Ψάχνοντας στα άδυτα του Tae Kwon Do

Γράφει ο Δημήτρης Παρλιάρης,  φοιτητής & αθλητής wtf taekwondo.  Πάντα μου άρεσε να παλεύω, να τρέχω, να κάνω τα κλασσικά ακρο...

Γράφει ο Δημήτρης Παρλιάρης, 
φοιτητής & αθλητής wtf taekwondo. 

Πάντα μου άρεσε να παλεύω, να τρέχω, να κάνω τα κλασσικά ακροβατικά που κάνει το κάθε παιδί. Είχαν καταλάβει από παιδί, γονείς-δάσκαλοι-φίλοι, την κλίση που είχα στις πολεμικές τέχνες (μάλλον έφταιγαν οι αμέτρητες ώρες που καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση και έβλεπα Δύναμη Rangers και Νιντζάκια). Δυστυχώς δεν κατάφερα να εξασκήσω τότε αυτό που όπως φαίνονταν είχα κλίση, κυρίως γιατί δεν υπήρχε κοντά κάποιο γυμναστήριο πολεμικών τεχνών.

Πάω Θεσσαλονίκη πρώτο έτος, στην αρχή δεν το σκεφτόμουν τόσο έντονα αλλά μετά το πήρα απόφαση. Επιτυχώς εξασκήθηκα σε δύο πολεμικές τέχνες αλλά με τη μία συνδέθηκα πάρα πολύ. Φταίει ο δάσκαλος μου που το αγάπησα τόσο πολύ το ταεκβοντό και απέκτησα την νοοτροπία του και τη φιλοσοφία του. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που έμαθα όταν ξεκίνησα να σηκώνω το πόδι μου για να εκτελέσω κάποιο λάκτισμα.

Πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια θεωρούσα-φαντάζομαι όλοι μας-ότι οι πολεμικές τέχνες απλά διδάσκουν την αυτοάμυνα ή και την καλύτερη επίθεση, με διέψευσαν όλοι εν τέλει. Οι πρώτες μέρες στο γυμναστήριο με έκαναν να πιστέψω ότι μπορούσα με μεγάλη ευκολία να υπερτερήσω σε κάποια αναμέτρηση, κι όμως οι υπόλοιποι μαθητές είχαν κάτι που δεν είχα. Οι κινήσεις τους ήταν γλυκές και περισσότερο αποτελεσματικές από τις δικές μου και εύκολα με νικούσαν με 3-4 κινήσεις.

Στην αρχή είχα αρχίσει να απογοητεύομαι από την εξέλιξη των πραγμάτων, μετά με έπιασε ο δάσκαλος μου και μου μίλησε. Τέσσερα χρόνια πριν είχα τελείως διαφορετική εντύπωση για τις πολεμικές τέχνες-πόσο μάλλον για το ταεκβοντό που το θεωρούσα μπαλέτο ... Κι όλα αυτά άλλαξαν με τον καιρό.

Ο δάσκαλος μου μου δίδαξε πολλά για τους αγώνες αλλά μετά από ένα σημείο συνειδητοποίησα ότι όσα μου έδειχνε δεν είχαν εφαρμογή μόνο πάνω στο ταπί. Μπορεί η επιφάνεια των πολεμικών τεχνών να δείχνει μια βιαιότητα αλλά δεν ισχύει καθολικά και θα εξηγηθώ παρακάτω.
Ευτυχώς για μένα, είχα καλό δάσκαλο ...

Το ταεκ. λοιπόν μου έμαθε να μην τα παρατάω . Υπάρχουν μέρες που νομίζεις ότι δεν θα τα καταφέρεις όσο κι αν προσπαθήσεις. Υπάρχουν μέρες που φοβάσαι τον ίδιο σου τον εαυτό και νιώθεις τόσο αβέβαιος για τις κινήσεις σου.Ε λοιπόν, μέσα μας υπάρχουν τεράστια αποθέματα δύναμης που δεν τα γνωρίζουμε. Στο πρώτο λαχάνιασμα νομίζεις ότι έχεις κουραστεί αλλά δεν ισχύει. Ο ανθρώπινος οργανισμός μέσα του έχει πολλές κρυφές πηγές δύναμης που θα τις βρεις μόνο αν τις ψάξεις καλά.

