Σύνδεσμοι προπονητών και Ομοσπονδία.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛΟΤ ( από 2-3-2016 ), για οδηγίες ως προς την συμμετοχή συλλόγων, αθλητών και προπονητών σε διάφορες διοργα...


Μετά την ανακοίνωση της ΕΛΟΤ (από 2-3-2016), για οδηγίες ως προς την συμμετοχή συλλόγων, αθλητών και προπονητών σε διάφορες διοργανώσεις - αθλητικές συναντήσεις - σεμινάρια και την πιστοποίηση φορέων του αθλήματος, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια αναδρομή στον αθλητικό νόμο και ελπίζουμε να μπουν μερικά θέματα σε τάξη.


1.-Σωματεία - Αθλητές και  έγκριση της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αθλητικό νόμο (Ν 2725/1999)  :

Άρθρο 7 / 6. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σωματείου ή αθλητή του σε αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν αυτοί δεν είναι εγκεκριμένοι από την οικεία αθλητική ομοσπονδία ή τις αντίστοιχες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Άρθρο 33 / 8. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητή σε αγώνες που δεν έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία στον εσωτερικό της κανονισμό  αναφέρει ότι απαιτείτε έγκριση και σε λοιπές αθλητικές εκδηλώσεις, πέραν των αγώνων του αθλήματος. Το βέβαιο είναι ότι ο κανονισμός της Ομοσπονδίας πρέπει να είναι σύμφωνος με τον νόμο και εμείς δεν βρήκαμε κάτι περισσότερο από τα δύο ανωτέρω άρθρα. 

Επιπλέον το  Άρθρο 27 (*) του νόμου, που αφορά τους κανονισμούς των Ομοσπονδιών, αναφέρει: 

«Με γενικούς ή ειδικούς κανονισμούς, που ψηφίζει η γενική συνέλευση των μελών κάθε αθλητικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος ή του οικείου κλάδου άθλησης, τίθενται οι κανόνες που ισχύουν για όλα τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος.» 
 
Είναι λοιπόν θέμα ερμηνείας και νομικής γνωμοδότησης το εάν η «οργάνωση» και η «διεξαγωγή» του αθλήματος, περιλαμβάνει και την κάθε είδους αθλητική εκδήλωση. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι ένα αγωνιστικό σεμινάριο αθλητών ή μια προπόνηση μεταξύ συλλόγων  έχει να κάνει με την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος;  Εάν η απάντηση είναι θετική τότε η ΕΛΟΤ νομίμως επιβάλει την έγκριση.

2.- Ο προπονητής.

Αυτό που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι ότι ο «προπονητής», ως φυσικό πρόσωπο με την επαγγελματική του ιδιότητα, δεν χρειάζεται έγκριση από κανένα για τη συμμετοχή σε διάφορα επαγγελματικά συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια κλπ. Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στον αθλητικό νόμο και πιστεύουμε ότι και στον εσωτερικό κανονισμό της ΕΛΟΤ δεν θα υπάρχει ανάλογη αναφορά. (δυστυχώς ο κανονισμός της ΕΛΟΤ δεν έχει δημοσιευθεί). Ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση φυσικών προσώπων, από όπου και αν προέρχεται, προσκρούει στα επαγγελματικά δικαιώματα, στο εργατικό δίκαιο, στους γενικούς κανόνες της ελευθερίας του ατόμου  και είναι παράνομος.

3.- Η ανακοίνωση της ΕΛΟΤ

 «...θέτουμε υπόψη όλων των εμπλεκομένων ότι πλην των αθλητικών σωματείων και ενώσεων που είναι μέλη της ΕΛ.Ο.Τ. και έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση, εγκεκριμένοι από την ΕΛ.Ο.Τ. φορείς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων κλπ σε σχέση με το αντικείμενο και το σκοπό τους, είναι αποκλειστικά και μόνον οι κάτωθι:



Πιστοποιημένοι (τεχνικά) φορείς του αθλήματος

1. Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Προπονητών Ολυμπιακού Ταεκβοντό (Πρόεδρος Θ. Ζηνέλης)
2. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προπονητών Ολυμπιακού Ταεκβοντό (Πρόεδρος Π. Εφραιμίδης)
3. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαιτητών Ταεκβοντό
4. Σύνδεσμος Διαιτητών ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ (WTF) ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
5. Σύνδεσμος Διαιτητών ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ (WTF) Περιοχής ευθύνης ΕΤΑΒΕ»


4.- Η ειδική αθλητική αναγνώριση.

