Συνέντευξη του αντιπροέδρου της WTF, Ivan Dibos

2011/06/07 03:10:00 (Πηγή: masTaekwondo, το άρθρο στα ισπανικά , και στα αγγλικά ) Συνεντεύξεις - Αποκλειστική συνέντευξη με τον Ivan ...

2011/06/07 03:10:00
(Πηγή: masTaekwondo, το άρθρο στα ισπανικά, και στα αγγλικά)

Συνεντεύξεις - Αποκλειστική συνέντευξη με τον Ivan Dibos

Πρόλογος
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αποκλειστική συνέντευξη για το masTaekwondo.com με τον αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ της WTF, τον περουβιανό κ. Ivan Dibos.
“...Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για το ταεκβοντο...”




Εισαγωγή
Ο κ. Dibos έχει υπάρξει ως μέλος της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε ως αθλητής της ποδηλασίας, μετά της κολύμβησης, μετά ως δρομέας στίβου και τέλος της κωπηλασίας. Σε αυτό το τελευταίο άθλημα έγινε και μέλος του ΔΣ της WTF. Αποσύρθηκε από την κωπηλασία στην ηλικία των 65 ετών και αυτό λόγο του ορίου ηλικίας. Από την άλλη συνέχισε την καριέρα του στην ΔΟΕ για το ταεκβοντο, όπου δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Και τώρα στην ηλικία των 75 ετών συνεχίζει προς τα εμπρός δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του στο ταεκβοντο.

Αναφερόμενος στο ταεκβοντο, δηλώνει πως δεν μπορεί να καθορίσει αν μια τεχνική είναι σωστή ή όχι. Αλλά μπορεί να εφαρμόσει όλη την γνώση που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια ως αθλητικός διαχειριστής, ως εκπαιδευτής και ως αθλητής. Και δίνει ότι καλύτερο έχει για το ταεκβοντο.

Συνέντευξη

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρήκατε τον χρόνο για να κάνουμε αυτή την συνέντευξη για το masTaekwondo.com, είναι πολύ σημαντικό το ότι, ο Αντιπρόεδρος της WTF μας μοιράζει λίγο από τον χρόνο του για συνέντευξη. Η πρώτη μου ερώτηση είναι, πως βλέπετε το ταεκβοντο ως αθλητικό οργανισμό (αθλητική οργάνωση);

Νομίζω πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, ο ρόλος και οι πράξεις του δρ. Choue ως προέδρου είναι πολύ καλές. Είναι ένα σεβαστό άτομο, που είναι πλήρως αφοσιωμένο σε αυτό που κάνει. Δεν χρειάζεται να το κάνει για οικονομικούς (βιοποριστικούς) λόγους. Δεν έχεις μεγάλες οικονομικές απολαβές, όταν λειτουργείς ευπρεπώς, και σίγουρα έτσι λειτουργεί ο δρ. Choue. Έχει στηρίξει αυτό το άθλημα και με χρόνο και με χρήματα. Νομίζω πως, αθλητικός ηγέτης είναι κάποιος που παρέχει όλο τον απαραίτητο χρόνο, που πολλές φορές δεν φτάνει και χρειάζεται να δώσεις και παραπάνω για γίνουν όλα αυτά που θέλεις να κάνεις.


Ως μέλος της ΔΟΕ, έχετε την εντύπωση πως η κατάσταση της θέσης του ταεκβοντο ως ολυμπιακό άθλημα κινδυνεύει;

Αυτός είναι ο φόβος στον οποίο εκτίθεται και αντιμετωπίζει κάθε αθλητική ομοσπονδία. Οι άνθρωποι έχουν κάνει λάθη και στο ταεκβοντο. Γνωρίζουμε πως οι κορεάτες μπορούν να είναι ανυπόμονοι και μερικές φορές μπορεί να έχουν πάρει επιθετικές και παρορμητικές αποφάσεις. Ωστόσο, έχουμε αποφασίσει με τον δρ. Choue να αναλύσουμε και να βρούμε τρόπους και λύσεις για να απαλείψουμε την εσφαλμένη εικόνα που έχουν τα μέλη της ΔΟΕ για το ταεκβοντο. Για παράδειγμα, έχουμε ανοίξει γραφείο στην Λοζάνη της Ελβετίας για να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη της ΔΟΕ και η χρησιμοποίηση του video replay είναι μια από τις αλλαγές που έχουν γίνει ήδη. Αυτή η τελευταία αλλαγή, έχει βοηθήσει πολύ στις αποφάσεις της διαιτησίας. Οπότε τώρα έχουμε εφαρμόσει πλήρως την χρήση της μαγνητοσκοπημένης ανασκόπησης, τις κάρτες μπλέ και κόκκινη, για τους κόουτς και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του σκορ.


