LaJUST ή Daedo, ιδού η απορία?

Μαίνεται ο πόλεμος της LaJUST και της Daedo. Μέχρι τώρα (με τελευταίο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WTF 2011) η επικράτηση της LaJUST στις δ...

Μαίνεται ο πόλεμος της LaJUST και της Daedo. Μέχρι τώρα (με τελευταίο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WTF 2011) η επικράτηση της LaJUST στις διοργανώσεις, υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ήταν καθολική. Ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα αγώνων (PSS, αποτελείται από θώρακα, πατουσάκια και εφαρμογή με ειδικά εξαρτήματα για την απόδοση και καταγραφή του σκορ, στο μέλλον υπάρχει πρόβλεψη για κράνος και γάντια) που αναγνώρισε επίσημα η WTF και το μοναδικό που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις διοργανώσεις αγώνων παγκοσμίως. 
Αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, όπου το σύστημα της Daedo αναγνωρίστηκε επίσημα από την WTF και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογό της με τον εγκεκριμένο εξοπλισμό για χρήση σε διοργανώσεις αγώνων. 
Η αντιπαράθεση των δυο εταιριών είχε πλέον αρχίσει και επίσημα. Στις 18 Μαΐου 2011, η WTF εξέδωσε ανακοίνωση για το ποιο από τα δυο συστήματα θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012. 
Το σύστημα που επιλέγει είναι το "Daedo e-protector system TK-STRIKE". Με ύφος απολογίας η WTF προσπαθεί να εξηγήσει πώς προέκυψε αυτή η απόφαση. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως δεν ήταν (άμεσα) δικιά της απόφαση, ναι μεν πρότεινε και τα δυο συστήματα, αφού τα έχει αναγνωρίσει και τα δυο, αλλά η απόφαση ήταν στα χέρια της αρμόδιας τριμερούς επιτροπής της ΔΟΕ (στην όποια συμμετέχει και η ίδια). Η επιτροπή αποφάσισε υπέρ της Daedo, κόβοντας έτσι τη φόρα της LaJust από την καθολική επικράτησή της σε αυτόν το χώρο (ας υπολογίσουμε και την άμεση διαφήμιση που είχε από την χρήση του δικού της συστήματος και τα πλεονεκτήματα που αυτή έφερνε στις πωλήσεις των υπόλοιπων προϊόντων της).
Το ότι δεν θα χρησιμοποιείται ένα μόνο σύστημα στους αγώνες είναι και καλό και κακό. 
Καλό, γιατί ο ανταγωνισμός φέρνει εξέλιξη και χαμηλότερες τιμές (μια και τα συστήματα είναι ακριβά, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του κόστους του άλλου εξοπλισμού) και δεν "κρέμονται" όλοι οι αγώνες από ένα σύστημα και τις αδυναμίες που πιθανόν να παρουσιάσει. 
Κακό, γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα, κυρίως, καθορίζει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, οι αθλητές έπρεπε να "προσαρμόσουν" την αγωνιστική τους προπόνηση (και όλες τις τακτικές τους) σε έναν τύπο καταγραφής σκοραρίσματος, ενώ τώρα θα πρέπει να το κάνουν σε δυο, επίσης οι ομοσπονδίες (και ίσως και οι σύλλογοι) θα πρέπει να αγοράσουν και το δεύτερο σύστημα. 
Το σύστημα της DaeDo καταρχήν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις προολυμπιακές διοργανώσεις προκρίσεων και για την ολυμπιάδα του 2012, στο μέλλον όμως είναι πολύ πιθανό να "προτείνεται" ή να "επιλέγεται" και για άλλες διοργανώσεις.
Τελικά με τη χρήση και των δυο συστημάτων (και ίσως και τρίτου αν συμπεριληφθεί και η Adidas) το θέμα αρχίζει και γίνεται περίπλοκο. Από την μια και τα δυο συστήματα θα είναι "έγκυρα" για τη διεξαγωγή αγώνων που θα είναι "αποδεκτοί" από την WTF, από την άλλη η WTF και οι Ηπειρωτικές Ενώσεις θα "μπορούν" να προτείνουν πιο από τα δύο συστήματα θα χρησιμοποιούν στις διοργανώσεις τους καθολικά ή κατά περίπτωση. Μικρότερης σημασίας, αλλά σημαντικό, είναι και το γεγονός πως οι αθλητές θα πρέπει να εφοδιαστούν πατουσάκια (και αργότερα σίγουρα γάντια και ίσως και κράνος) και από τις δύο εταιρίες. Στους κανονισμούς διοργάνωσης αγώνων από την WTF δεν γίνεται κάποια επιλογή, απλά αναφέρεται γενικά πως θα γίνεται χρήση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής του σκορ.
Εκτός από τις ολυμπιακές διοργανώσεις που φαίνεται να τις έχει η DaeDo (για το 2012 και πολύ πιθανόν και για τις επόμενες και ίσως για όλες τις "ολυμπιακές" διοργανώσεις) η LaJust έχει την μερίδα του λέοντος μιας και το σύστημά της χρησιμοποιείται καθολικά και παγκόσμια σε όλες σχεδόν τις "μεγάλες" διοργανώσεις και έχει ήδη "απλωθεί" μέχρι και σε επίπεδο συλλόγων. Το μέλλον δείχνει πως η Daedo αν και έχει κάνει μια καλή αρχή θα δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει μεγάλο κομμάτι της αγοράς, καθώς οι κανόνες για την επικράτηση ενός προϊόντος είναι μια άλλη πραγματικότητα.

