Ανάπτυξη του αγωνιστικού Ταεκβοντό

Γράφει ο Τονόνογλου Θεόφιλος Προπονητής  Στο  φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών ,  πολλά «φαβορί» έχασαν από θεωρητικά μικ...

Γράφει ο Τονόνογλου Θεόφιλος
Προπονητής 
Στο  φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών ,  πολλά «φαβορί» έχασαν από θεωρητικά μικρότερης δυναμικότητας και εμπειρίας αθλητές.
Είναι σωστό ένας αθλητής να κρίνεται από μία και μοναδική διοργάνωση;
Η συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής αθλητών για την εθνική ομάδα ακολουθείται εδώ κι αρκετά χρόνια, επιτρέποντάς μας να πούμε ότι είναι τουλάχιστον δίκαιη.
Είναι όμως και ο καλύτερος τρόπος;  Τι γίνεται όταν  κάποιος αθλητής, ίσως και ο καλύτερος της κατηγορίας, δε βρεθεί σε καλή μέρα; (π.χ. τραυματισμός, ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο).
Αποτέλεσμα είναι η εθνική ομάδα η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας να μην είναι πάντα  η καλύτερη. (δεν υποτιμούμε φυσικά κανέναν αθλητή, απλά λαμβάνουμε υπ΄ όψιν και άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα)

Κατά την άποψή μου
Ο αθλητής που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, θα πρέπει να επιλεγεί με μια βαθμολογία η οποία θα προκύπτει  από ένα σύνολο πρωταθλημάτων.
1.      Πανελλήνιο πρωτάθλημα
2.      Πανελλήνιο κύπελλο Βορείου Ελλάδος και
3.      Πανελλήνιο κύπελλο Νοτίου Ελλάδος (αναβαθμίζοντας έτσι και τον ρόλο των κυπέλλων)

Υπάρχουν απόψεις που αναφέρουν ότι πρωταθλήματα  A΄ class θα πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιλογή της εθνικής ομάδας. Αυτό όμως αδικεί το σύνολο των αθλητών του Ελληνικού Τεακβοντό και ειδικότερα των νέων και πρωτοεμφανιζόμενων, αλλά και των αθλητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα  συμμετοχής.
Τα Α class πρωταθλήματα έχουν διεθνώς ένα διαφορετικό λόγω ύπαρξης,  μπαίνουν στο προπονητικό πλάνο του αθλητή στα πλαίσια της προετοιμασίας του, για να είναι έτοιμος να αγωνιστεί  στα εθνικά ή διεθνή πρωταθλήματα.

Επίσης, προκειμένου να μην παραμένουν εκτός ανταγωνισμού οι υπόλοιποι αθλητές, θα πρέπει ο δεύτερος που προκύπτει από την προαναφερόμενη βαθμολογία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά και οι δύο τρίτοι της κατηγορίας σε ένα  αμέσως επόμενο τουρνουά , τα οποία θα έχουν ανακοινωθεί από την ΕΛΟΤ. (το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο οκτάδας από την κάθε Ένωση)
Έτσι δίνεται το έναυσμα και στους  υπόλοιπους  αθλητές της κάθε κατηγορίας, να παραμείνουν ενεργοί και με διάθεση για προπόνηση, ανεβάζοντας παράλληλα το αγωνιστικό τους επίπεδο, το οποίο και θα φανεί την αμέσως επόμενη χρονιά.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται σε βάθος χρόνου μια μεγάλη βάση αξιόμαχων αθλητών, με εμπειρίες και σε διεθνείς αγώνες, οι οποίοι θα μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την χώρα μας  ως μέλη της εθνικής μας ομάδας.
Ο σημερινός τρόπος καλλιεργεί έναν και μοναδικό αθλητή ανά κατηγορία, πάνω στον οποίο επενδύει όλο τα Ελληνικό Ταεκβοντό, παροπλίζοντας όλους τους άλλους για έναν ολόκληρο χρόνο.

Αυτό που χρειάζονται οι αθλητές μας (και ιδιαίτερα οι νέοι αθλητές μας) είναι διάθεση , η   οποία επιτυγχάνεται με κίνητρα για να αγωνίζονται.