Τέλεια, αυτό με πάει στην επόμενη ερώτηση μου, η οποία είναι σχετική με τα ηλεκτρονικά προστατευτικά και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής σκορ. Αν δεν κάνω λάθος, είστε ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τα ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας της WTF. Είστε ο υπεύθυνος για τον έλεγχο και την διαχείριση αυτών των συστημάτων; 

Σωστά, είμαι ο υπεύθυνος για τα προστατευτικά και το σύστημα καταγραφής του σκορ που ονομάζονται (τα έχουμε βαφτίσει) ως PSS. Ο λόγος που πρότεινα αυτή την ονομασία στο δρ. Choue, ήταν λόγω του ότι τα προστατευτικά αγώνα και καταγραφής του σκορ είναι σαν και αυτά που υπάρχουν στην ξιφασκία, του άρεσε, οπότε και τα ονομάσαμε έτσι.

Νομίζω πως το PSS και το Video Replay έχουν αλλάξει την αίσθηση στο ταεκβοντο, αυτό θα γίνοταν ακόμα κι αν είχαμε εφαρμόσει μόνο το Video Replay. Έχουμε ήδη εγκρίνει δυο μάρκες (εταιρίες) και μια τρίτη βρίσκεται καθ' οδόν για έγκριση. Στην αρχή είχαμε την σκέψη να τα δώσουμε όλα σε μια μόνο μάρκα, αλλά μετά σκέφτηκα: “το μονοπώλιο ποτέ δεν είναι καλή ιδέα”. Ο μόνος τρόπος για να μειώσεις το κόστος για τους αγωνιζόμενους είναι να έχεις 2, 3 ή και 4 εγκεκριμένες μάρκες.

Κάποιοι, δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν που θα καταλήξει το όλο θέμα σχετικά με τις επιπλοκές και την πολυπλοκότητα που θα παρουσιαστούν σε διάφορες καταστάσεις. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν θα ήταν καλύτερο να ομογενοποιηθεί ένα PSS και οι εταιρίες να προσαρμοστούν πάνω σε αυτό, για να αποφύγουμε τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις διαφορετικές μάρκες. Θεωρείται πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό;
 

Είναι πολύπλοκο γιατί κάθε ένας έχει την δική του διαφορετική τεχνολογία και ο κάθε ένας νομίζει πως η δική του είναι και η καλύτερη. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι, να  δίνουμε τις γενικές κατευθύνσεις, όπως, ο αισθητήρας καταγραφής πόντου/-ων,  ο οποίος αντιλαμβάνεται και καταγράφει πόντους σύμφωνα με την δύναμη κρούσης του χτυπήματος που δέχεται πάνω του.
Παραδείγματος χάριν, έχω δει ότι η Daedo και η LaJUST έχουν αισθητήρες. Ενώ για παράδειγμα η KP&P έχουν ένα είδος ασπίδων και όντως είναι διαφορετικές, ωστόσο είναι και πραγματικά καλές. Για αυτό, προσπαθούμε να μην παράγουμε κάποιου είδους περιορισμών, γιατί όλοι έχουν διαφορετικές ιδέες και τεχνολογία για να προετοιμαστούν. Και για αυτό το λόγο δίνουμε μόνο τις γενικές γραμμές και έπειτα τα δοκιμάζουμε και τα αξιολογούμε.              
Επίσης, η WTF, πρέπει να έχει τους δικούς της πόρους, έτσι ώστε θα ήταν πολύ καλό στις μελλοντικές διοργανώσεις αγώνων της να έχει δυο και τρεις μάρκες (εταιρίες) που θα προσφέρουν κάθε είδους πόρων, όπως εξοπλισμό, κάποιου είδους οικονομικών επενδύσεων στην WTF... Οπότε έτσι θα μπορούμε να αξιολογήσουμε και ποιο προσφέρει τα περισσότερα ως ευκαιρίες ανταπόδοσης. Θα είχαμε δημιουργήσει έτσι κάποιου είδους σύνδεσης και θεσμικής συνεργασίας.

Δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος, υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να τακτοποιήσουμε ακόμα, όπως οι μπαταρίες, τα παπουτσάκια, κτλ. Η LaJUST έχει χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δυστυχώς, υπήρξαν μερικά πολύ σοβαρά θέματα στην Κορέα. Ωστόσο, μας έχουν πει πως τα έχουν ήδη διορθώσει.

Η WTF το έχει προτείνει αυτό στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων;
 

Υπήρχε έναν συμβόλαιο με την LaJUST, ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το σύστημά της στο Λονδίνο. Το συμβόλαιο υπήρχε ήδη όταν ανέλαβα την θέση του προέδρου της Επιτροπής για τα PSS. Δεν ήμουν της άποψης ότι ήταν απαραίτητο να γίνουν κάποιες δοκιμές. Νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις δεν έγιναν όπως πρέπει. Ωστόσο, έχω την εντύπωση πως με την πάροδο των χρόνων και μια και έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αζερμπαϊτζάν, έχουμε κάνει αρκετές βελτιώσεις.