Σχόλια

BLOGGER: 9
  1. re file to adidas oute to idame...
    plaka mas kanis..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α Adidas έχει βγάλει κι αυτή σένσορες και είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσει να μπεί στο παιχνίδι μέχρι το 2012, πάντως μεταξύ Lajust και Daedo εγώ ψηφίζω με κλειστά μάτια Daedo. Το μόνο που μ'ενοχλεί είναι οι σένσορες για το ντι τσάκι, πρέπει να το κάνεις σαν γιοπ τσακι για να βρεί ο σένσορας δηλ. αλλάζεις εντελώς τη τεχνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tin exoun allaksi idi oi koreates tin texniki tou ti-tsaki file mou !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. i adidas tha parameinei opos exei kai tin diafora oti tha bgalei kainourgio sensora pou na grafi poio eukola !!!kai tha antikatastisi to logismiko tis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oso o filos lei oti den tous eide tous adidas itan i proti etairia pou asxolithike
    me thorakes

    anamenete anamenete

    den einai xazi tetoia megali etairia na meinei piso

    alloste tous bazei mprosta na dei pos tha ekselekti stous olimpiakous kai tha apofasisei gia tous epomenous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kai to kako me mas kserete poio einai
    argisame para poli na tous kathierosoume stous agones mas !!!!

    mia legame lajust mia adidas kai petaxtike i dae do kai mpike sfina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mathete ta paidia sas na klotsane kai ta alla einai logia

    an den xtipiseis ponto den perneis teleiose

    ante na sas do tora na bgazete protathlitarades kathe xronia kai allous

    telos enas se kathe katigoria tha einai kai tha einai aytos pou tha gimnazeste 365 meres ton xrono !!!!!

    etsi einai to dikaio kai to sosto !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα παρακαλούσα τον φίλο που λέει ότι οι κορεάτες έχουν αλλάξει ήδη την τεχνική του ντι τσάκι, να μας περιγράψει πώς πρέπει να κλοτσάμε στους Daedo για να καταφέρουμε να πάρουμε κανέναν πόντο στην Ευρώπη, μιας και στην Ελλάδα δεν βλέπω να χρησιμοποιούνται στους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: LaJUST ή Daedo, ιδού η απορία?
LaJUST ή Daedo, ιδού η απορία?
http://3.bp.blogspot.com/-RLkdRmm1jRY/TdYkXOVwjwI/AAAAAAAAAKA/LylwW6l6XY8/s200/pss.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-RLkdRmm1jRY/TdYkXOVwjwI/AAAAAAAAAKA/LylwW6l6XY8/s72-c/pss.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/05/lajust-daedo.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/05/lajust-daedo.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content