Επιστημονική φαντασία; Ίσως ναι, ίσως όχι

Γη, έτος 2020μχ. (ίσως και παραπάνω). Άθλημα, αγωνιστικό ταεκβοντο. Ρεπορτάζ γνωστού αθλητικογράφου που ειδικεύεται πάνω στο αγωνιστικ...

Γη, έτος 2020μχ. (ίσως και παραπάνω). Άθλημα, αγωνιστικό ταεκβοντο. Ρεπορτάζ γνωστού αθλητικογράφου που ειδικεύεται πάνω στο αγωνιστικό ταεκβοντο.

Γη, 20/05/2020
Αγωνιστικό ταεκβοντο και η αιχμή της τεχνολογίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή της τεχνολογίας 3D αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων στο ταεκβοντο. Το άθλημα μονομαχίας μεταξύ δυο αθλητών με χτυπήματα πλήρους επαφής (full contact), με τεχνικές της αρχαίας πολεμικής τέχνης που εφαρμόστηκε στην στρατιωτική εκπαίδευση στα αρχαία βασίλεια της Κορέας πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια, έρχεται σήμερα, το έτος 2020, να γίνει ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα. Μετά από πολλές δοκιμές, ελέγχους και αξιολογήσεις τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται πλέον η πιο σημαντική ίσως αλλαγή, στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων ταεκβοντο σε όλο το κόσμο.
Η τεχνολογία αιχμής virtual 3D (εικονική αναπαράσταση σε τρεις διαστάσεις) που γνωρίζει απίστευτη εξέλιξη την τελευταία πενταετία λόγω των νέων και πολύ γρήγορων ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνολογίας 3D scanning (τρισδιάστατη σάρωση) και 3D display (τρισδιάστατη απεικόνιση), έρχεται να εφαρμοστεί και στο αγωνιστικό ταεκβοντο.
Με λίγα λόγια, το αγωνιστικό τερέν διαστάσεων 8x8 μέτρων αλλάζει με την προσαρμογή αισθητήρων δαπέδου, στις τέσσερις γωνίες του αγωνιστικού ταπέτου και σε απόσταση των 2 μέτρων από την άκρη τους και σε ύψος του ενός μέτρου τοποθετούνται στήλες με 3d κάμερες και προβολείς παρουσίασης (projectors) με πολύ μεγάλη ταχύτητα καταγραφής (μικρο-δευτερολέπτων) και αναγνώρισης της κίνησης μέσα στο τερέν και στις τρεις διαστάσεις. 
Στο κέντρο και πάνω από αυτό υπάρχει σε ύψος των τεσσάρων μέτρων ακόμα μια κεντρική 3D κάμερα και προβολέας με την πιο πρόσφατη τεχνολογία απεικόνισης 3D display multiplex (απεικόνηση τρισδιάστατου πολυπλέγματος). 
Οι αθλητές φέρουν τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό από εύκαμπτα ανθρακονήματα και κέβλαρ και μικροίνες (ολόσωμη εφαρμοστή φόρμα που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα και είναι σχεδόν αόρατη) και από πάνω την παραδοσιακή στολή του ταεκβοντο, το γνωστό dobok, και τη ζώνη. Δεν υπάρχουν πλέον τα παλιά προστατευτικά και ο θώρακας με διαφορετικό χρώμα, μόνο οι ρίγες στα μανίκια και στο παντελόνι με τους δυο διαφορετικούς χρωματισμούς, μπλε και κόκκινο. Η αναγνώριση και ο διαχωρισμός των αθλητών είναι πλέον αυτόματος από το σύστημα. 
Η διάρκεια του αγώνα με τους 3 γύρους των 2 λεπτών παραμένει ως έχει καθώς και όλοι οι υπόλοιποι κανονισμοί για τα έγκυρα χτυπήματα, τους διαφορετικούς πόντους στα χτυπήματα σε διαφορετικά σημεία, οι ποινές και όλα όσα έχουμε συνηθίσει τόσο καιρό. Αυτό που αλλάζει είναι η απόδοση των έγκυρων πόντων που γίνεται πλέον αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής. 
Επίσης, ο κεντρικός διαιτητής δεν θα βρίσκεται πλέον μέσα στο τερέν αλλά στην γραμματεία και εμπρός από την κονσόλα ελέγχου και διαχείρισης του αγώνα μαζί με τον γραμματέα του αγώνα. Η διαχείριση του αγώνα γίνεται με οπτικά σήματα που εμφανίζονται ανάμεσα στους αθλητές (όπου και αν βρίσκονται αυτοί) καθώς και εμπρός από τον καθένα τους, τα σήματα αυτά τα “προβάλει” ο διαιτητής από την κονσόλα ελέγχου που έχει εμπρός του, δίνοντας έτσι τις εντολές που θέλει για τον έλεγχο του αγώνα, μαζί βέβαια με τις φωνητικές εντολές στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Οι κριτές καταργούνται εντελώς. Υπάρχει μόνο ένας επόπτης διαιτητής που καλείται μόνο όταν χρειάζεται για να δώσει ή να επικυρώσει την τελική απόφαση σε ανάλογες περιπτώσεις. 
Παραμένουν οι προπονητές με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας με τον αθλητή τους, στον χώρο ανάπαυσης των αθλητών στις δύο πλευρές του τερέν, μαζί με το τηλεχειριστήριο ένστασης χειρός που έχει ο καθένας τους. Βέβαια, παραμένουν οι κανονισμοί που ισχύουν για την ένσταση (όσες φορές επιθυμεί) από έναν προπονητή δηλ. Το δικαίωμα διακοπής του αγώνα για επανεξέταση κάποιας φάσης με την αντίστοιχη επιβράβευση (για θετική έκβαση) ή ποινή (για αρνητική έκβαση) ανάλογα με την τελική απόφαση του διαιτητή και του επόπτη πάνω σε μια “αμφισβητούμενη” φάση.
Η αναγνώριση και απόδοση - καταγραφή των πόντων για τα έγκυρα χτυπήματα των αθλητών πλέον την αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου το 3D εποπτικό και καταγραφικό σύστημα.
Πως λειτουργεί τώρα, το 3D RDS (Recording and Display System, Σύστημα Καταγραφής και Απεικόνισης);
Με την υψηλής ταχύτητας τρισδιάστατη αναγνώριση κίνησης καταγράφει, αναλύει και αποφασίζει για την απόδοση των έγκυρων πόντων στους αθλητές. Ελέγχει παραμέτρους όπως ταχύτητα, επαφή, δύναμη κρούσης, έγκυρες περιοχές επαφής, αποφασίζει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου για τα έγκυρα χτυπήματα και αποδίδει με αντικειμενικά κριτήρια και βάση προκαθορισμένων παραμέτρων (κατηγορία βάρους και βάρος αθλητών) τους έγκυρους πόντους. Επίσης, αναγνωρίζει και “τιμωρεί” τον αθλητή που διέπραξε “παράνομο” χτύπημα (πχ. Σε μη έγκυρη περιοχή) ή κίνηση (πχ. Έξοδος από το τερέν χωρίς αιτία ή κράτημα/σπρώξιμο του αντιπάλου κτλ.) με παρατηρήσεις ή ποινές. Τέλος, σε συνεργασία με τον κεντρικό διαιτητή αποφασίζει για την απόδοση νίκης σε έναν αθλητή στην περίπτωση που χρειάζεται η "απόφαση υπεροχής".
Ακόμη και πάντα με τον εποπτικό έλεγχο του κεντρικού (και μοναδικού πλέον) διαιτητή αποφασίζει για τις διακοπές του αγώνα και για την κλήση του γιατρού αφού αναγνωρίζει το 99,99% των περιπτώσεων τραυματισμού ενός αθλητή που χρειάζεται πιθανώς ιατρική φροντίδα, καθώς και τις περιπτώσεις knock-out.