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο η ειδική αθλητική αναγνώριση σε Νομικά Πρόσωπα ( Σωματεία - Ενώσεις - Ομοσπονδίες), χορηγείται, ύστερα από αίτηση του Δ.Σ. του φορέα, με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργό ή άλλου από αυτόν εξουσιοδοτημένου οργάνου της Κεντρικής ή της Περιφερειακής Διοίκησης.

Ποιοί φορείς σύμφωνα με τον Νόμο  πρέπει να έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση:


-  Ν 2725/1999
  • Άρθρο 8    /1. Το αθλητικό σωματείο. 
  • Άρθρο 17 / 1. Η αθλητική ένωση.
  • Άρθρο 28 / 1. Η αθλητική ομοσπονδία.
  • Άρθρο 43 / 2. Οι σύνδεσμοι διαιτητών.



5.- Σύνδεσμοι προπονητών.

Το επόμενο ζήτημα που τίθεται με την ανωτέρω ανακοίνωση της Ομοσπονδίας είναι η πιστοποίηση φορέων όπου αναφέρονται και οι σύνδεσμοι προπονητών.  Όλα τα ανωτέρω  και σε συνδυασμό με τα άρθρα 26, 27, 31 (*)  του αθλητικού Νόμου, εξάγουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
  • Η Ομοσπονδία με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών της, βάζει τους κανόνες (εσωτερικός κανονισμός) για θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος. Στον αθλητικό νόμο βρήκαμε το άρθρο 27 (*) όπου η Ομοσπονδία ορίζετε ως η «διοργανώτρια Αρχή του αθλήματος», δεν μπορέσαμε όμως να βρούμε άρθρο ή παράγραφο που να ορίζει την ομοσπονδία ως την «Αρχή» πιστοποίησης των συνδέσμων προπονητών.
  • Ο αθλητικός νόμος δεν κατατάσσει τους συνδέσμους ή τις ομοσπονδίες προπονητών στην κατηγορία των αθλητικών σωματίων, έτσι δεν απαιτείτε η «ειδική αθλητική αναγνώριση». Ενώ οι σύνδεσμοι διαιτητών, σύμφωνα με τον νόμο είναι αθλητικά σωματεία, αιτούνται της αθλητικής αναγνώρισης από τον Υπουργό. Όπως γίνεται αντιληπτό ουδεμία νομική σχέση έχουν (ως φορείς)  οι σύνδεσμοι προπονητών με τους συνδέσμους διαιτητών.
  • Παρατηρούμε ότι σε θέματα που αφορούν τους προπονητές υπάρχει μια παράλληλη λειτουργία, κυρίως γνωμοδοτικού χαρακτήρα, μεταξύ των συνδέσμων προπονητών και της Ομοσπονδίας, Περιορισμοί, παραβάσεις κανονισμών, θέματα άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα, απαιτούν απόφαση Υπουργού
  • Οι σύνδεσμοι προπονητών είναι κατ΄εξοχήν φορείς εκπροσώπησης μιας επαγγελματικής ομάδας, γνωμοδοτεί για τις συμβάσεις εργασίας, παρεμβαίνει για τις συνθήκες εργασίας, προωθεί προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης και γενικότερα υποστηρίζει τα συμφέροντα των προπονητών.
  • Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί στην ανακοίνωση της ΕΛΟΤ στην φράση, «Πιστοποιημένοι (τεχνικά) φορείς του αθλήματος» μπήκε η λέξη τεχνικά εντός παρενθέσεων. Στο άρθρο 31 παρ. 1 του αθλητικού νόμου αναφέρεται με σαφήνεια: «Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από την Γ.Γ.Α.». Σε ποια επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρεται η ΕΛΟΤ;
  • Εάν παρόλα αυτά η ομοσπονδία έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα για την τεχνική πιστοποίηση των συνδέσμων προπονητών, τότε έχει και την εκ του νόμου υποχρέωση να κοινοποιήσει δημόσια τα (τεχνικά) κριτήρια της πιστοποίησης. Ποια είναι τα κριτήρια ή οι προϋποθέσεις για να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει ένα σύνδεσμο προπονητών;
  • Η ανακοίνωση της ΕΛΟΤ που αναφέρεται στην πιστοποίηση φορέων προπονητών είμαστε βέβαιοι ότι προκύπτει και υποστηρίζεται  από ανάλογη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της ΕΛΟΤ αποτελεί κανονιστική πράξη και για να ισχύει πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο πρόγραμμα Διαύγεια, να διαθέτει Α.Δ.Α.(αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης). Σε διαφορετική περίπτωση δεν ισχύει. (Ν. 4210/2013, άρθρο 23)*
Η ανωτέρα προσέγγιση δεν είναι γνωμοδότηση δημόσιας υπηρεσίας αλλά αποτελεί μια προσπάθεια των συντακτών για ενημέρωση. Η ολοκληρωμένη και διαφανής ενημέρωση είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα αρωγός της υγιούς ανάπτυξης του Αθλήματος.   
                                                                                                                               

