" Τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους στο TKD".

Από την Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αγαπητοί διαχειριστές του blog "taekwondo greece group", το αυξημένο ...


Από την Φωτεινή Ραζάκου, MSc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αγαπητοί διαχειριστές του blog "taekwondo greece group",
το αυξημένο ενδιαφέρον των αναγνωστών του blog καθώς και όλων όσων ασχολούνται με το άθλημα πάνω σε θέματα δίαιτας και διατροφής, μου δίνουν το έναυσμα να εργαστώ για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας σε θέματα διατροφής και πιο συγκεκριμένα απώλειας βάρους των αθλητών-αθλητριών TKD.
Για τον λόγο αυτό δημιούργησα μια παρουσίαση της έρευνας της Επιστημονικής Επιτροπής της ETU που διεξήχθη το 2004 με θέμα: " Τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους στο TKD". με σκοπό να ενημερωθεί το κοινό για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας. Η παρουσίαση παρατίθεται παρακάτω: 

Σχόλια

BLOGGER: 22
  1. Αντι για στατιστικες μηπως θα ηταν καλυτερο να προτεινεται καποια διατροφη την τελευταια βδομαδα πριν τους αγωνες????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο είναι οι παρατηρήσεις μου για το σχόλιό σας. 1ον Η συγκεκριμένη, εξαιρετική, έρευνα μας αποκαλύπτει ότι όποιος ασχολείται με την ταχεία απώλεια βάρους του την τελευταία εβδομάδα πριν τους αγώνες είναι "από χέρι χαμένος". Αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να το έχει λύσει πολύ νωρίτερα.
    2ον Διατροφή την τελευταία εβδομάδα πριν τους αγώνες;
    Για ποιον; είναι άνδρας; είναι γυναίκα; ποιας ηλικίας; σε ποια κιλά; για πόση απώλεια μιλάμε; πόσα κιλά έχει ήδη χάσει; ποιες άλλες ιδιαιτερότητες στην υγεία του έχει; ποιες συνήθειες διατροφής και ποιον τρόπο ζωής; εργάζεται σε καθιστική εργασία ή χειρωνακτική; τι προπονητικό πρόγραμμα ακολουθεί; κάνει μία ή δύο προπονήσεις την ημέρα; μήπως είναι τραυματίας; παίρνει φάρμακα; μήπως περιμένει περίοδο ή έχει δυσκοιλιότητα;
    Συμπέρασμα: η διατροφική αντιμετώπιση του αθλητή οφείλει να είναι πιο εξειδικευμένη από την προπονητική, γιατί ο αθλητής που αγωνίζεται χωρίς ενέργεια και δυνάμεις δεν μπορεί να αποδώσει, εξαντλείται γρήγορα και όλη η προπόνησή του πάει χαμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΟΥΤΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ13 Νοεμβρίου 2011 στις 2:54 μ.μ.

    Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που αποδεικνύει ποια είναι η πραγματικότητα στο άθλημα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών που πρέπει να χάσουν κιλά τα χάνουνε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την απόδοση τους. Αλλά πέρα από αυτό αποδεικνύει επίσης πόσο λάθος είναι το να ζυγίζονται οι αθλητές την προηγούμενη των αγώνων, αφού ένα μεγάλο ποσοστό ξαναβάζει από 1 έως και 3 κιλά με αποτέλεσμα να αγωνίζονται την επόμενη μέρα υπέρβαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει δίκιο ο κ. Μπούτιος. Στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο νόημα να παίζεις στην πιο χαμηλή κατηγορία γιατί αν τη μέρα των αγώνων ξαναπάρεις 2-3 κιλά, είναι πραγματικά αδικία για κάποια παιδιά που είναι στα κανονικά τους κιλά χωρίς δίαιτες. Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ!!! Εμένα προσωπικά ως αθλήτρια με έχει κουράσει απίστευτα αυτό το πράγμα με τις δίαιτες και έχω σκεφτεί πολλές φορές να αλλάξω ένα άθλημα και να κάνω κάποιο στο οποίο θα είμαι πραγματικά υγιής και όχι άρρωστη όπως στους περισσότερους αγώνες. Θα μου πείτε τώρα "ρε κοπέλα μου παίξε σε πιο μεγάλη κατηγορία". Και θα σας απαντήσω πως αυτό δεν γίνεται γιατί οι πιο πολλοί προπονητές μας πιέζουν να χάσουμε κιλά για να είμαστε ψηλοί και κοκκαλιάρηδες και όσες φορές έχω παίξει σε μεγαλύτερη κατηγορία είναι όλες οι κοπέλες πάνω από ένα κεφάλι ψηλότερες. Συγνώμη αν σας κούρασα απλά ήθελα να μιλήσω ως κάποιος που ζει την κατάσταση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν το σύστημα της ζύγισης επανέρθει στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή να γίνεται η ζύγιση την ίδια ημέρα του αγώνα, τότε οι αθλητές θα αγωνίζονται αφυδατωμένοι και χωρίς ενέργεια γιατί θα είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν τις πρακτικές απώλειας βάρους μέχρι και λίγο πριν τον πρώτο τους αγώνα. Πιο είναι λοιπόν προτιμότερο για τους ίδιους αλλά και για την εικόνα του αθλήματος, να αγωνίζονται χωρίς δυνάμεις ή να παίζουνε χορτάτοι, καταναλώνοντας αυτά τα τρόφιμα που πρέπει κατά τα τελευταία 2 γεύματα (δείπνο και πρωινό); Και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: να γίνεται διατροφική παρακολούθηση και αντιμετώπιση του αθλητή καθ'όλη τη διάρκεια της προπονητικής του προετοιμασίας για να μην έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στο βάρος τους από αγώνα σε αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών χρειάζεται, ανάλογα με το βάρος που έχει χάσει ο αθλητής, από 24 - 48 ώρες ενώ η αποκατάσταση του γλυκογόνου έως 72 ώρες. Το μόνο που κερδίζει ένας αθλητής με την ζύγιση την προηγούμενη ημέρα είναι μια ψυχολογική ανάταση που δεν είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την φυσική του απόδοση. Αυτό αποδεικνύεται και από τα συμπεράσματα της έρευνας που δείχνει ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό βάρους που έχασαν οι αθλητές, τόσο μικρότερο ποσοστό επιτυχίας σε μετάλλια υπήρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με την κα. Ραζάκου. Παλιότερα που αγωνιζόμουν και η ζύγιση γινόταν την ίδια μέρα, ήταν δύσκολα τα πράγματα. Στις 8 άρχιζε η ζύγιση (ήσουν στο γήπεδο απο τις 7:30), την ημέρα των αγώνων και περίμενες στην ουρά να ζυγιστείς. Και αφού ερχόταν η σειρά σου να ζυγιστείς κ έδειχνε η ζυγαριά λιγο παραπάνω, είχες ελάζιστο χρόνο να βγείς έξω να τρέξεις και να ξαναμπεις να ζυγιστείς. Και αφού περνουσες την ζύγιση, δεν έτρωγες, παρόλο που πεινούσες, για να μην βαρύνεις και δε μπορείς να παιξεις. Ούτε επινες όσο νερο θα ήθελες γιατί μετα θα ήσουν νηστικός με το στομάχι γεμάτο νερο. Άρα στην ουσία έπαιζες αγώνες νηστίκος, πεινασμένος και κουρασμένος απο τη διαδικασια τη ζύγισης. Μια χαρά είστε τώρα, μη μιλάτε καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΟΥΤΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ14 Νοεμβρίου 2011 στις 1:17 μ.μ.