Για το σύστημα απεικόνισης τώρα. Εκτός από την καταγραφή του αγώνα με τις 3D κάμερες, το σύστημα έχει και την δυνατότητα της απεικόνισης σε τρισδιάστατη εικόνα πάνω στο τερέν. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που απαιτείται video replay, είτε από ένσταση κάποιου από τους προπονητές, είτε λόγω δυσκολίας για την έκδοση απόφασης πάνω σε μια συμπλοκή από τον διαιτητή και το σύστημα, υπάρχει η δυνατότητα ανασκόπησης του αγώνα πάνω στο τερέν με τρισδιάστατη απεικόνιση των αθλητών και της συμπλοκής που “αμφισβητείται” σε αργή κίνηση ή καρέ-καρέ (και με περιστροφή στο κάθετο άξονα) για να βοηθηθεί ο διαιτητής στην λήψη της τελικής του απόφασης (βέβαια την όλη ανασκόπηση θα μπορούν να την δουν και οι προπονητές, και οι αθλητές και οι θεατές μια και θα προβάλετε πάνω στο τερέν σαν να ήταν ο πραγματικός αγώνας). 
Μαζί με την τρισδιάστατη εικόνα της συμπλοκής θα προβάλλονται σε πίνακα και όλες οι τιμές από τις διάφορες παραμέτρους που καταγράφτηκαν δηλ. Ταχύτητα κίνησης, δύναμη κρούσης, επαφή και σημείο επαφής και για τον επιτιθέμενο και για τον αμυνόμενο κτλ. Η τελική απόφαση για τις υπό αμφισβήτηση φάσεις θα προτείνεται από το σύστημα (με ποσοστό εγκυρότητας επί της 100) αλλά θα λαμβάνεται από τον διαιτητή και θα επικυρώνεται από τον επόπτη μαζί με την απόδοση πόντων ή ποινής.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, το αγωνιστικό ταεκβοντο απελευθερώνεται από τους περιορισμούς και τα προβλήματα του παρελθόντος, μπαίνει σε μια νέα εποχή που θα φέρει το ταεκβοντο πάλι πίσω στην αρχική μορφή που είναι η πολεμική τέχνη. Οι αθλητές θα προπονούνται πλέον πάνω σε τεχνικές και τρόπους αγώνα που θα είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε “παραδοσιακό ταεκβοντο” μια και πλέον σημασία θα έχει η εκτέλεση τεχνικών επίθεσης και άμυνας και όχι η “προσαρμογή” στην τεχνολογία και τις ελλείψεις που είχε αυτή μέχρι τώρα. 
Με το μέλλον να βλέπει πλέον στην εφαρμογή της πιο νέας τεχνολογίας, αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, που ήδη έχει ενσωματωθεί στο νέο σύστημα αλλά είναι σε εμβρυακό ακόμη επίπεδο και χρησιμοποιείται μόνο για την ανάλυση και διαχωρισμό των δεδομένων καταγραφής, το αγωνιστικό ταεκβοντο θα γίνει ένα από τα πιο αντικειμενικά, όσο να αφορά την διεξαγωγή του, αθλήματα προσφέροντας συναρπαστικό θέαμα και άπλετη και κατανοητή από τους θεατές διαφάνεια στις αποφάσεις που κρίνουν την έκβασή του, δηλ. την νίκη ή την ήττα ενός αθλητή.

The Future Taekwondo, Το μελλοντικό ταεκβοντο.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Ελπίζω το μυθιστόρημά μου, να σας διασκέδασε (αν μη τι άλλο)...

Ίσως να έχετε καταλάβει πως πολλές φορές η φαντασία μου “ξεφεύγει” λίγο παραπάνω από το κανονικό, και μερικοί θα με χαρακτήριζαν μέχρι και ουτοπιστή. Πάντως αυτή την φορά θα μου “κολλήσετε” στα σίγουρα την ετικέτα του “φαντασιόπληκτου” ή ίσως, και του μελλοντολόγου, ο καιρός θα δείξει...


[SD]

Σχόλια

BLOGGER: 11
  1. Πολύ καλό φίλε Σίμο, είμαι σίγουρος ότι κάπως έτσι θα εξελιχτούν τα πράγματα στο Ταεκβοντο, κανείς άλλος μέσα στο τερέν, μόνο οι 2 αθλητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω να δω πως θα χωριζει το αυτοματο συστημα τους αθλητες σε περιπτωση αντιαθλητικων εφαρμογων εκτος αγωνιστικου χρονου (βρωμοξυλο εννοω), κατι το οποιο σε περιπτωση απουσιας διαιτητη στο απ τον αγωνιστικο χωρο ειναι ευκολοτερο... Ισως με τηλεμεταφορα η κατι τετοιο φανταζομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάτι σε ρομποτ σβατσενεγκερ, μια και θα είναι και πρόεδρος τότε και θα έχει και πολύ πέραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να δουμε τοτε ποιοι θα μπορουν να διοργανωνουν ενα πρωταθλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαλαρά, η ιστορία είναι φανταστική και αποτελεί μυθιστόρημα για να χαλαρώσουμε λίγο. Τώρα αν κάποιος θέλει να το διαβάσει κατά λέξη μάλλον θα μπερδευτεί. Η εξέλιξη του ταεκβοντο δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου και ούτε καν μιας ολόκληρης χώρας. Τα όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα έχουν έρθει από έξω και έχουν γίνει και γίνονται κάπου αλλού. Απλά μερικές φορές είναι καλό να ξεφεύγουμε και λίγο στο φανταστικό έτσι για χαλάρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, αφού θέλετε να "σοβαρευτούμε", ας μιλήσουμε "σοβαρά".
    Αν πριν από (ασ' πούμε) 3 χρόνια, σας έλεγε κάποιος πως το 2011 θα διεξάγωνται αγώνες ταεκβοντο σε όλο το κόσμο και στην Ελλάδα με ηλεκτρονικούς θώρακες με αισθητήρες και θα δίνονται οι πόντοι αύτοματα, πως θα υπάρχει video replay, και θα μπορούν οι προπονητές να ζητήσουν "επανεξέταση" μιας φάσης, πως θα υπάρχουν 2 κριτές (τόσοι χρειάζονται στο νέο σύστημα) και όχι 4, πως θα γίνονται (στην Ελλάδα μας, παρακαλώ) αγώνες σχεδόν κάθε μήνα, τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται την ίδια ή την επόμενη μέρα, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των αθλητών στην εθνική ομάδα, θα γίνεται ηλεκτρονική ζύγιση και η κλήρωση και τα pull θα βγαίνουν αμέσως μετά από αυτή, πως θα υπάρχει ένα blog που θα μπορείς ελεύθερα να γράφεις τις προτάσεις σου και την γνώμη σου, και πως η ομοσπονδία και οι ενώσεις θα εκσυγχρονίζονται με νέες τεχνολογίες και ιδέες....και άλλα πολλά που σήμερα είναι πραγματικότητα,
    Πως θα χαρακτηρίζατε όλα αυτά που θα έλεγε?
    Τι θα λέγατε για το άτομο που θα τα έλεγε?


