Επιστημονική φαντασία; Ίσως ναι, ίσως όχι

Γη, έτος 2020μχ. (ίσως και παραπάνω). Άθλημα, αγωνιστικό ταεκβοντο. Ρεπορτάζ γνωστού αθλητικογράφου που ειδικεύεται πάνω στο αγωνιστικό ταεκβοντο.

Γη, 20/05/2020
Αγωνιστικό ταεκβοντο και η αιχμή της τεχνολογίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή της τεχνολογίας 3D αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων στο ταεκβοντο. Το άθλημα μονομαχίας μεταξύ δυο αθλητών με χτυπήματα πλήρους επαφής (full contact), με τεχνικές της αρχαίας πολεμικής τέχνης που εφαρμόστηκε στην στρατιωτική εκπαίδευση στα αρχαία βασίλεια της Κορέας πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια, έρχεται σήμερα, το έτος 2020, να γίνει ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα. Μετά από πολλές δοκιμές, ελέγχους και αξιολογήσεις τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται πλέον η πιο σημαντική ίσως αλλαγή, στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων ταεκβοντο σε όλο το κόσμο.
Η τεχνολογία αιχμής virtual 3D (εικονική αναπαράσταση σε τρεις διαστάσεις) που γνωρίζει απίστευτη εξέλιξη την τελευταία πενταετία λόγω των νέων και πολύ γρήγορων ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνολογίας 3D scanning (τρισδιάστατη σάρωση) και 3D display (τρισδιάστατη απεικόνιση), έρχεται να εφαρμοστεί και στο αγωνιστικό ταεκβοντο.
Με λίγα λόγια, το αγωνιστικό τερέν διαστάσεων 8x8 μέτρων αλλάζει με την προσαρμογή αισθητήρων δαπέδου, στις τέσσερις γωνίες του αγωνιστικού ταπέτου και σε απόσταση των 2 μέτρων από την άκρη τους και σε ύψος του ενός μέτρου τοποθετούνται στήλες με 3d κάμερες και προβολείς παρουσίασης (projectors) με πολύ μεγάλη ταχύτητα καταγραφής (μικρο-δευτερολέπτων) και αναγνώρισης της κίνησης μέσα στο τερέν και στις τρεις διαστάσεις. 
Στο κέντρο και πάνω από αυτό υπάρχει σε ύψος των τεσσάρων μέτρων ακόμα μια κεντρική 3D κάμερα και προβολέας με την πιο πρόσφατη τεχνολογία απεικόνισης 3D display multiplex (απεικόνηση τρισδιάστατου πολυπλέγματος). 
Οι αθλητές φέρουν τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό από εύκαμπτα ανθρακονήματα και κέβλαρ και μικροίνες (ολόσωμη εφαρμοστή φόρμα που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα και είναι σχεδόν αόρατη) και από πάνω την παραδοσιακή στολή του ταεκβοντο, το γνωστό dobok, και τη ζώνη. Δεν υπάρχουν πλέον τα παλιά προστατευτικά και ο θώρακας με διαφορετικό χρώμα, μόνο οι ρίγες στα μανίκια και στο παντελόνι με τους δυο διαφορετικούς χρωματισμούς, μπλε και κόκκινο. Η αναγνώριση και ο διαχωρισμός των αθλητών είναι πλέον αυτόματος από το σύστημα. 
Η διάρκεια του αγώνα με τους 3 γύρους των 2 λεπτών παραμένει ως έχει καθώς και όλοι οι υπόλοιποι κανονισμοί για τα έγκυρα χτυπήματα, τους διαφορετικούς πόντους στα χτυπήματα σε διαφορετικά σημεία, οι ποινές και όλα όσα έχουμε συνηθίσει τόσο καιρό. Αυτό που αλλάζει είναι η απόδοση των έγκυρων πόντων που γίνεται πλέον αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής. 
Επίσης, ο κεντρικός διαιτητής δεν θα βρίσκεται πλέον μέσα στο τερέν αλλά στην γραμματεία και εμπρός από την κονσόλα ελέγχου και διαχείρισης του αγώνα μαζί με τον γραμματέα του αγώνα. Η διαχείριση του αγώνα γίνεται με οπτικά σήματα που εμφανίζονται ανάμεσα στους αθλητές (όπου και αν βρίσκονται αυτοί) καθώς και εμπρός από τον καθένα τους, τα σήματα αυτά τα “προβάλει” ο διαιτητής από την κονσόλα ελέγχου που έχει εμπρός του, δίνοντας έτσι τις εντολές που θέλει για τον έλεγχο του αγώνα, μαζί βέβαια με τις φωνητικές εντολές στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Οι κριτές καταργούνται εντελώς. Υπάρχει μόνο ένας επόπτης διαιτητής που καλείται μόνο όταν χρειάζεται για να δώσει ή να επικυρώσει την τελική απόφαση σε ανάλογες περιπτώσεις. 
Παραμένουν οι προπονητές με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας με τον αθλητή τους, στον χώρο ανάπαυσης των αθλητών στις δύο πλευρές του τερέν, μαζί με το τηλεχειριστήριο ένστασης χειρός που έχει ο καθένας τους. Βέβαια, παραμένουν οι κανονισμοί που ισχύουν για την ένσταση (όσες φορές επιθυμεί) από έναν προπονητή δηλ. Το δικαίωμα διακοπής του αγώνα για επανεξέταση κάποιας φάσης με την αντίστοιχη επιβράβευση (για θετική έκβαση) ή ποινή (για αρνητική έκβαση) ανάλογα με την τελική απόφαση του διαιτητή και του επόπτη πάνω σε μια “αμφισβητούμενη” φάση.
Η αναγνώριση και απόδοση - καταγραφή των πόντων για τα έγκυρα χτυπήματα των αθλητών πλέον την αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου το 3D εποπτικό και καταγραφικό σύστημα.
Πως λειτουργεί τώρα, το 3D RDS (Recording and Display System, Σύστημα Καταγραφής και Απεικόνισης);
Με την υψηλής ταχύτητας τρισδιάστατη αναγνώριση κίνησης καταγράφει, αναλύει και αποφασίζει για την απόδοση των έγκυρων πόντων στους αθλητές. Ελέγχει παραμέτρους όπως ταχύτητα, επαφή, δύναμη κρούσης, έγκυρες περιοχές επαφής, αποφασίζει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου για τα έγκυρα χτυπήματα και αποδίδει με αντικειμενικά κριτήρια και βάση προκαθορισμένων παραμέτρων (κατηγορία βάρους και βάρος αθλητών) τους έγκυρους πόντους. Επίσης, αναγνωρίζει και “τιμωρεί” τον αθλητή που διέπραξε “παράνομο” χτύπημα (πχ. Σε μη έγκυρη περιοχή) ή κίνηση (πχ. Έξοδος από το τερέν χωρίς αιτία ή κράτημα/σπρώξιμο του αντιπάλου κτλ.) με παρατηρήσεις ή ποινές. Τέλος, σε συνεργασία με τον κεντρικό διαιτητή αποφασίζει για την απόδοση νίκης σε έναν αθλητή στην περίπτωση που χρειάζεται η "απόφαση υπεροχής".
Ακόμη και πάντα με τον εποπτικό έλεγχο του κεντρικού (και μοναδικού πλέον) διαιτητή αποφασίζει για τις διακοπές του αγώνα και για την κλήση του γιατρού αφού αναγνωρίζει το 99,99% των περιπτώσεων τραυματισμού ενός αθλητή που χρειάζεται πιθανώς ιατρική φροντίδα, καθώς και τις περιπτώσεις knock-out.