Επίσης έμαθε ΜΟΥ ΤΟΝ σεβασμό ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ εννοώ ΤΗΝ υπόκλιση ΣΤΟΝ δάσκαλο. Τον σεβασμό στον αντίπαλο, τον σεβασμό στον ίδιο σου τον εαυτό και στον προπονητή σου, στους συναθλητές σου που έχετε όλοι μαζί οικοδομήσει μια ομάδα ανθρώπων που όταν ένας χάνει-χάνουν όλοι. Δεν προσπαθώ να φανώ ρομαντικός, αλλά αυτό είναι το συναίσθημα που καλλιεργείται μέσα στο γυμναστήριο μας.

Εκ φύσεως είμαι πολύ αγχώδης. Πάντα έβρισκα τρόπους για να το διαχειρίζομαι κι όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Μετα ΑΠΌ λιγο Κάιρο ΣΤΟ ταπί έμαθα ΝΑ ΤΟ διαχειρίζομαι, όχι τέλεια αλλά καλύτερα σε σχέση με πριν. Έμαθα πως αυτό το άγχος να το αναπλάθω σε ένα κίνητρο. Να δημιουργώ προοπτικές μέσα απ 'αυτό.

Στον πρώτο μου αγώνα μου είχε φωνάξει: « Αν το μυαλό σου φοβηθεί, θα φοβηθεί και το σώμα " . Φίλοι αναγνώστες δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ισχύει αυτό κάθε μέρα στην ζωή μας. Έχει τόσο πρακτικές καθημερινές εφαρμογές που όταν κανείς τις κατανοήσει δεν θα είναι δέσμιος των φόβων του. Εκείνη τη μέρα, μετά τον αγώνα, αφού είχα χάσει κατάλαβα ότι ο φόβος είναι κίνητρο για να δημιουργήσεις κι όχι να «κάτσεις στα αβγά σου» και να περιμένεις τι θα γίνει. Τουλάχιστον σε μένα έγινε μότο ζωής και ελπίζω και σε σας.

Τελευταίο και πιο σημαντικό ...

Έμαθα ΝΑ υπερασπίζομαι ΤΟΝ εαυτό ΜΟΥ ΚΙ όσα Θέλω ΝΑ κανω ΣΤΗΝ Ζωή ΜΟΥ. Ο καθένας στην ζωή του υπερασπίζεται καθημερινά όσα αυτά που πιστεύει, τους ανθρώπους του και τα όνειρα του. Όταν σηκώνεις το πόδι σου, ουσιαστικά, κυνηγάς να καταφέρεις κάτι. Κυνηγάς την νίκη. Ας το πάω λίγο παραπέρα όμως ... Η ανάγκη για τη νίκη δεν υπάρχει μόνο στο τερέν αλλά καθημερινά γύρω μας. Η ανάγκη να υπερασπίζεσαι βρίσκεται καθημερινά γύρω μας και θα υπάρχει σ 'όλη μας την ζωή. Μπορεί κάποια στιγμή να το υπερασπιστούμε με την φυσική και απαρχαιωμένη μέθοδο, μπορεί όμως να κληθούμε να το κάνουμε και διαφορετικά. Πάντως σίγουρα θα πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε αυτά που θέλουμε να υπερασπιστούμε.

Όλα αυτά μου τα έμαθε το ταεκβοντό και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εκπαίδευση μου (βασικά ποτέ δεν θα ολοκληρωθεί). Κι εδώ πρέπει να κάνω ένα σχόλιο, το γυμναστήριο και τα βάρη είναι μια ωραία ενασχόληση αλλά δεν θα διδάξουν αυτό που μπορεί να σου δείξει ο δάσκαλος σου με ένα λάκτισμα. Το σώμα σας πρέπει να το προσέχετε όπως και το μυαλό σας φίλοι / ες.

