Αντιμετωπίστε την αποτυχία για να βγείτε κερδισμένοι!

Γράφει ο Βασίλης  Κρομμύδας (Αναδημοσίευση απο το fitsn) www.coachingservices.gr Ένας αποτυχημένος στόχος μπορεί να είναι σαν ένα ...


Γράφει ο Βασίλης  Κρομμύδας
(Αναδημοσίευση απο το fitsn)

www.coachingservices.gr

Ένας αποτυχημένος στόχος μπορεί να είναι σαν ένα κακό υπόλειμμα που παραμένει μέσα μας για πολύ καιρό. Κάθε αποτυχημένος στόχος που δεν έχουμε ασχοληθεί μαζί του επαρκώς, έχει συσσωρευτικό αποτέλεσμα και τον κουβαλάμε για πολύ καιρό.

Το αποτέλεσμα σε εμάς είναι ότι έχουμε την αίσθηση ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή ότι είμαστε αποτυχημένοι. Πολλές φορές αρχίζουμε να ταυτιζόμαστε με τις αποτυχίες μας, παρά με τους εαυτούς μας.

Σημασία έχει να κάνουμε συμφωνίες με τον εαυτό μας που να τις κρατάμε. Η διαδικασία που εφαρμόζουμε γι’ αυτό είναι ένα interview με τον εαυτό μας αυστηρά στους στόχους και τις συμφωνίες μας. 

Σε πολλές συζητήσεις με αθλητές έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί όταν έχουν έναν στόχο δεν κάνουν αρκετά σκληρή προσπάθεια για να τον πετύχουν. Απαριθμούν έναν σορό λόγους τι δεν πήγε καλά και δεν επετεύχθη ο στόχος, ενώ η απλή αλήθεια- εξήγηση είναι ότι ίσως δεν τον ήθελαν πραγματικά αρκετά, δεν ήταν έτοιμοι γι αυτόν τον στόχο ή δεν είχαν προσπαθήσει όσο θα έπρεπε. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να λέμε την αλήθεια στον εαυτό μας για το στόχο κατά πόσο ήταν εφικτός και μετά να τον διαγράφουμε από την ζωή μας. Αν δεν τον διαγράψετε όσο πιο γρήγορα γίνετε θα σας κοστίσει σε ενέργεια με την μορφή ενός «αποτυχημένου» στόχου, γιατί ένα κομμάτι του εαυτού σας δενθα μπορεί να δεχθεί την μη επίτευξη αυτού. Απλά δεν έχει νόημα να χάνετε από την πολύτιμη ενέργειά σας η οποία είναι πολύ σημαντική. 

Μια άλλη μορφή «αποτυχημένου» στόχου είναι όταν κάνεις τα πάντα για να πετύχεις ένα στόχο, και πάλι δεν τον πετυχαίνεις. Για παράδειγμα, οι αθλητές που ετοιμάζονται για μια Ολυμπιάδα, κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το στόχο τους, και πάλι μπορεί να αποτύχουν. Από προσωπική εμπειρία σας λέω ότι είναι ένα από χειρότερα συναισθήματα. Όταν έχεις κάνει τα πάντα και είσαι έτοιμος να αρπάξεις την επιτυχία και τα πάντα αντιστρέφονται από ένα πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί, εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίσεις πρώτα τον ίδιο σου τον εαυτό, να είσαι ρεαλιστής και να δεχθείς τα πράγματα όπως έχουν έρθει. Δεν πρέπει να κοιτάς τι διαφορετικό θα έπρεπε να είχες κάνει αλλά από εκεί και πέρα τι πρέπει να κάνεις.
Αν δεν αναπτύξουμε στρατηγικές για να ανασχεδιάσουμε αυτούς τους στόχους, θα υποφέρουμε μια ζωή κατηγορώντας τον εαυτό μας. 