*Σχετική Νομοθεσία


Ν 2725/1999/Α-121 Ερασιτεχνικός - Επαγγελματικός Αθλητισμός


ΦΕΚ Α' 121/17.6.1999

Άρθρο 7 / 6. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σωματείου ή αθλητή του σε αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν αυτοί δεν είναι εγκεκριμένοι από την οικεία αθλητική ομοσπονδία ή τις αντίστοιχες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.



Άρθρο 33 / 8. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητή σε αγώνες που δεν έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία.

Άρθρο 27 / Με γενικούς ή ειδικούς κανονισμούς, που ψηφίζει η γενική συνέλευση των μελών κάθε αθλητικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος ή του οικείου κλάδου άθλησης, τίθενται οι κανόνες που ισχύουν για όλα τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος ή των αθλημάτων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Για την κατάρτιση των παραπάνω κανονισμών λαμβάνονται υπόψη οι ισχύοντες διεθνείς κανονισμοί. Η τήρηση των κανόνων αυτών είναι υποχρεωτική για τα αθλητικά σωματεία και τις αθλητικές ενώσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικείας ομοσπονδίας. 

Άρθρο 31 / 1. Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο ή ομοσπονδία προπονητών.


Άρθρο 31/ 9. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας προπονητών ή του συνδέσμου προπονητών, μέσα σε ένα (1) χρόνο από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται,
(...... ) οι σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητικών σωματείων και λοιπών αθλητικών φορέων που απασχολούν προπονητή, οι προϋποθέσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας προπονητή, από την ομοσπονδία ή το σύνδεσμο των προπονητών, οι περιορισμοί, τα ασυμβίβαστα άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους αθλητικούς φορείς και στους προπονητές για παράβαση των διατάξεων του οικείου κανονισμού ή του παρόντος, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα, ως και θέματα που αφορούν όσους ασκούν ήδη το επάγγελμα του προπονητή κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.


Ν. 4210/2013 (άρθρο 23) οι αναρτημένες πράξεις ενισχύονται θεσμικά με τους εξής τρόπους:

Κάθε πράξη, εκτός από όσες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης,αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο Διαύγεια. Mε την ολοκλήρωση της ανάρτησης κάθε πράξη υπογράφεται ψηφιακά από το σύστημα Δι@ύγεια και αποκτά έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ). Ο ΑΔΑ είναι η ταυτότητα κάθε αναρτημένης πράξης, την πιστοποιεί και την ακολουθεί εφεξής.

Το αναρτημένο έγγραφο, εκτός όσων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπερισχύει έναντι όλων των λοιπών εκδόσεων της πράξης

Ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους. Αρκεί η επίκληση του ΑΔΑ της πράξης για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους από τους δημόσιους φορείς

Οι δημόσιες υπηρεσίες διεκπεραιώνουν υποθέσεις χωρίς να διακινούν τα αναρτημένα έγγραφα. Αρκεί η επίκληση του ΑΔΑ των πράξεων για την επικοινωνία μεταξύ φορέων.


                                                                                                                                  

(Σχετική ανάρτηση :  Η «Δι@ύγεια» και στην ΕΛ.Ο.Τ.)




Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,76,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,399,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,143,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,161,Νέα,89,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,6,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Σύνδεσμοι προπονητών και Ομοσπονδία.
Σύνδεσμοι προπονητών και Ομοσπονδία.
https://3.bp.blogspot.com/-U40UVHVwDWY/Vt7NJpjscLI/AAAAAAAAJoY/QH3vMj-KsKQ/s200/images%2B%25281%2529.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-U40UVHVwDWY/Vt7NJpjscLI/AAAAAAAAJoY/QH3vMj-KsKQ/s72-c/images%2B%25281%2529.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2016/03/blog-post_36.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2016/03/blog-post_36.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content