    Γι αυτό το πράγμα δεν έφταιγε η ζύγιση που γινόταν το πρωί αλλά οι αθλητές που τελευταία στιγμή προσπαθούν να χάσουν τα κιλά τους.Είπαμε ότι αυτό το σύστημα εξυπηρετεί επιφανειακά τέτοιους αθλητές αλλά ουσιαστικά σε σχέση με την απόδοση τους δεν κάνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να χάσεις κιλά χωρίς να υπάρξει πρόβλημα τόσο στον οργανισμό σου,όσο και στις 5 φυσικές ικανότητες που διέπουν τον αθλητισμό.. Μιας και το άθλημα μας είναι άθλημα επαφής ακούστε την διάρκεια και τα κιλά

    Για να χάσεις 3,5kg, κιλά και όχι μυικό ιστό και υγρά , η διάρκεια της διατροφής και όχι της δίαιτας κυμαίνεται από 15-18 μήνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το καλύτερο είναι να είσαι συνεχώς σε διατροφή και δίαιτα.Δίαιτα δε σημαίνει πείνα.

    Οι διαιτολόγοι μπορούν να σου φτίαξουν διατροφή η οποία θα είναι πλούσια σε όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο απαιτητικός οργανισμός ενός αθλητή.

    Οι διαιτολόγοι όμως είναι άλλο ένα έξοδο που επιβαρύνει τον αθλητή.Έτσι πολλοί φτίαχνουν δίαιτες μόνοι τους ή βρίσκουν έτοιμες στο ιντερνετ ,κάτι που είναι λάθος μεν ,αλλά είναι τζάμπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι αθλητές υψηλών προδιαγραφών και επιδόσεων οφείλουν να εμπιστευθούν τους διαιτολόγους για τη διατροφή τους που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της απόδοσής τους, γιατί χρειάζονται ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ διατροφική υποστήριξη. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, ανάλογα με την περίπτωση, ένας ιδανικός ρυθμός απώλειας είναι 0,5 έως 1,0 κιλό το πολύ την εβδομάδα κι αυτό εάν ο αθλητής έχει βάρος για να χάσει. Αυτά υποστηρίζουν έρευνες σε μεσαίου βάρους αθλητές, με σκοπό να μη χάσουν τον πολύτιμο μυικό ιστό, τον οποίο προσπαθούν να χτίσουν μέσω της προπόνησης. Όσο για τη ζύγιση, πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να γίνεται την προηγουμένη του αγώνα διότι έτσι βοηθούνται οι αθλητές που έχουν το βάρος της κατηγορίας χωρίς εξαντλητικές δίαιτες, να πάνε στον αγώνα με γεμάτες αποθήκες γλυκογόνου και ενυδατωμένοι, κατάσταση πολύ σημαντική για την απόδοσή τους. Εξάλλου, όπως συνάγεται από την έρευνα αλλά και σε άλλο άρθρο μου, αυτοί οι αθλητές που εφαρμόζουν τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους δεν έχουν τύχη σε υψηλού επιπέδου ή διεθνή πρωταθλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνω με την κ. Φωτεινη ΡΑΖΑΚΟΥ
    Ενας αθλητης επιπεδου θελει

    1.προπονητη
    2.γυμναστη
    3.κοους
    4.διαιτολογο
    5.γιατρο- ορθοπεδικο -αθλιατρο
    6.ψυχολογο το ποιο βασικο
    7. φυσικοθεραπευτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενας προπονητης δεν μπορει να τα εχει ολα αυτα
    αλλος ειναι πολυ καλος στην προπονηση
    αλλος στο κοουτσαρισμα
    αλλος στο να γυμναζει καποιον πολυ σωστα
    βλεπουμε μερικες φορες και μας ενοχλει οταν παει ο δικο μας αθλητης εθνικη ομαδα και παιζει πολυ καλυτερα απο το να τον ειχαμε εμεις κοουτσαρι
    μπορει ομως και να γινει το εντελως αντιθετο
    εδω ειναι ο ψυχολογικος παραγοντας
    αλλωστε ενα τρανο παραδειγμα ειναικαιπολυ γνωστο στην χωρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. TKD Fights ξέχασες και το
    8) Σπόνσορα να πλήρωνει όλα τα παραπάνω και τα υπόλοιπα έξοδα του αθλητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυ σωστα λεει ο φιλος. τα χρηματα που να τα βρουν οι γονεις γιατι το αθλημα μας ειναι ιδιαιτερα πολυεξοδο κ μαλλον γ αυτους που τα εχουν. Να πληρωσεις , προπονησεις, ταξιδια για αγωνες, διατροφολογους, εξοπλισμους????? Τα λεφτα που ειναι παιδια κ εγω συμφωνω με ολα αυτα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά τα λέει ο FIGHTER αλλά και εσείς έχετε απόλυτο δίκαιο. Δεν νομίζω να εννοούσε τα μικρά παιδιά !