    Καλή σας μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ άδικη την επίθεση στον Σίμο, η τεχνολογία εξελίσεται πολύ ραγδαία και στα επόμενα χρόνια σίγουρα θα υπάρξουν τρομερές αλλαγές στο άθλημα. Απ' την άλλη όμως Σίμο μην μας παρουσιάζεις αυτά που κάνουν οι διοικήσεις φέτος σαν κάτι το τρομερό, πράγματι τα παιδιά με τα Φιλίππεια τα κάνανε σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε για το εξωτερικό. Εδώ τα πουλ τα κολλάνε στους τοίχους την τελευταία στιγμή χειρόγραφα και πρέπει να πλακωθείς με όλους τους συγγενείς και φίλους αθλητών για να πάρεις αυτά που αλλού σου τα δίνουν έτοιμα σε φάκελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχεις δίκιο. Δεν είναι κάτι το τρομερό, αυτά που γίνονται και εφαρμόζονται σήμερα στο ελληνικό ταεκβοντο (τουλάχιστον από την μεριά του νέου και του καινοτόμου). Γίνονται όμως, καθιερώνονται και το κυριότερο τα "αφήνουν" και γίνονται...
    Η έμφαση που δίνω είναι περισσότερο με την μορφή "επιτέλους" πάρα με την μορφή της "καινοτομίας". Επιβραβεύω και επικροτώ για να συνεχιστεί η υιοθέτηση τέτοιων πραγμάτων, για να ανέβει σιγά-σιγά και το άθλημα στην χώρα μας. Τα "κανάλια" είναι γνωστά και γνωστός είναι επίσης και "ο τρόπος που λειτουργούσαν", τουλάχιστον αυτό, δείχνει να άρχισε να αλλάζει.
    Όσο να αφορά την "επίθεση". Όχι δεν θεωρώ ότι μου επιτέθηκαν. Θεωρώ πως ο καθένας μας πρέπει να έχει την δυνατότητα να λέει αυτά που πιστεύει, που θέλει, ακόμα και αυτά που φαντάζεται, απλά να γίνεται με κόσμιο τρόπο.
    Όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, πολλές φορές, ακόμη και τα φανταστικά μπορεί να φαίνονται συνηθισμένα και κοινότυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και τα ρομπότ "παίζουν" taekwondo...
    I robot, I taekwondo.
    Δείτε στο site της WTF:
    Taekwondo Robots to Duke it Out

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,398,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,84,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,5,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Επιστημονική φαντασία; Ίσως ναι, ίσως όχι
Επιστημονική φαντασία; Ίσως ναι, ίσως όχι
http://2.bp.blogspot.com/-XUX6SKnDkTc/TfXcyAu_q5I/AAAAAAAAAOs/7v8H7gCVfXM/s320/3dmatrix.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-XUX6SKnDkTc/TfXcyAu_q5I/AAAAAAAAAOs/7v8H7gCVfXM/s72-c/3dmatrix.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/06/blog-post_13.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/06/blog-post_13.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content