Εμένα έγινε η αγάπη μου το ταεκ. Έγινε το αγχολυτικό μου και η παρέα μου το οποίο πολλές φορές το παραμελώ λόγω υποχρεώσεων αλλά ποτέ δεν θα το σταματήσω. Σας παροτρύνω λοιπόν να βρείτε κι εσείς εκείνο τα άθλημα που θα σας κάνει να μιλάτε όπως σήμερα εγώ για το Taekwon - do γιατί αξίζει πολύ περισσότερο από ένα καφέ, ένα ποτό ή ένα τσιγάρο σε μια παρέα ...

Σχόλια

BLOGGER: 8
  1. Μπράβο σου νεαρέ μου, απλά τέλειο το κειμενό σου. Σε ευχαριστώ που υπάρχεις στην οικογένεια του ελληνικού Ταε Κβον Ντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ χαίρομαι που βρήκα αυτή τη μεγάλη κι όμορφη οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΚΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ14 Ιουλίου 2014 στις 1:46 μ.μ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΈΡΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ - ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΕΓΩ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΠΟΥ ΕΊΣΑΙ ΣΤΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πάλι σας ευχαριστώ. Με τιμά να έχω τέτοια σχόλια σε άρθρα!
    Ευελπιστώ και τα επόμενα να σας αρέσουν δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιο σημαντικό είναι να διαλέξει κανείς το σωστό προπονητή - δάσκαλο . Το DO είναι που κάνει τη διαφορά. Αρχές του 2013 παρακολούθησα με το γιο ένα μάθημα TKD όταν συνοδεύσαμε σε αυτό ένα συμμαθητή του και αυτό που είδα μου άρεσε πολύ. Το Σεπτέμβριο γράφτηκε με τον πατέρα του σε ένα άλλο σωματείο της επιλογής του πατέρα του. Ένα μήνα μετά που πήγα για πρώτη φορά σε προπόνηση στο τέλος της οποίας τόσο ο γιος μου (8 ετών) όσο και ο πατέρας (51 ετών) πήρανε κίτρινη ζώνη κατάλαβα ότι δεν ήταν το κατάλληλο σωματείο που θα συντελούσε στη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού μου. Δυστυχώς ο πατέρας δε συμφώνησε μαζί μου να βρούμε ένα άλλο σωματείο , κυρίως επειδή τον βολεύει να κάνουν μαζί TKD, κι έτσι συνέχισαν τις προπονήσεις. Δέκα μήνες μετά ο γιος μου (που δεν είναι ακόμα 9 ετών) έχει κόκκινη ζώνη και ο πατέρας του μαύρη και θα γίνει λέει και διαιτητής. Αυτό δεν είναι το TKD που ήθελα για το παιδί μου. Φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν του κάνει καλό αλλά ότι του κάνει κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Allaxe somateio, pote den einai arga. Ase ton patera na kanei oti thelei alla den einai kalo gia to paidi na petyxenei xwris idiaiteri prospatheia tous stoxous tou.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα,
    Αρχικά σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.
    Θίξατε ένα θέμα το οποίο αναλύεται στο δεύτερο μέρος του "Ψάχνοντας στα άδυτα του Tae Kwon Do".
    Θα περιμένω σχόλιο σας στο δεύτερο μέρος του άρθρου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Ψάχνοντας στα άδυτα του Tae Kwon Do
Ψάχνοντας στα άδυτα του Tae Kwon Do
http://1.bp.blogspot.com/-xf2_5mqi-f4/U8K1kK9c_UI/AAAAAAAAHRk/M0x_54x88kM/s1600/10462886_10202249297462354_5766347652436379579_n.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-xf2_5mqi-f4/U8K1kK9c_UI/AAAAAAAAHRk/M0x_54x88kM/s72-c/10462886_10202249297462354_5766347652436379579_n.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2014/07/tae-kwon-do.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2014/07/tae-kwon-do.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content