· Aυξημένη έξω στροφή του ισχίου.· Aυξημένη έξω στροφή της κνήμης.


· Aυξημένος πρηνισμός του άκρου ποδός.


· Αυξημένος υπτιασμός του άκρου ποδός.


· Ανισοσκελία κάτω άκρων


ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το κλειδί της θεραπείας αυτού του τραυματισμού είναι η σωστή διαχείριση του . Οι αθλητές μπορούν να ακολουθήσουν σχετική ανάπαυση και παύση του αγωνιστικού αθλητισμού για 2 έως 6 εβδομάδες ανάλογα την σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αναλγησία πάντα υπό τος οδηγίες του ιατρού.

Η φυσικοθεραπεία κρίνετε απαραίτητη και αυτή περιλαμβάνει:

• ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
• ULTRASOUND
• LAZER
• ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
• ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΟ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΡΥΟΥ
• ΗΠΙΑ ΜΑΛΑΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ
• ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
• ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΟΚΝΗΜΙΟΥ ΥΠΟΚΝΗΜΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ
• KINESIO TAPING


Οξεία φάση 


Στην οξεία φάση (1-2 εβδομάδες) του τραυματισμού ο αθλητής μπορεί να ακολουθήσει εναλλακτικές 

φυσικές δραστηριότητες για της διατήρηση της καρδιοαναπνευστικής του ικανότητας όπως στατικό ποδήλατο, ελλειπτικό, ασκήσεις σε πισίνα, κολύμπι καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και άνω άκρων πάντα χωρίς να αισθάνεται ενοχλήσεις. Η ελαστική επίδεση είναι χρήσιμη για άνεση στις καθημερινές δραστηριότητες, προτιμότερη είναι η ελαστική περικνημίδα από neoprene (CULF SUPPORT).
Υποξεία φάση 

Στην υποξεία φάση (μετά τις 2 εβδομάδες) και με την προϋπόθεση ότι έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα αρκετά ο αθλητής μπορεί να ξεκινήσει τρέξιμο σε μαλακές επιφάνειες (χόρτο,ταρταν).
Απαραίτητες είναι ασκήσεις ισορροπίας και σταθεροποίησης κάτω άκρων. Εφόσον δεν αισθάνεται ενοχλήσεις ο αθλητής μπορεί να ξεκινήσει να δοκιμάζει σε πιο μεγάλες επιβαρύνσεις όπως sprint , αλλαγές κατεύθυνσης και στο τέλος πλειομετρικές ασκήσεις ώστε να ξεκινήσει έπειτα στους κανονικούς ρυθμούς του αθλήματος.


ΟΡΘΩΤΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ 


Τα άτομα με προβλήματα στη μηχανική του ποδιού μπορούν να επωφεληθούν από τα ορθωτικά πέλματαΥΠΟΔΗΜΑΤΑ


Πολλές έρευνες διαπίστωσαν ότι τα κατάλληλα υποδήματα μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου. Οι αθλητές θα πρέπει να επιδιώξουν με επαρκή απορρόφηση, καθώς περιορίζουν τις δυνάμεις που δέχεται το κάτω άκρο και μπορεί να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του τραυματισμού. Οι αθλητές θα πρέπει να αλλάζουν παπούτσια κάθε 250-500 μίλια, μια απόσταση στην οποία τα περισσότερα παπούτσια χάνουν μέχρι και 40% τις ικανότητας απορρόφησης των κραδασμών και της συνολικής στήριξης.


ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ

Η υποτροπή του τραυματισμού αυτού είναι το κάταγμα κόπωσης. Στη φάση αυτή έχει δημιουργηθεί μια μικρή ρωγμή στο οστό. Ο πόνος μπορεί να μειωθεί μετά από ανάπαυση λίγων ημερών αλλά επανεμφανίζεται με την έναρξη της καταπόνησης. Εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα κατάγματα κόπωσης μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρες κάταγμα του οστού.ΕΡΕΥΝΑ

H συχνότητα εμφάνισης των καταγμάτων κόπωσης κυμαίνεται μεταξύ 5% και 30% ανάλογα με το άθλημα και την παρουσία των παραγόντων κινδύνου. Σε μία μελέτη σε 370 αθλητές 49% των καταγμάτων κόπωσης εντοπίζονταν στην κνήμη, 25% στον ταρσό, 9% στα μετατάρσια ενώ 16% των καταγμάτων ήταν αμφοτερόπλευρα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η σημαντικότερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ορισμένες οδηγίες για την πρόληψη των καταγμάτων κόπωσης είναι οι παρακάτω:
· Αυξήστε προοδευτικά την καταπόνηση του σώματος τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα
· Μην πραγματοποιείτε μόνο ένα είδος προπόνησης. Η διασταυρούμενη προπόνηση (Crosstraining) περιλαμβάνει την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων προκειμένου να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση του αθλητή.
· Περιλαμβάνετε πάντα ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης στην προπόνηση.
· Πραγματοποιείτε υγιεινή διατροφή ενισχυμένη σε ασβέστιο και βιταμίνες
· Εάν εμφανίζεται οποιοδήποτε ενόχληση διακόψτε την άσκηση και αναπαυθείτε. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή υποτροπιάζουν επισκεφθείτε τον Ορθοπαιδικό.
· Πολύ καλή αποθεραπεία μετά από κάθε προπόνηση


Βιβλιογραφία


1. DR.Vernon Morkel. MEDIAL TIBIAL STRESS SYNDRROME ‘’SHIN SPLINTS’’

2. Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος. Σύνδρομα Καταπόνησης στα Κάτω Άκρα Κατάγματα Κόπωσης     και Περιοστίτιδα
3. runningnews.gr/item.php?id=7919
4. Pubmed.gov Stress fractures of the foot and ankle.
5. Pubmed.gov Diagnosis, treatment, and rehabilitation of tress fractures in the lower extremity in  runners
6. Orthopaidikos4u.gr Περιοστ;iτιδα κνήμης Κόλλιας Γεώργιος

Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,78,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,402,Ελλάδα,691,Ελληνικό Πρωτάθλημα,145,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,163,Νέα,96,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,3,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,23,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,32,podcast,7,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: ΚΝΗΜΙΑΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΑΣΗΣ (SHIN SPLIΝTS)
ΚΝΗΜΙΑΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΑΣΗΣ (SHIN SPLIΝTS)
https://4.bp.blogspot.com/-1yDvs1faw2k/VxLNUV4SR8I/AAAAAAAACsQ/Vh2_wk_9nfAHHyNVs5BIRZMmITbHWPDUgCLcB/s200/roditis.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-1yDvs1faw2k/VxLNUV4SR8I/AAAAAAAACsQ/Vh2_wk_9nfAHHyNVs5BIRZMmITbHWPDUgCLcB/s72-c/roditis.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2016/04/shin-splits.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2016/04/shin-splits.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content