Μια από τις πιθανές στρατηγικές που μπορεί να δουλέψουν για εσάς, είναι να αναλογιστείτε τον στόχο σας και να ρωτήστε τον εαυτό σας: 
Έκανα τα πάντα που μπορούσα για να πετύχω αυτό το στόχο? 
Αν όχι, τι άλλο θα μπορούσα να έχω κάνει? 
Γιατί δεν έκανα αυτές τις ενέργειες? (Να είσαστε πρόθυμοι πραγματικά να πείτε στον εαυτό σας την αλήθεια γι’ αυτό. Το να δουλεύετε μαζί με κάποιον προπονητή ή άνθρωπο που εμπιστεύεστε, μπορεί να βοηθήσει σε αυτή 
τη διαδικασία.) 
Αν έκανα τα πάντα που μπορούσα και πάλι δεν πέτυχα το στόχο μου, μήπως ο αρχικός μου στόχος δεν ήταν ρεαλιστικός? 
Ποια είναι η αλήθεια που δεν βλέπω για το στόχο αυτό? 
Είναι η ώρα να βάλω το στόχο αυτό στην άκρη και να προχωρήσω, ή υπάρχουν και άλλα να γίνουν για την επίτευξη του στόχου? 
Αν κάνατε ότι μπορούσατε, τότε η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε τίποτε περισσότερο να κάνετε. Μερικές φορές υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, όπως ο καιρός, τεχνικές βλάβες, τραυματισμοί και πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή γύρω μας. 
Για μερικούς από εμάς, οι δικές μας προσωπικές προσδοκίες είναι τόσο υψηλές, που λέμε στον εαυτό μας μια ιστορία για το πώς θα μπορούσαμε που λέει ο λόγος να έχουμε επηρεάσει ακόμη και τον καιρό κι έτσι να είχαμε πετύχει το στόχο μας. Αν δεν μπορείτε καθαρά να προχωρήσετε πέρα από τον «αποτυχημένο» σας στόχο, ζητήστε τις υπηρεσίες κάποιου ειδικού, π.χ. ενός προπονητή ή αθλητικού ψυχολόγου. 
Τέλος, θα ξέρετε πότε ένας «αποτυχημένος» στόχος δεν υφίσταται πλέον επειδή θα μπορείτε να μιλήσετε πολύ εύκολα γι αυτόν, να τον δείτε απλώς ως ένα γεγονός που συνέβη, να δείτε μέσα από αυτόν τα θετικά πράγματα που αποκομίσατε κι έτσι να σταματήσετε να τον θεωρείτε αποτυχία.


Η δημοσίευση έγινε με την άδεια του fitsn.

Σχόλια

BLOGGER
Όνομα

Αθλητές,107,Αποτελέσματα Αγώνων,74,Απόψεις,65,Διεθνές Πρωτάθλημα,398,Ελλάδα,690,Ελληνικό Πρωτάθλημα,140,Επιχορηγήσεις,15,Ιατρική στήλη - Διατροφή,83,Καλαντάρι,7,Κανονισμοί και Νομοθεσία,160,Νέα,84,Νέα στον Κόσμο,261,Νext Εvents,5,Παρεμβάσεις,117,Προπονητές,22,Σεμινάρια Ταεκβοντό,78,Σωματεία,23,info,5,Olympic Games,9,Para-taekwondo,31,podcast,6,tkd itf - news,71,Video,74,
ltr
item
taekwondo greece group: Αντιμετωπίστε την αποτυχία για να βγείτε κερδισμένοι!
Αντιμετωπίστε την αποτυχία για να βγείτε κερδισμένοι!
http://3.bp.blogspot.com/-rjzgEIcUaL4/TmRxtiWPtJI/AAAAAAAABZ0/AksrQMvIPSo/s200/Krommidas.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-rjzgEIcUaL4/TmRxtiWPtJI/AAAAAAAABZ0/AksrQMvIPSo/s72-c/Krommidas.jpg
taekwondo greece group
https://www.tkdgr.eu/2011/09/blog-post_05.html
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/
https://www.tkdgr.eu/2011/09/blog-post_05.html
true
6606764849100239568
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Επιλογές για σένα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content