 
Τονόνογλου Θεόφιλος
Προπονητής

Σχόλια

BLOGGER: 12
  1. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια εθνική ομάδα; Οι δυο και τρεις εθνικές ομάδες. Δηλαδή, έχεις τους 1ους, τους 2ους και τους 3ους αθλητές (από το όποιο σύστημα κι αν προκύπτουν, πανελλήνιο, βαθμολογία, επιλογή με κριτήρια κτλ.) υπ' ατμόν και να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. Περισσότερες ευκαιρίες για πολλούς αθλητές και περισσότερες ευκαιρίες για διακρίσεις. Έτσι, έχεις υπ' ατμόν όλα τα "top gun" της χώρας. Αν μη τι άλλο, μου ακούγεται έξυπνο και με δυναμική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά όλα αυτά αλλά :

    α)Δε νομίζω ότι υπάρχουν λεφτά ή θέληση να δωθούν λεφτά για 2 και 3 Εθνικές ομάδες.
    ΑΥτό γιατι σκεφτομαι ότι πριν από 1 μεγάλη διοργάνωση της WTF του εξωτερικού , η εθνικη έκανε 1 μήνα προετοιμασία στα 3-5 πηγάδια-λουτράκι κ.οκ.
    Ομοίως και τα έξοδα για τα ταξίδια του εξωτερικού.Με λίγα λόγια ότι έξοδα έχει για την 1η ομάδα x3.

    β)Πολλοί αθλητές όντως δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε πολλά OPEN έξω.
    Χωρίς καμία δόση κακίας και ειρωνίας ,αλλά οι αθλητές και οι γονείς τους ,καθώς περνούσαν τα χρόνια ,δεν κατάλαβαν πόσο ακριβό άθλημα είναι το taekwondo?Το tkd πρέπει να είναι πιο ακριβό άθλημα και από το tennis.Και εκεί open γινονται στο εξωτερικό ,αλλά οι διακρίθέντες κερδίζουν και κανα $$$.STO tkd ...
    Επιπλέον εαν είταν στο χέρι μου θα προτιμούσα πχ στα -80kg να στείλω τον Τζελλο ή τον Νικολαίδη που έχουν αντιμετωπίσει πχ τον Cook 1-2 φορές στα Open,θα έχουν καλύτερες πιθανότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιαυτο να κανουμε οκτω εθνικες ομαδες να μη μεινει κανεις παραπονεμενος και ο καθε πικραμενος θα λεει ειμαι εθνικη ομαδα αυτο πως δεν το σκεφτηκατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο σχόλιο μου δεν αναφέρθηκα σε 3 εθνικές ομάδες ταυτόχρονα. Αλλά κάθε φορά ανάλογα με το "βάρος" της διοργάνωσης επιλέγεις τους αθλητές/-τριες που θα στείλεις ως εθνική ομάδα. Το κόστος είναι μια παράμετρος άγνωστη σε μένα, οπότε δεν έχω κάτι να πω. Αλλά το κόστος θα είναι "ίδιο" κάθε φορά που θα αποστέλεται μια ομάδα. Τώρα, αν χρειάζονται 8 εθνικές είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε (έτσι και αλλιώς η πίκρα είναι ρούχο δανεικό όλοι το φοράμε κάποια στιγμή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε σιμο εχετε πολλες γνωσεις γιατι δεν βαζετε υποψηφιοτητα να κανετε καλυτερο το αθλημα μας?σκεφτητε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν διαβάσετε καλύτερα την ανάρτηση θα διαπιστώσετε ότι πουθενά δεν λέει για δύο, τρεις ή οχτώ εθνικές.
    Επίσης γράφω γιατί κάποιοι με λύπη τους σπρώχνουν το άθλημα να γίνει άθλημα των λίγων, της ελίτ, αυτών που έχουν και κατέχουν.Ας ρίξουν μια ματιά στα ακριβά αθλήματα , πόσο κόσμο έχουν, αθλητές, φιλάθλους,προπονητές, ενώσεις κλπ. Tο ταεκβοντό θα μείνει στα λαϊκά δημοφιλή αθλήματα και θα συνεχίζει να χαρίζει ολυμπιακά μετάλλια σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απάντηση σχετικά με "υποψηφιότητα".
    Το να ηγούμαι ή να κατέχω διοικητική θέση είναι κάτι που δεν το σηκώνει η "πέτσα" μου. Η θέση του εργάτη ή συνεργάτη είναι κάτι που μπορώ να το "παλέψω". Και ξεκαθαρίζω, η άποψη μου για την ηγεσία είναι ότι υποστηρίζω όποιον κατέχει θέση εξουσίας με σεβασμό στην θέση (θεσμός) και στο πρόσωπο (υπεύθυνος) που την κατέχει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως "καταπίνω" ότι κάνουν. Προτιμώ να βλέπω ενεργούς ηγήτορες που εργάζονται, συνεργάζονται και κυρίως "ακούν" και προσπαθούν, από το να είναι "κλειστά κουτιά". Λέγε, λέγε, κάποια στιγμή θα καταλάβουν πως αγαπάμε το άθλημα και όχι τις πρωτοκαθεδρίες (τουλάχιστον εγώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. jiati den stelnonde i 2 proti kathe katijorias se a-class,
    p.x. "german open"o enas, "spanish open" o allos ?