Επιστρέφοντας πίσω στην πιθανότητα να βρεθούμε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων... Πραγματικά θεωρείται πως υπάρχει η περίπτωση οποιοδήποτε άθλημα να βρεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων;
 

Φυσικά, το ρίσκο δεν ισχύει μόνο για το ταεκβοντο, έχουμε την χρήση των αναβολικών και των στεροειδών στην άρση βαρών, και εμφανίζονται πολλά αναβολικά βελτίωσης της απόδοσης. Για το μποξ και την άρση βαρών υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν εκτός για αυτό το λόγο. Κάθε άθλημα διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο, τίποτα δεν είναι αμετάκλητα καθορισμένο.
Θυμάμαι περιπτώσεις σχετικά με τα αναβολικά απόδοσης, όπως με την Βουλγαρική ομάδα της άρσης βαρών στην παγκόσμια διοργάνωση στην Βενεζουέλα. Όταν αντιλήφθηκαν πως υπάρχουν κάποια νέα μηχανήματα που ανιχνεύουν διάφορους τύπου αναβολικών, απλώς αποχώρησαν και δεν αγωνίστηκαν. Επίσης, στο καλλιτεχνικό πατινάζ, γνωρίζαμε πως ένας κριτής είχε λάβει χρήματα για να “βοηθήσει” κάποιους από τους διαγωνιζόμενους.
Οπότε αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, και το ταεκβοντο πρέπει να ξεκαθαρίσει το όνομα του και να επιδείξει πως οι αποφάσεις που παίρνονται είναι σωστές, η χρήση του Video Replay ήρθε για να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτό.

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο 2008, ο κουβανός αθλητής Angel Valocia Matos, χτύπησε τον σουηδό κεντρικό διαιτητή Chakir Chelabat στο πρόσωπο. Πολλές φήμες, που ξεκίνησαν τότε, έλεγαν ότι αυτό θα επηρεάσει την παραμονή του ταεκβοντο στους ολυμπιακούς αγώνες. Είναι αλήθεια αυτό; 


Πρόσφατα θέλησα να βοηθήσω αυτόν τον κουβανό αθλητή, γιατί ήταν ολυμπιονίκης και ο τρόπος που αντέδρασε τον έθεσε εκτός εφ' όρου ζωής. Έχω υπάρξει αθλητής υψηλού επιπέδου, και όλοι έχουμε εκτεθεί σε καταστάσεις τέτοιου τύπου. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάμε βαθύτερα και να μάθουμε τους λόγους. Άνθρωποι (αθλητές) όπως αυτός βρίσκονται κάτω από πολύ στρες και πιθανότατα αυτό ήταν περισσότερο μια αντίδραση (αντανακλαστική) σε κάτι που κάποιος του έκανε.
Πραγματικά πήγα βαθιά πάνω στο θέμα, και κάποιος μου είπε πως ο κόουτς του δεν καταλαβαίνει αγγλικά και πως του δόθηκε μια οδηγία που δεν την κατάλαβε. Οπότε δεν κατάλαβε το τι γινόταν και θύμωσε τόσο πολύ που χτύπησε τον διαιτητή. Νομίζω πως θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος απόδοσης χάρης σε αυτές τις περιπτώσεις. Νομίζω, πως θα πρέπει να του συγχωρεθεί αυτό που έκανε.
 


Νομίζεται πως θα μείνουμε για πολύ καιρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
 

Νομίζω πως η συνδρομή του Video Replay ήταν ένα συν για το ταεκβοντο. Πάραυτα, θα πρέπει να επιμείνουμε και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα πράγματα και να κάνουμε αυτό το άθλημα να αυξάνεται και να μεγαλώνει. Δεν είναι εύκολο να σε συμπεριλάβουν στους Ολυμπιακούς. Κάποιος μου είπε πως στην Πιστοποίηση Αθλημάτων πολλές Αθλητικές Ομοσπονδίες δεν γνωρίζουν ακόμα αν συμπεριλαμβάνονται. Όλοι θέλουν να “καταφέρουν” να είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο για να συμπεριληφθεί ένα άθλημα, θα πρέπει παραδείγματος χάριν, το άθλημα να είναι δημοφιλές και στις πέντε ηπείρους και θα πρέπει να έχει ομοσπονδίες σε περισσότερες από 150 χώρες... για να αναφέρω μερικά από τα χαρακτηριστικά. Οπότε δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί.
Έχω μεγάλες προσδοκίες σχετικά με το ταεκβοντο. Έχω δει ότι συγκεντρώνει πολλούς συμμετέχοντες από πολλές διαφορετικές χώρες. Έχει πολλές κατηγορίες (βάρους) και αυτό ο κάνει ως άθλημα να συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή πολλών ανθρώπων.

