Συνέντευξη με το Jesus Tortosa, προπονητή των Ε.Ο. Ισπανίας

Πηγή: masTaekwondo.com, National Teams , Spain | C. Aranda | 05/09/2011 2:01:00   ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Ο Jesus Tortosa και η σημερινή εθνικ...

Πηγή: masTaekwondo.com, National Teams, Spain | C. Aranda | 05/09/2011 2:01:00
 

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Jesus Tortosa και η σημερινή εθνική ομάδα.

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο μιλά αποκλειστικά στο masTaekwondo.com για την Πανεπιστημιάδα στην Κίνα, το "Summer Stage", το Προκριματικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και την Εθνική Ομάδα Ε/Ν.


Η Ισπανία συμμετείχε στην Παγκόσμια Θερινή Πανεπιστημιάδα “Shenzhen 2011” σε 12 κατηγορίες βάρους στους αγώνες και 4 κατηγορίες στους τεχνικούς αγώνες (Πουμσε). Η Ισπανία (ως χώρα) κέρδισε συνολικά 12 μετάλλια σε αθλήματα, εκ των οποίων τα 4 ήταν στο άθλημα του ταεκβοντο. Για να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της επιτυχίας αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τον προπονητή της Ι.Ο.Τ.


Jesus Tortosa, πώς ήταν η συμμετοχή των ισπανών αθλητών του ταεκβοντο στην πανεπιστημιάδα στο Shenzhen;

Στους τεχνικούς αγώνες (πουμσε), το τριο των αδελφών Camino, που πριν από περίπου δυο εβδομάδες στο Βλαδιβοστόκ είχαν επιδόσεις τέτοιες που ήταν άξιες για μια θέση στο βάθρο στο τελικό σκορ και είχαν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο κύπελλο, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δεν κατάφεραν όμως να πάρουν κάποιο μετάλλιο, ενώ ήταν μπροστά από ομάδες που αγωνίστηκαν στο Βλαδιβοστόκ.
Στους αγώνες η Ισπανία κέρδισε 4 μετάλλια (2 αργυρά και 2 χάλκινα), πράγμα που αποτελεί ρεκόρ για ισπανική συμμετοχή σε πανεπιστημιάδα, αφού στο Μπανγκόκ το 2007 κερδίσαμε 3 μετάλλια.
Τα μετάλλια ήρθαν από τους:
(-53 Kg) Laura Urriola - Silver
(-62 Kg) Eva Calvo - Silver
(-73 Kg) Elena Gómez - Bronze
(-68 Kg) Cesar Mari - Bronze
Η δυσκολία σε αυτή την διοργάνωση ήταν στους δυο καλύτερους αθλητές μας, τον Joel González και την Rosana Simon, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στους αγώνες, ούτε επέδειξαν την μαχητικότητα στην οποία είμαστε εξοικειωμένοι να περιμένουμε από τους αθλητές αυτούς. Ενδέχεται να μην έχουν ανακτήσει ακόμη συναισθηματικά/ψυχολογικά από την απογοήτευση στο Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης στο Baku.


Ενώ διεξάγονταν η Πανεπιστημιάδα, στην Murcia γινόταν η διοργάνωση “Summer Stage” με διεθνή συμμετοχή. Ποιο είναι το σχόλιο σας πάνω σε αυτό;

Η διοργάνωση “Summer Stage” Α/Γ 2011, ήταν μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις που έγινε ποτέ από το τότε που ξεκινήσαμε αυτή την διοργάνωση, πριν 7 χρόνια. Παράλληλα με τους αθλητές της εθνικής μας ομάδας (που δεν συμμετείχαν στην πανεπιστημιάδα) και οι ξένοι αθλητές που ήρθαν, είχαμε πολύ υψηλό αθλητικό επίπεδο συμμετοχής. Είχαμε την συμμετοχή εθνικών ομάδων από την Γουατεμάλα, την Κολομβία, την Βρετανία, την Πορτογαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Μερικοί απ' αυτούς ήταν πιο προετοιμασμένοι και έτοιμοι από ότι οι ισπανοί αθλητές, μιας και οι αθλητές μας μόλις είχαν αρχίσει την προπόνησή τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υψηλό αθλητικό επίπεδο φαίνεται και από την συμμετοχή των επίλεκτων της αμερικανικής ηπείρου που επέλεξαν την διοργάνωσή μας ως ένα μέρος της προετοιμασίας τους για τις επικείμενες σημαντικές διοργανώσεις, όπως είναι οι Παναμερικανικοί Αγώνες και το Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης για την Αμερικανική Ήπειρο για το Λονδίνο 2012, δυο πολύ σημαντικά “ραντεβού” που έχουν αυτές οι ομάδες στους επόμενους δύο μήνες.

