Αθήνα 1896 Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ., ενώ είναι σχεδόν σ...
Αθήνα 1896 |
Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ., ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Oι Αγώνες τότε ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.
Μετά το 776 π.Χ. οι αγώνες έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν επίσης θρησκευτική σημασία, αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόνταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων αυξήθηκε και ο εορτασμός διαρκούσε αρκετές ημέρες. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς.
Οι Αγώνες έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα και ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς θεωρούνταν πια ως μία παγανιστική γιορτή.
Το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων, κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.
Αναβίωση των Aγώνων
Τον 17ο αιώνα, γινόταν στην Αγγλία κάποια γιορτή, η οποίο έφερε το όνομα "Ολυμπιακοί αγώνες". Παρόμοιες εκδηλώσεις ακολούθησαν στους επόμενους αιώνες στην Γαλλία και Ελλάδα, οι οποίες όμως ήταν μικρής έκτασης και σίγουρα όχι διεθνείς. Το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς αγώνες μεγάλωσε όταν ανακαλύφθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας από Γερμανούς αρχαιολόγους στα μέσα του 19ου αιώνα.
Πιέρ ντε Κουμπερτέν |
Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, που τότε δίδασκε την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, μετέφρασε και δημοσίευσε στη γαλλική το "Γυμναστικό" του Φιλόστρατου (1858), και τη συνόδευσε με κείμενό του, περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Λίγο αργότερα, ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, γενικός γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων και υποστηρικτής της ιδέας της αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίησή της.
Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν παρουσίασε στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο (16 - 23 Ιουνίου 1894) στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, τις ιδέες του, σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), για να διοργανώσει τους αγώνες.
Δημήτριος Βικέλας |
Πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ ορίστηκε ο Έλληνας Δημήτριος Βικέλας, γνωστός λογοτέχνης στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με ισχυρές διασυνδέσεις, γενικός γραμματέας ορίστηκε ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν και μέλη της επιτροπής προσωπικότητες από διάφορα κράτη.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία).
Πηγή: wikipedia
Πηγή: wikipedia
Σχόλια