Μιλήσαμε και παλέψαμε για να είναι το ταεκβοντο ολυμπιακό άθλημα, όμως υπάρχουν πολλοί ηγέτες, προπονητές και αθλητές που δεν υποψιάζονται πλήρως τα σχετικά με τις ολυμπιακές νόρμες και υποχρεώσεις. Συμφωνείτε σε κάτι τέτοιο;
 

Στο Περού έχουμε Ολυμπιακή ακαδημία που ιδρύθηκε από το 1982. Και κάθε χρόνο στέλνουμε δυο  ή τρεις αθλητές στην Ολυμπιακή Ακαδημία στην Ελλάδα, να παρακολουθήσουν έναν κύκλο σπουδών, έτσι ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν και άλλους.
Υπάρχουν Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ) που δεν έχουν Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, αυτό έχει ως συνέπεια οι αθλητές να βοηθούν σε ένα ολυμπιακό άθλημα χωρίς να γνωρίζουν σχετικά ή ακόμη να μην γνωρίζουν καν τίποτα σχετικά με τον Pierre de Coubertin.
Οπότε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Σιγκαπούρη είναι απαραίτητο για τους αθλητές και τους προπονητές να βοηθούν σε όλα τα ολυμπιακά ιδεώδη.
Ο Coubertin δεν πίστευε πως θα έπρεπε να υπάρχουν όρια (σύνορα, διαχωρισμοί) ανάμεσα στους ανθρώπους, τις φυλές και τις θρησκείες, ο κάθε ένας και η κάθε μια είναι, φίλος/φίλη, ως αδερφός/αδερφή μας. Και σίγουρα είναι πολύ κακό να βλέπεις έναν αθλητή να αγωνίζεται και να μην γνωρίζει σχετικά με την ολυμπιακή φιλοσοφία (τα ολυμπιακά ιδεώδη).
Υπάρχουν χώρες που αποστέλλουν μικρούς αριθμούς αθλητών. Από το Περού στέλνουμε ομάδες των 20 και 30 αθλητών/-τριων για να εκπαιδευτούν. Από την άλλη υπάρχουν χώρες όπως η ΗΠΑ που έχουν ομάδες των 700, ωστόσο, έχουν επαγγελματίες που δεν νοιάζονται τόσο πολύ για την ολυμπιακή φιλοσοφία και αναζητούν μόνο τις ποσότητες των χρημάτων και του αριθμού των μεταλλίων.

Και τέλος, ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την εφαρμογή της ολυμπιακής φιλοσοφίας σε όλη την WTF και στις Εθνικές Ομοσπονδίες;
 

Εύχομαι αυτό να γινόταν εύκολα, ωστόσο, υπάρχουν ομοσπονδίες που δεν είναι τόσο καλές (εξελιγμένες) σε μερικά θέματα και νομίζω πως αν παγκοσμιοποιηθούν (εφαρμοστούν καθολικά και παγκοσμίως) θα μπορούσε να βοηθήσει. Οι κορεάτες γνωρίζουν τόσα πολλά για το ταεκβοντο. Όμως, είναι σχετικά σπάνιο να βρεις κορεάτη πρόεδρο που να ηγείται σε ομοσπονδία άλλης χώρας. Είναι δύσκολο να έχεις πολλά διαβατήρια και να τα χρησιμοποιείς σύμφωνα με την κάθε περίπτωση και κατάσταση, αυτό έχει αλλάξει μέσα από το καταστατικό της WTF. Έχω προτείνει στην WTF να αναθέσει σε περισσότερους κορεάτες την ηγεσία σε άλλες ομοσπονδίες. Υπάρχουν αρκετοί κορεάτες που θα μπορούσαν να ηγούνται σε ομοσπονδίες άλλων κρατών. Όσο βελτιώνουμε όλο και περισσότερες Εθνικές Ομοσπονδίες τόσο περισσότερο θα μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα πράγματα, όπως είναι και η ολυμπιακή φιλοσοφία.

Κύριε Dibos, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μας παραχωρήσατε για αυτή την συνέντευξη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σχόλια

BLOGGER: 1
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,76,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,399,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,143,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,161,Νέα,89,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,6,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Συνέντευξη του αντιπροέδρου της WTF, Ivan Dibos
Συνέντευξη του αντιπροέδρου της WTF, Ivan Dibos
http://2.bp.blogspot.com/-EaI74CzIJwQ/Te3rRs__0zI/AAAAAAAAAMw/n930yTe3nXo/s200/foto0.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-EaI74CzIJwQ/Te3rRs__0zI/AAAAAAAAAMw/n930yTe3nXo/s72-c/foto0.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/01/wtf-ivan-dibos.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/01/wtf-ivan-dibos.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content