Στους αγώνες που έγιναν στις 26 του μήνα, είδαμε πολύ ενδιαφέρουσες μάχες αυτών των αθλητών, που φιλοδοξούν να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν μάλιστα κάποιοι από αυτούς την έχουν ήδη, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας, η Ισπανία έχει θεσπίσει συνεργασία με την Βρετανία για το 2012 (βλέπε Daedo).

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί και το επίπεδο των προπονητών που εργάστηκαν σε αυτή την διοργάνωση προσφέροντας διαφορετικές μορφές ή τρόπους κατανόησης του αθλήματος του ταεκβοντο, για να αναφέρω μερικούς, ήταν οι: Ángel Alonso, Rosendo Alonso και Claudio Aranda από την Γουατεμάλα, René Forero από την Κολομβία,, Fran Martín και Marco Carreira από την Ισπανία, Rafael Nunes da Fonseca από την Πορτογαλία και τεχνικός διευθυντής της βρετανικής ομάδας με τον προϊστάμενό του και γενικό αθλητικό διευθυντή Gary Hall.


Είδαμε ότι σε αυτή την διοργάνωση ήταν και η ομάδα Ε/Ν της Ισπανίας;

Πράγματι, θεωρήσαμε ότι η ομάδα Ε/Ν μπορεί να προπονηθεί με αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας που δεν γνωρίζουν κιόλας, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που βγήκε από αυτή την διοργάνωση. Επίσης κλήθηκαν και προπονητές από άλλες ομοσπονδίες για να μοιραστούν χρόνο μαζί μας, καθώς και αθλητές και διεθνείς τεχνικοί για να δούμε και τους διαφορετικούς τρόπους που εργάζονται και προετοιμάζονται άλλες χώρες. Συνεπώς, χαιρετίζουμε την βοήθεια και την ανιδιοτελή συμβολή σε αυτή την διοργάνωση των:
Andalucía Manuel Hidalgo, Miguel Ángel Huerga of Castile and Leon, David Garcia of Navarre, Miguel Angel Bahamonde Ors and Ismael Valencia.

Γνωρίζουμε ότι η ομάδα Ε/Ν έχει ένα πολύ σημαντικό ραντεβού για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν που θα διεξαχθεί στην Κύπρο τον Οκτώβριο. Τι γίνεται για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας Ε/Ν;
 

Η ομάδα Ε/Ν ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της προετοιμασία της τον Ιούλιο, σε αυτό συμμετείχε και η εθνική ομάδα Ε/Ν της Γαλλίας. Στο camp που διοργανώθηκε έγιναν αγώνες μεταξύ των αθλητών των δυο εθνικών ομάδων με τελικό σκορ σε νίκες, 23 για την Ισπανία και 11 για την Γαλλία.

Έπειτα, έγινε άλλο ένα camp, διάρκειας 7 ημερών, με ομάδες από την Γαλλία με αθλητές κάτω των 21 ετών στην Murcia.

Τώρα, που μόλις έληξε το “Summer Stage” με την συμμετοχή των Ε/Ν μας, εκτός από την συνολική προετοιμασία προπόνησης, παρακολούθησης και ελέγχου της αθλητικής και αγωνιστικής απόδοσης και της τεχνικής προπόνησης, οι νέοι μας είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους μεγαλύτερους και να αποκομίσουν πολύτιμη γνώση από αυτούς.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από τους τεχνικούς της Ι.ΟΤ., Jose Jesus Marquez, Rafael Alcazar, Marco Carreira, είχαμε και προπονητές από άλλες ενώσεις και καταφέραμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στα πρωταθλήματα Ε/Ν στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια και την συμμετοχή περισσότερων αθλητών στις εθνικές ομάδες (Miguel Angel Herranz de Madrid, Salvador Font de Galicia, Manuel Rodriguez de Murcia and Catalonia Toni Toledo) για να συνεισφέρουν το δικό τους κομμάτι στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό του Οκτωβρίου.

Επίσης, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συνεργασίας έχουμε οργανώσει και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι: διδασκαλία, μελέτη, ανάλυση βίντεο, θαλάσσια σπορ και επισκέψεις στην Στρατιωτική Ακαδημία Αεροπορίας και Αλεξιπτωτιστών, όλο αυτό έχει σχηματίσει μια συμπαγή και σφιχτά δεμένη ομάδα, τόσο ανάμεσα στους αθλητές, όσο και με τους τεχνικούς και προπονητές, που όλοι ενωμένοι στοχεύουν στην δημιουργία μια ισχυρής και ανταγωνιστικής ομάδας.

Το έργο που επιτελούν οι αθλητές και οι τεχνικοί είναι εξαιρετικό και ελπίζουμε και σε αντίστοιχα αποτελέσματα στο τέλος, στους αγώνες.