Για το σύστημα απεικόνισης τώρα. Εκτός από την καταγραφή του αγώνα με τις 3D κάμερες, το σύστημα έχει και την δυνατότητα της απεικόνισης σε τρισδιάστατη εικόνα πάνω στο τερέν. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που απαιτείται video replay, είτε από ένσταση κάποιου από τους προπονητές, είτε λόγω δυσκολίας για την έκδοση απόφασης πάνω σε μια συμπλοκή από τον διαιτητή και το σύστημα, υπάρχει η δυνατότητα ανασκόπησης του αγώνα πάνω στο τερέν με τρισδιάστατη απεικόνιση των αθλητών και της συμπλοκής που “αμφισβητείται” σε αργή κίνηση ή καρέ-καρέ (και με περιστροφή στο κάθετο άξονα) για να βοηθηθεί ο διαιτητής στην λήψη της τελικής του απόφασης (βέβαια την όλη ανασκόπηση θα μπορούν να την δουν και οι προπονητές, και οι αθλητές και οι θεατές μια και θα προβάλετε πάνω στο τερέν σαν να ήταν ο πραγματικός αγώνας). 
Μαζί με την τρισδιάστατη εικόνα της συμπλοκής θα προβάλλονται σε πίνακα και όλες οι τιμές από τις διάφορες παραμέτρους που καταγράφτηκαν δηλ. Ταχύτητα κίνησης, δύναμη κρούσης, επαφή και σημείο επαφής και για τον επιτιθέμενο και για τον αμυνόμενο κτλ. Η τελική απόφαση για τις υπό αμφισβήτηση φάσεις θα προτείνεται από το σύστημα (με ποσοστό εγκυρότητας επί της 100) αλλά θα λαμβάνεται από τον διαιτητή και θα επικυρώνεται από τον επόπτη μαζί με την απόδοση πόντων ή ποινής.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, το αγωνιστικό ταεκβοντο απελευθερώνεται από τους περιορισμούς και τα προβλήματα του παρελθόντος, μπαίνει σε μια νέα εποχή που θα φέρει το ταεκβοντο πάλι πίσω στην αρχική μορφή που είναι η πολεμική τέχνη. Οι αθλητές θα προπονούνται πλέον πάνω σε τεχνικές και τρόπους αγώνα που θα είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε “παραδοσιακό ταεκβοντο” μια και πλέον σημασία θα έχει η εκτέλεση τεχνικών επίθεσης και άμυνας και όχι η “προσαρμογή” στην τεχνολογία και τις ελλείψεις που είχε αυτή μέχρι τώρα. 
Με το μέλλον να βλέπει πλέον στην εφαρμογή της πιο νέας τεχνολογίας, αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, που ήδη έχει ενσωματωθεί στο νέο σύστημα αλλά είναι σε εμβρυακό ακόμη επίπεδο και χρησιμοποιείται μόνο για την ανάλυση και διαχωρισμό των δεδομένων καταγραφής, το αγωνιστικό ταεκβοντο θα γίνει ένα από τα πιο αντικειμενικά, όσο να αφορά την διεξαγωγή του, αθλήματα προσφέροντας συναρπαστικό θέαμα και άπλετη και κατανοητή από τους θεατές διαφάνεια στις αποφάσεις που κρίνουν την έκβασή του, δηλ. την νίκη ή την ήττα ενός αθλητή.