    Αλλά ένας ολυμπιονίκης έτσι γίνετε!

    Και κάτι που δεν ξέρετε πολύ σας, μπορείτε να ρωτήσετε και τον ίδιο τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να σας το πει

    Όταν τραυματίστηκε είχε τους καλύτερους ιατρούς??? Άλλωστε ο φυσικοθεραπευτής του και ο ιατρός της Θεσσαλονίκης ήταν και δικός μου ιατρός και φυσικοθεραπευτής

    Ξέρετε!! η έχετε ακούσει εγχείρηση πρόσθιου χιαστού και να είσαι 16 μήνες κουτσός και να μην παίρνει έκταση το πόδι σου ???????

    Και στο δεύτερο χειρουργείο με ιατρό τον κ. ΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και το γράφω με κεφαλαία το όνομά του είχα έκταση γονάτου σε 18 μέρες!!!

    Ο τραυματισμός του άλλωστε σχολιάστηκε σε ένα σεμινάριο και ξέρετε τι είπα παρουσία πολλών δασκάλων ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΕΠΙΜΟΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητοί φίλοι και λάτρεις του αθλήματος, όλα αυτά θα μπορούσε ένα σωματείο να τα διαθέσει στον πρωταθλητή του εάν έπαιρνε τις επιχορηγήσεις της ΓΓΑ που προβλεπόταν για τα σωματεία. Υπάρχει εδώ κανένα σωματείο που να πήρε ποτέ επιχορήγηση; Περιμένουμε με ανυπομονησία απαντήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μη λέτε τέτοια γιατί όταν τα είπα αυτά σε ένα τραπέζι με άτομα τις διοίκησης θα με τρώγανε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. kapoio pairnei xoris na exei oute enan protathliti

    ax ti oraia sizitisi anoigete !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όνομα συλλόγου 'οχι μόνο υπονοούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. DIKIGOROS EISAI AN EISAI THA SOU DOSO KAI ONOMATA
    16 Νοεμβρίου 2011 1:03 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ζωή είναι άδικη από μόνη της. Μην περιμένετε και πολλά από τους άλλους. ψάξτε μόνοι σας για χορηγούς ή δουλέψτε σε οργανομένες ομάδες που θα έχουν μια καλύτερη τιμή στους γιατρούς,φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους και ψυχολόγους.Αλλάξτε τον τουριστικό πράκτορα με το internet και βρέστε καλύτερες τιμές μόνοι σας. Κλείστε με 'ryanair' στην τελική... Πάντως είναι υπερβολίκα ψυχοφθόρο να βγάζεις την προετοιμασία με άλλα κιλά και να παίζεις τελικά στην πιό κάτω επειδή έτσι"πρέπει" ή έτσι μας έμαθε "το σύστημα" ή ο προπονητής.Ας σκεφτούμε όλοι μια άλλη οδό ως προς την ζύγιση και τον σκοπό αυτής.Οι καλές ιδέες ευπρόσδεκτες.Μέχρι τότε, κρατήστε τα κίλα σας σταθερά, με διαρκή σωστή διατροφή χωρίς υπερβολέςκαι δράματα. Καλή επιτυχία σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,397,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,83,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,4,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: " Τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους στο TKD".
" Τεχνικές ταχείας απώλειας βάρους στο TKD".
http://1.bp.blogspot.com/-k2M-WNF9IeM/Tr3Lvh2Qx5I/AAAAAAAABBg/JvANnGJ23so/s1600/rozakouf.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-k2M-WNF9IeM/Tr3Lvh2Qx5I/AAAAAAAABBg/JvANnGJ23so/s72-c/rozakouf.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/11/tkd.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/11/tkd.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content