    ta apotelesmata tha diksoun tis diethnes ikanotites tou kathenos, jia tis opies stin ousia prokete kai oxi mono na ine melos ethnikis dioti eixe protia sto panellinio.

    enation pion ajanistike, ...ti apotelesma efere, se posous ajones, kai os pou proxorise ?

    fisika tha prepi na lambanoume ipopsi kai tin klirosi tou kathenos, olla ta favori p.x. turkia, ispania, iran, rossia sto "pool a", ...ethiopia, zimbabwe, kai alla sto "pool b". pos tha axiolojithi i kathe niki/ita ?

    stin teliki analisi tha dixthi pios pori na antimetopisi kai na antiprosopefsi analoja se diethnes epipedo.

    allo ine na kerdas ajona p.x. 5:3 enantion ethiopia, kai allo na xanis 5:3 enantion iran ...i alla korifea krati.

    ena panellinio,...i opio dipote ethniko protathlima, den apodikni wasika tipota, ...tha prepi na lavoume ipopsin olli tin saison kai oxi mono tin "stigmea" apodosi enos athliti/athlitrias.

    anaferate nikolaidi alexandro,
    ...pios apo tous ipollipous exi analojes diethnes empiries ?
    an kitakso ta "pool-list" ton telefteon a-class
    den frisko sxedon kamia simetoxi kanenanos tis torinis katataxis.

    efxome i prospathies okai thissies ollon afton ton pedion na ektimithoun sosta kai analoja,
    ...jiati kai ejo joneas ime kai jnoriso...

    o "jermanaras"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ αναγνώστη οι ομάδα του taekwondo greece group θα σε παρακαλούσε να μην γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες για να γίνεται πιο κατανοητή η σκέψη και η αποψή σου.Σε ευχαρηστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιωάννης Θεοδώρου(προπονητής)19 Μαρτίου 2011 στις 1:39 π.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Θεοδώρου, επειδή το σχόλιό σας αποτελεί μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση,θα μεταφερθεί στην πρώτη σελίδα ως ανάρτηση.Παρακαλούμε πολύ,αν υπάρχει κάποια παρατήρηση ή ανάλογα κείμενα στο μέλλον, επικοινωνήστε μαζί μας στο mail του Blog :greecegroup@gmail.com
    Με τιμή,η ομάδα σύνταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν μπρορω να καταλαβω γιατι μερικοι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι τα φαβορι υπαρχουν για να χανουν απο τα αουτσαιντερ.αν δεν ειναι σε καλη μερα παει να πει οτι η διαφορα τους δεν ειναι μεγαλη.Οποτε δικαιουτε και ο αλλος να κερδισει.Αν ειναι να βγαζουμε τους πρωταθλητες απο τα χαρτια και οχι με τους αγωνες.Αν αλακσει το συστημα οκ.αλλα αυτη τη στιγμη ειναι αυτο και οποιος κερδισει πρεπει να παρει τη θεση στην οποία ειναι.και οχι οι δευτεροι και οι τριτοι να ονομαζοντε πρωτοι μετα τουσ αγωνες.ειναι κρυμα για τους αθλητες και τουσ προπονητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Ανάπτυξη του αγωνιστικού Ταεκβοντό
Ανάπτυξη του αγωνιστικού Ταεκβοντό
http://2.bp.blogspot.com/-p9HeCnbUhog/TX3kKrvUCJI/AAAAAAAAAmo/6cJg5rKbmyk/s320/4406.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-p9HeCnbUhog/TX3kKrvUCJI/AAAAAAAAAmo/6cJg5rKbmyk/s72-c/4406.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/03/blog-post_14.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/03/blog-post_14.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content