Ποιο είναι το επόμενο βήμα, πριν το Ευρωπαϊκό;

Το επόμενο ταξίδι μας είναι για την Άγκυρα της Τουρκίας, όπου το εκεί “στρατόπεδο” είναι το πιο ισχυρό, τα τελευταία χρόνια, στους Ε/Ν, σε όλη την ήπειρο. Θα είναι μια καλή δοκιμή ελέγχου για να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκονται οι νέοι μας.

Έπειτα θα προετοιμαστούμε στην Μαδρίτη, από τις 24 Σεπτεμβρίου, και από όπου οι 20 επίλεκτοι της εθνικής ομάδας Ε/Ν θα αναχωρήσουν για την Κύπρο στις 3 Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στα της εθνικής ομάδας Α/Γ, το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχαμε πραγματικά πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα και το Παγκόσμιο Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης στο Baku. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας σχετικά με αυτά;

Για το 2011 ο κύριος στόχος μας ήταν η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες επίσημες δεσμεύσεις μας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση με κάποιον από τους αθλητές μας, στο Baku, και η απογοήτευση ήταν μεγάλη, πρώτα από όλα, από το ότι, οι αγώνες έγιναν χωρίς την χρήση ηλεκτρονικών μέσων (οπότε χάθηκε και η ευκαιρία να τα δούμε και στην πράξη). Αυτό, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και στους τεχνικούς και στους αθλητές, λόγω του ότι, τις 4 ημέρες των αγώνων στην διοργάνωση, φάνηκε σαν να έχουμε γυρίσει κάποια χρόνια πίσω στον χρόνο. Πιστεύαμε πως άσχετα με οτιδήποτε άλλο, θα είχαμε πάρει την πρόκριση για τουλάχιστον 2 αθλητές μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι επιστρέψαμε με άδειες τις βαλίτσες μας, και δεν είναι καιρός για λύπηση, οπότε τώρα στοχεύουμε για την όσο γίνεται καλύτερη προετοιμασία μας για το Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης που θα γίνει σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες τον Ιανουάριο στην Ρωσία.

Μας λέτε για τις επιδόσεις της ισπανικής ομάδας στο Προολυμπιακό στο Baku, όμως ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο, έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νότια Κορέα, τι έχετε να μας πείτε για αυτό;
 
Στο Παγκόσμιο στην Κορέα πετύχαμε τον στόχο μας που ήταν τα 4 μετάλλια και την τοποθέτηση των αθλητών μας, σε θέσεις, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ας λάβουμε υπόψιν και το πως κατανεμήθηκαν οι αθλητές μας στα pull των αγώνων της διοργάνωσης από τις κληρώσεις και την ατυχία με την ποινή που στέρησε το χρυσό από την Brigitte, στο τελευταίο λεπτό.

Από την άλλη μεριά, όπως είπαμε και στην αρχή της κουβέντας μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη επιτυχία με τα 4 μετάλλια στους αγώνες στην Πανεπιστημιάδα (2 αργυρά και 2 χάλκινα), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ μας στην Μπανγκόκ το 2007 (3 μετάλλια) και την ουσιαστική βελτίωση των αποτελεσμάτων μας από το Belgrade 2009 έως σήμερα.

Αν και η ερώτηση σας έχει να κάνει με την ομάδα Α/Γ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ομάδα Π/Κ (όπου οι αθλητές βρίσκονται σε μια ηλικία που η κοινωνία μας είναι υπερπροστατευτική και δεν έχουν την ίδια νοοτροπία που έχουν σε άλλες χώρες, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Κροατία κλπ.), όπου είχαμε μια πολύ σημαντική βελτίωση, με 8 μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ (CADET), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ μας είναι τα 6 μετάλλια στο Παλέρμο το 2005 και βελτιώνοντας σημαντικά τις επιτυχίες μας σε σχέση με τα 5 μετάλλια στο Ζάγκρεμπ το 2009.

Βέβαια όλες αυτές οι επιτυχίες δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα, που είναι, πως δεν έχουμε ακόμα πάρει το εισιτήριο για το Λονδίνο 2012,
οπότε θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να το κερδίσουμε στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό Τουρνουά Πρόκρισης.

Κύριε Jesus, σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας ανταπόκριση και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.


Claudio Aranda, Exclusive masTaekwondo.com
www.masTaekwondo.com
info@mastaekwondo.com

[SD]

Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,76,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,399,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,143,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,162,Νέα,90,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,6,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Συνέντευξη με το Jesus Tortosa, προπονητή των Ε.Ο. Ισπανίας
Συνέντευξη με το Jesus Tortosa, προπονητή των Ε.Ο. Ισπανίας
http://4.bp.blogspot.com/-Jekw3u82kxk/TnBVUcUGFjI/AAAAAAAAAjo/bW6h3ie03GE/s200/photo3.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-Jekw3u82kxk/TnBVUcUGFjI/AAAAAAAAAjo/bW6h3ie03GE/s72-c/photo3.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/09/jesus-tortosa.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/09/jesus-tortosa.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content