The Future Taekwondo, Το μελλοντικό ταεκβοντο.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Ελπίζω το μυθιστόρημά μου, να σας διασκέδασε (αν μη τι άλλο)...

Ίσως να έχετε καταλάβει πως πολλές φορές η φαντασία μου “ξεφεύγει” λίγο παραπάνω από το κανονικό, και μερικοί θα με χαρακτήριζαν μέχρι και ουτοπιστή. Πάντως αυτή την φορά θα μου “κολλήσετε” στα σίγουρα την ετικέτα του “φαντασιόπληκτου” ή ίσως, και του μελλοντολόγου, ο καιρός θα δείξει...


[SD]

ΣΧΟΛΙΑ

BLOGGER: 11
Loading...
Όνομα

Αθλητές,71,Αποτελέσματα Αγώνων,17,Απόψεις,46,Διεθνές Πρωτάθλημα,278,Ελλάδα,620,Ελληνικό Πρωτάθλημα,100,Επιχορηγήσεις,13,Ιατρική στήλη - Διατροφή,73,Καλεντάρι,3,Κανονισμοί και Νομοθεσία,108,Νέα στον Κόσμο,271,Παρεμβάσεις,102,Προσεχώς,6,Σεμινάρια Ταεκβοντό,67,Ωμέγα (1),1,Ωμέγα (2),82,info,6,Para-taekwondo,28,tkd itf - news,64,Video,61,
ltr
item
taekwondo greece group: Επιστημονική φαντασία; Ίσως ναι, ίσως όχι
Επιστημονική φαντασία; Ίσως ναι, ίσως όχι
http://2.bp.blogspot.com/-XUX6SKnDkTc/TfXcyAu_q5I/AAAAAAAAAOs/7v8H7gCVfXM/s320/3dmatrix.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-XUX6SKnDkTc/TfXcyAu_q5I/AAAAAAAAAOs/7v8H7gCVfXM/s72-c/3dmatrix.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/06/blog-post_13.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/06/blog-post_13.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσότερα Reply Cancel reply Διαγραφή By Home ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Προβολή Όλων Προτεινόμενα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ιανουάριος Φερβουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Jan Feb Mar Apr Μάϊος Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy